foto: AP/Scanpix
Spānija ar "AstraZeneca" iesaka vakcinēt par 60 gadiem vecākus cilvēkus
Mediķe Spānijā vakcinē vīrieti.
Pasaulē
2021. gada 8. aprīlis, 13:05

Spānija ar "AstraZeneca" iesaka vakcinēt par 60 gadiem vecākus cilvēkus

Jauns.lv / LETA

Spānija iesaka ar "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnu vakcinēt par 60 gadiem vecākus cilvēkus, ar šo lēmumu pievienojoties valstīm, kas jau iesaka šīs preparāta izmantošanu tikai gados vecāku iedzīvotāju vakcinācijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Veselības ministrija nākusi klajā ar šādu ieteikumu reģionālajām valdībām, kam ir galavārds šajā jautājumā, pastāvot bažām, ka vakcīna, iespējams, ir saistīta ar ārkārtīgi retiem trombu veidošanās gadījumiem.

"Ņemot vērā pieejamo informāciju un īstenojot piesardzības pasākumus, tiek ieteikts šo vakcīnu izmanot 60 gadus veciem un vecākiem cilvēkiem," trešdienas vakarā pavēstīja veselības ministre Karolina Dariasa.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) trešdien paziņoja, ka asins trombu veidošanās jāuzrāda kā ļoti reta "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas blakne.

Vienlaikus EZA atkārtoti norādīja, ka "AstraZeneca" vakcīnas sniegtie ieguvumi ir pozitīvi attiecībā uz tās radītajiem riskiem.

EZA "AstraZeneca" vakcīnas izmantošanu apstiprināja janvārī, bet bet Eiropas valstis pieņēmušas atšķirīgus noteikumus attiecībā uz to, kas var tikt vakcinēti ar šo preparātu.

Vācijā šobrīd ir analoģiskas rekomendācijas kā Spānijā.

Savukārt Beļģija trešdien pavēstīja, ka uz laiku aptur par 55 gadiem jaunāku cilvēku vakcināciju ar "AstraZeneca" preparātu.

Saikne starp asins trombu veidošanos un "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnu ir iespējama, taču nav apstiprināta, trešdien paziņoja Pasaules Veselības organizācija (PVO) vakcīnu drošības eksperti.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās