foto: REUTERS/SCANPIX
Ražotnē Itālijā uziet 29 miljonus "noslēptu" vakcīnas "AstraZeneca" devu
Pasaulē
2021. gada 24. marts, 14:05

Ražotnē Itālijā uziet 29 miljonus "noslēptu" vakcīnas "AstraZeneca" devu

Jauns.lv

Itālijas amatpersonas ražošanas vietā valstī atklājušās 29 miljonus "AstraZeneca" vakcīnu devu, trešdien, atsaucoties uz itāļu laikrakstu "La Stampa", vēstī "Politico". 

Saskaņā ar itāļu medija ziņoto, minētās devas visdrīzāk nāk no "AstraZeneca" "Halix" ražotnes Nīderlandē, kurai vēl nav dota zaļā gaisma vakcīnu ražošanai Eiropas Savienības (ES) vajadzībām. 

Laikraksta avoti min, ka Itālijā atrastās devas varētu būt bijušas paredzētas Lielbritānijai. Kā zināms, ES iedarbināja mehānismus, kas paredz stingrāk kontrolēt vakcīnu eksporta procesu. 

Vienlaikus Eiropas Komisijas Veselības un pārtikas drošības departamenta vadītāja Sandra Gallina otrdien norādīja, ka viņai nekas nav zināms par "AstraZeneca" devām, kas būtu eksportējamas ārpus Eiropas Savienības pēc tam, kad tika noraidīts viens Austrālijas eksporta pieprasījums. 

"La Stampa" vēstī, ka "AstraZeneca" nebija brīdinājusi Eiropas Savienības iestādes par devām, kas tiek uzglabātas uzņēmuma "Catalent" pārvaldītajā iepildīšanas vietā Ananji pilsētā. Pēc "Halix" rūpnīcas pārbaudes Eiropas Komisijas iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons interesējās, kur atrodas holandiešu ražotās devas, pēc kā viņš brīdinājis Itālijas amatpersonas papētīt šo jautājumu. 

Itālijas augstākā politiskā vadība atteica BBC sniegt komentāru par šo lietu. 

Šis atklājums nāk vienlaikus ar skarbu kritiku, ko izpelnījies šis vakcīnu ražotājs pēc tam, kad tas nevarēja izpildīt norunātās vakcīnu piegādes un sāka novirzīties no plāna, kas iepriekš bija noteikts līgumā ar Eiropas Savienību. 

Atradums sakrīt arī ar laiku, kad Eiropas Komisija vēlas ieviest jaunus noteikumus, kas palīdzētu pastiprināt vakcīnu eksporta ierobežojumus uz sešām nedēļām. Noteikumi attiecas uz tādām valstīm kā Lielbritānija un ASV, kuras vai nu saņem Eiropas Savienībā saražotas devas, bet pretī nepiegādā savus preparātus vai ir vakcinējušas vairāk iedzīvotāju nekā ES. 

ES līderi šonedēļ tiks iepazīstināti ar šo priekšlikumu.