foto: AFP/Scanpix
"Joprojām esmu šokā" - ES pilsoņus nelaiž Lielbritānijā; notiek aizturēšanas lidostā
Pasaulē
2021. gada 13. maijs, 16:38

"Joprojām esmu šokā" - ES pilsoņus nelaiž Lielbritānijā; notiek aizturēšanas lidostā

Jauns.lv

Lielbritānijas valdības "naidīgās politikas" dēļ Eiropas Savienības pilsoņi tiek nosūtīti uz imigrācijas centriem un turēti lidostas aizturēšanas telpās, "The Guardian" apliecinājuši ieceļotāji.

Eiropiešiem, kuri devās uz Lielbritāniju, lai piedalītos darba intervijās, liegta iebraukšana valstī. Kā atklāj iebraucēji, viņi pakļauti traumējošai un pazemojošai pieredzei, neskatoties uz Lielbritānijas Iekšlietu ministrijas noteikumiem, kas atļauj personām bez vīzas piedalīties darba intervijās.

Neskaidrība par to, vai ES pilsoņi var izpētīt Lielbritānijas darba tirgu un pēc tam doties mājās ar konkrētu darba piedāvājumu, lai pieteiktos darba vīzai, palielinājusi aizturēto skaitu.

Atsevišķos gadījumos iebraucēji gan nepārprotami pārkāpuši noteikumus, piemēram, tos, kas liedz ES pilsoņiem pieteikties neapmaksātām prakses vietām.

Pagājušajā nedēļā Getvikas lidostā tikai 48 stundu laikā aizturēti un izraidīti no valsts vismaz desmit Eiropas Savienības pilsoņi, galvenokārt jaunas sievietes. Daži no cilvēkiem aizvesti uz imigrācijas apkarošanas centru Bedfordšīrā, kur Covid-19 dēļ viņi telpās ieslodzīti.

Zināms, ka pavisam nesen viens Francijas iedzīvotājs tika aizturēts Edinburgas lidostā 48 stundas, bet Bulgārijas vēstnieks Lielbritānijā apstiprināja, ka imigrācijas apkarošanas centros ievietoti arī vairāki šīs valsts pilsoņi.

25 gadus vecā Marija no Spānijas pilsētas Valensijas atklāj – domājusi, ka ir tiesīga izpētīt darba tirgu vismaz līdz oktobrim, sevišķi tāpēc, ka arī iepriekš dzīvojusi un strādājusi Lielbritānijā.

Marija apgalvo, ka brīdī, kad Getvikas robežkontroles amatpersonas sacījušas, ka viņa tiks izraidīta no valsts, sieviete vēlējusies tajā pašā dienā iegādāties biļeti uz mājām, taču tā vietā viņa nosūtīta uz imigrācijas apakarošanas centru, kur pavadītas trīs satraucošas dienas: "Es joprojām esmu šokā."

24 gadus vecajai Eižēnijai (vārds mainīts) no Spānijas Getvikas lidostā atņemts mobilais telefons un viņa uz 24 stundām ieslēgta lidostas aizturēšanas telpās, kur gulējusi uz saliekamās gultas kopā ar desmitiem citu cilvēku. Tad viņa iesēdināta lidmašīnā uz Barselonu kopā ar citām sievietēm, kuras bija ieradušās uz darba intervijām.

Sieviete atzīst, ka pēc piedzīvotā viņa vairs nevēlas kopā ar savu draugu dzīvot Lielbritānijā: "Es nedošos atpakaļ. Es nevēlos to atkal piedzīvot. Ideja par pārcelšanos uz Lielbritāniju man šķiet šausminoša."

Tikmēr Lielbritānijas Iekšlietu ministrijā apgalvo, ka jaunie noteikumi ir skaidri saprotami un tos viegli var pārbaudīt majāslapā. "Mēs pieprasām pierādījumus par indivīda tiesībām dzīvot un strādāt Apvienotajā Karalistē," sacīja ministrijas preses pārstāvis.

Ministrijas mājaslapā gan norādīts, ka ceļotāji bez darba vīzas var apmeklēt "sanāksmes, konferences, seminārus un intervijas", un "parakstīt vienošanās un līgumus". 

Spānijas amatpersonas norāda, ka tās uzrauga situāciju. Eiropas Komisijas pārstāvis pauda bažas par "aizturēšanas nosacījumiem un ilgumu", vienlaikus piebilstot, ka līdz šim ar šādu situāciju saskāries "neliels skaits ES pilsoņu".

Kopš breksita stāšanās spēkā janvārī ministrija nav publicējusi datus par aizturēšanām uz robežas.