foto: EPA/Scanpix
Eiropadomes prezidents atbalsta starptautisku starpniecību Armēnijas un Azerbaidžānas konfliktā
Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.
Pasaulē
2021. gada 17. jūlijs, 17:50

Eiropadomes prezidents atbalsta starptautisku starpniecību Armēnijas un Azerbaidžānas konfliktā

Jauns.lv / LETA

Eiropas Savienība (ES) atbalsta starptautiskos centienus, lai mazinātu spriedzi Armēnijas un Azerbaidžānas attiecībās pēc pagājušā gada Kalnu Karabahas kara, sestdien sacīja Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vizītes gaitā Erevānā Mišels apliecināja, ka "ES atbalsta Minskas grupu", ko veido ASV, Francijas un Krievijas diplomāti, kā starpnieku ieilgušajā teritoriālajā strīdā.

Eiropadomes prezidents mudināja Minskas grupu "uzņemties atbildību un risināt dažādos jautājumus" pēckonflikta noregulējum kontekstā.

Kopš pamiera panākšanas Kalnu Karabahas konfliktā Minskas grupa pamatā bijusi neaktīva, Azerbaidžānas prezidentam Ilhamam Alijevam uzstājot, ka "Karabahas konflikts ir atrisināts uz viesiem laikiem", un noraidot Erevānas aicinājumus uz sarunām par reģiona politisko statusu.

Mišela vizītē Dienvidkaukāza reģionā Erevāna ir pirmais apstāšanās punkts.

Svētdien viņš Baku tiksies ar Alijevu, bet pirmdien viņam Batumi, Gruzijā, plānotas sarunas ar Gruzijas, Moldovas un Ukrainas līderiem.

Septembrī Armēnijas un Azerbaidžānas starpā izcēlās konflikts par pamatā armēņu apdzīvoto Kalnu Karabahas strīdus reģionu, kā rezultātā dzīvību zaudēja aptuveni 6000 cilvēku.

Karadarbība ilga sešas nedēļas un noslēdzās 9.novembrī, kad Armēnija un Azerbaidžāna ar Krievijas atbalstu noslēdza vienošanos par uguns pārtraukšanu Kalnu Karabahas konfliktā, ko Armēnijā daudzi uzskata par kapitulāciju.

Saskaņā ar vienošanos armēņi zaudēja daļu Kalnu Karabahas pamatteritorijas, kā arī visus drošības buferzonas rajonus, kas kopš 90.gadiem atradās armēņu kontrolē.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolēja Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās