foto: AP/Scanpix
Uz nāvi notiesāts sērijveida slepkava ASV nomirst pirms soda izpildes
Rodnijs Alkala 2013. gadā
Pasaulē
2021. gada 25. jūlijs, 13:16

Uz nāvi notiesāts sērijveida slepkava ASV nomirst pirms soda izpildes

Jauns.lv

Svētdien cietuma slimnīcā miris 77 gadus vecais sērijveida slepkava Rodnijs Alkala, kuram ASV Kalifornijas štatā bija piespriests nāvessods, raksta BBC.

Amatpersonas ziņo, ka ieslodzītais miris dabīgā nāvē.

Alkala, kurš pēc dalības kādā ASV televīzijas šovā ieguva iesauku "Iepazīšanās spēļu slepkava", uz nāvi tika notiesāts 2010. gadā.

Pirmo reizi Kalifornijas tiesa nāvessodu Alkalam piesprieda jau 1980. gadā par nepilngadīgas meitenes nogalināšanu. 12 gadus vecās Robinas Samso nolaupīšanu, kurai sekoja viņas slepkavība, Alkala veica 1979. gadā Losandželosā.

Tomēr Kalifornijas Augstākā tiesa viņam piespriesto nāvessodu atcēla, un tika uzsākts jauns tiesas process, pēc kura viņam atkal tika piespriesta nāve. Nāvessods atkārtoti tika atcelts 2003. gadā.

Tomēr turpmākajos gados izmeklētāji atklāja, ka Alkalam ir saistība ar vēl citām pirms 1980. gada pastrādātām slepkavībām. 

2010. gada tiesa viņu atzina par vainīgu vēl četru sieviešu slepkavībās. 18 līdz 32 gadus vecās sievietes nogalinātas laikā no 1977. līdz 1979. gadam.

Divas no viņām nogalinātas Ņujorkas štatā, kur tiesa viņam piesprieda mūža ieslodzījumu.

Izmeklētājiem ir aizdomas, ka Alkala varētu būt vainojams vēl vairāku desmitu sieviešu nāvēs.

1978. gada septembrī Alkala piedalījies kādā amerikāņu iepazīšanās šovā "The Dating Game", kur viena sieviete uzdeva jautājumus trīs vientuļiem vīriešiem, kuri bija paslēpti viņas skatienam. Noklausoties vīriešu atbildes, sieviete izvēlējās vienu sev piemērotāko.

Toreiz sievietei iepatikušās tieši Alkala atbildes, un viņa izvēlējusies viņu. Tomēr vēlāk sieviete pastāstījusi, ka uz randiņu ar Alkalu nav gājusi, jo, parunājoties ar viņu aizkulisēs, sievietei viņš šķitis "biedējošs".

Trešo un pēdējo reizi nāvessods Alkalam tika piespriests 2010. gadā. Viņš savu vainu slepkavībās nenoliedza.

Pašlaik Kalifornijā nāvessodu gaida apmēram 700 ieslodzīto, bet 2019. gadā štata gubernators Gevins Ņūsoms parakstīja rīkojumu par moratorija noteikšanu.