Pasaulē
2021. gada 21. septembris, 13:17

Kā izskatās vulkāna izvirdums Kanāriju Palmas salā? Plūst pretim pa ielu, "apēd" mājas

Jauns.lv

Lava, kas plūst no izvirdušā vulkāna Spānijas Kanāriju arhipelāga Palmas salā, nopostījusi vismaz 100 mājas, plūstot cauri ciematiem piekrastes virzienā.

Sociālajos tīklos publicētas ainas, kā lava plūst pa ielu, ieskauj mājas un izposta laukus. Lavas straumes ātrums ir apmēram 700 metri stundā.

Evakuēti vismaz 5000 vietējo iedzīvotāju, kā arī ap 500 tūristu.

Par cietušajiem netiek ziņots.

Spānijas tūrisma ministre Reja Maroto saņēmusi kritiku pēc tam, kad vietējai radiostacijai teica, ka izvirdums ir sava veida iespēja piesaistīt apmeklētājus. "Sala ir atvērta," Maroto sacīja radio "Canal Sur", nosaucot lavas izvirdumu par "brīnišķīgu šovu". "Nav ierobežojumu doties uz salu. Gluži pretēji, mēs nododam informāciju tālāk, lai tūristi to zinātu, ka var atbraukt uz salu un izbaudīt kaut ko neparastu, redzēt to paši savām acīm," viņa sacīja.

foto: REUTERS/SCANPIX

Jau vēstījām, ka izvirdums sākās svētdien. Varasiestādes nelielajā salā ar 83 000 iedzīvotāju cilvēkus mudināja saglabāt mieru, ņemot vērā, ka izvirdums nav īpaši eksplozīvs. Tas jau tika prognozēts iepriekš, ņemot vērā, ka iepriekšējo dienu laikā tika reģistrēti vairāki tūkstoši pazemes grūdienu.

Eksperti norāda, ka izvirdums var ilgt vairākas nedēļas.

Tēmas