foto: REUTERS/SCANPIX
Indijā no Covid-19 sargājas šokējošā veidā
Šie indiešu apgaismotie ir pārliecināti, ka ieziešanās ar govs mēsliem stiprina imunitāti un sargā no koronavīrusa.
Pasaulē
2021. gada 23. maijs, 07:41

Indijā no Covid-19 sargājas šokējošā veidā

Kas Jauns Avīze

Indija smagi cieš no koronavīrusa, un papildu problēmas rada neiedomājama māņticība – Gudžarātas štatā valsts rietumos īpaši apgaismotie iedomājušies, ka imunitāti var stiprināt, ieziežoties ar govju mēsliem un urīnu.

Hinduismā govis ir svēti dzīvnieki, un gadsimtiem ilgi hinduisti izmantojuši to mēslus kā mājas tīrīšanas līdzekli un lūgšanu rituālos, ticot, ka tiem piemīt dziednieciskas un antiseptiskas īpašības. Arī Latvijā specializētos veikalos var nopirkt par gavi pulveri saukto produktu, ko slavē kā simprocentīgi ekoloģisku, iegūtu no ekogovs. Daži kaltēti plācenīši maksā pāris eiro.

Mediķi cenšas saukt pie prāta

"Mēs redzam, ka šeit ierodas pat ārsti. Viņi tic, ka šī terapija uzlabo imunitāti un viņi var droši iet pie pacientiem," klāsta Gautams Manilals Borisa, kāda farmācijas uzņēmuma pārstāvis, apgalvojot, ka svētie mēsli palīdzējuši viņam pērn izārstēties no Covid-19.

Borisa kļuvis par pastāvīgo klientu hinduistu mūku pārraudzītā jogas skolā, kurai pretim ceļa otrā pusē atrodas valsts vadošā farmācijas koncerna "Zydus Cadila" galvenā mītne – šis uzņēmums izstrādā indiešu vakcīnu pret Covid-19.

Indija ir kontrastu valsts, kur līdztekus mūsdienīgai zinātnei pastāv visdīvainākie māņi un ticējumi.

Mediķi un zinātnieki brīdina, ka mēslu dziedniecība ne tikai nepalīdzēs, bet pat var apdraudēt veselību. "Nav nekādu zinātnisku pierādījumu, ka govs mēsli vai urīns uzlabo imunitāti pret Covid-19, tas balstās pilnībā uz ticību," saka Indijas Mediķu asociācijas prezidents, doktors Džaialals, brīdinot arī par risku inficēties ar kādu citu slimību.

Pelējums saēd smadzenes...

Indija patlaban pārdzīvo smagu pandēmijas uzliesmojumu, turklāt vairākās slimnīcās novērots pieaugošs mukormikozes gadījumu skaits jaunā koronavīrusa pacientiem. Mukormikozi izraisa pelējuma sēnīte, kas mīt mitrā vidē, gan augsnē, gan pūstošos augļos un arī jau pieminētajos govju mēslos, un caur elpošanas ceļiem iekļūst organismā, smagākajos gadījumos skarot seju un smadzenes.

Slimība ir ļoti grūti ārstējama, mirstība sasniedz pat 50%. Arī pirms pandēmijas mukormikoze bija sastopama Indijā, un visbiežāk vesela cilvēka imūnsistēma tiek ar to galā, taču mukormikoze novērota, piemēram, diabēta vai leikēmijas pacientiem, arī citiem slimniekiem, kuriem ir novājināta imunitāte vai kuri lieto imūnsupresantus.

Indijas mediķi uzskata, ka jauno gadījumu skaita pieaugums varētu būt saistīts ar Covid-19 pacientu novājināto imunitāti. Ir arī versija, ka daudzas ģimenes, nespējot saņemt pienācīgu veselības aprūpi, ķērās pie pašārstēšanās un lietoja skābekļa terapiju, neievērojot nepieciešamās higiēnas prasības.

Briesmīgas ciešanas

Mahārāštras štatā, kur atrodas valsts ekonomiskais centrs Mumbaja, neilgā laikā fiksēti 200 mukormikozes gadījumu Covid-19 pacientiem, un astoņi cilvēki jau miruši.

Mukormikozes pazīmes ir sāpes un apsārtums ap acīm un degunu, drudzis, zobu un galvassāpes, klepus, vemšana ar asins piejaukumiem, melni un asiņaini izdalījumi no deguna, sāpes un pietūkums vienā sejas pusē un deguna dobumā, redzes miglošanās. Šo simptomu dēļ mukormikozi tautas valodā mēdz saukt par melno sēnīti.

Pacientus ārstē ar pretsēnīšu preparātiem, kuriem var būt lielas blaknes. Bieži vien jāiejaucas arī ķirurģiski, lai izņemtu sēnītes perēkli. Indijas Medicīnas pētījumu padome aicina valkāt apavus, garas bikses, kreklus ar garām piedurknēm, lietot cimdus, darbojoties ar augsni, sūnām vai kūtsmēsliem, ievērot personīgo higiēnu. Mediķi lūgti iespēju robežās pārtraukt steroīdu un citu imunitāti nomācošu medikamentu lietošanu, ja pacienta stāvoklis to atļauj.

Lai glābtu dzīvību, izoperē aci

"Times of India" citē sejas un žokļa ķirurgu Riši Bātu, kurš stāsta, ka pie viņa vērsušies vairāki Covid-19 pārcietuši cilvēki ar kustīgiem zobiem, un izmeklējumos apstiprinājās mukormikoze. Vairākos gadījumos ārstu konsilijā nolemts noņemt pacientu augšējā žokļa daļu, lai glābtu dzīvību. "Pērn bija vairāki mukormikozes gadījumi, bet mēs pirmo reizi piedzīvojam šāda apmēra situācijas nopietnību," saka otorinolaringologs Venuss Tilavats Patels.

Mumbajas acu ķirurgam Akšajam Nairam nebija cita varianta kā 25 gadus vecai pacientei izoperēt aci, lai glābtu viņas dzīvību. Trīs nedēļas iepriekš sieviete izslimoja kovidu, bet pēc tam inficējās ar bīstamo sēnīti. Lielākā daļa saslimst ar mukormikozi 12 līdz 15 dienas pēc atlabšanas no koronavīrusa.

Mumbajas slimnīcā "Sion" divos mēnešos reģistrēti 24 mukormikozes gadījumi, kamēr visā pagājušajā gadā tikai seši. Turklāt 11 inficētajiem nācās izoperēt vienu aci, un seši nomira. Lielākā daļa bija vidējā vecumā un slimoja ar diabētu.

Mirušos palaiž Gangas straumē

Jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits Indijā katru dienu sasniedz jaunus rekordus, dažās dienās pat pārsniedzot 400 tūkstošus, un diennaktī mirst vairāk nekā četri tūkstoši. Tā kā visi nespēj sagādāt malku bēru sārtiem, aizgājējus vienkārši palaiž Gangas straumē. Piemēram, Gahmarā Utarpradēšas štatā izskaloti vairāk nekā 50 nezināmas izcelsmes līķu, Bihāras štatā – vairāk nekā 70, un tad beidzot varas iestādes norīkoja policistus izzvejot no ūdens mirušos, kurus apglabās vai kremēs.

Indijā reģistrēti vairāk nekā 22,6 miljoni Covid-19 gadījumu un ap 250 000 mirušo, taču eksperti izsaka aizdomas, ka reālie skaitļi var būt piecas līdz desmit reizes augstāki. Pusei inficēto konstatēts jauns Covid-19 celms, kas atklāts arī vēl vismaz 44 valstīs, visvairāk Lielbritānijā un viens gadījums aprīlī mums kaimiņos – Igaunijā.