foto: ekrānuzņēmums no ERR
Igauņu ģimenes ārste: ibuprofēns ir bīstamāks par vakcīnām
Karmena Jollere.
Pasaulē
2021. gada 11. marts, 14:28

Igauņu ģimenes ārste: ibuprofēns ir bīstamāks par vakcīnām

Jauns.lv

Ģimenes ārste Igaunijā Karmena Jollere intervijā Igaunijas Televīzijai (ETV) paudusi, ka dažas zāles, kuras cilvēki neaizdomājoties lieto, var būt krietni bīstamākas par vakcīnām, taču cilvēki baidās tieši no potēm.

Jollere paskaidrojusi, ka iemesli bailēm no potēm ir dažādi: daži uzskata, ka pārvērtīsies par reptili vai tamlīdzīgu būtni, daži raizējas par iespējamām blaknēm. Vēl daži uzskata, ka vakcīnas ir bīstamas.

Ārste paskaidro: ja salīdzina ibuprofēna un vakcīnu iespējamo blakņu sarakstu, tad nākas secināt, ka tās ir nesalīdzināmas, tomēr tieši ibuprofēnu saturošas tabletes visi pērk un ēd, ja iesāpas galva. "Ibuprofēns neapšaubāmi ir bīstamāks par jebkuru vakcīnu. Un ibuprofēna lietošanai ir daudz vairāk kontrindikāciju nekā vakcīnām," viņa saka.

Pēc Jolleres sacītā, Covid-19 vakcīnas blakusparādības biežāk novērojamas jauniem cilvēkiem, un tās ir ierastas: slikta pašsajūta, galvassāpes, paaugstināta temperatūra, sāpes dūriena vietā un muskuļos. Daktere arī novērojusi, ka daļai pacientu ir izteikta vēlme pēc noteikta ražotāja preparāta: kāds pieprasa krievu "Sputnik V", cits vēlas "Pfizer/BioNTech", bet vēl kāds ir pret "AstraZeneca", tomēr ārstiem nav iespējas apmierināt šādas iegribas, tāpēc var piedāvāt tikai to vakcīnu, kas tobrīd ir pieejama.

Jollere arī pauda, ka krievvalodīgie pacienti vēlas tieši "Sputnik V", tāpat arī atteikšanās no pienākošās vakcīnas visbiežāk novērojama krievvalodīgo iedzīvotāju vidū. Tomēr daktere uzskata, ka visas lietošanai apstiprinātās vakcīnas ir vienlīdz labas, tostarp, visticamāk, arī "Sputnik V", taču šis preparāts vēl nav apstiprināts izplatīšanai Eiropas Savienībā.

Jānorāda, ka arī Igaunijā ar vakcināciju neiet gludi, lai arī tā pēc sapotēto iedzīvotāju skaita ir priekšā Latvijai. Pagājušajā nedēļā Jollere publicēja atklātu vēstuli premjerministrei Kajai Kallasai, kura mudināja ģimenes ārstus sparīgāk iesaistīties vakcinācijas procesā. Jollere valdības vadītājai norādīja, ka vaina nav ģimenes ārstos, bet gan valstiski sliktā vakcinācijas procesa organizācijā.

Jollere uzskata, ka Kallasas pārmetums bijis netaisnīgs. "Domāju, ka viņa negribēja tā izdarīt [aizskart], bet viņai tas izdevās. Kad pēc vairāku mēnešu pūlēm, ko esam ieguldījuši, potējot cilvēkus ar vakcīnām, kuru mums nav vai kuru ir bijis tad par maz, tad par daudz, teikt, ka ģimenes ārstus jāskubina uz vakcināciju, ir aizskaroši," viņa saka.

Jānorāda, ka situācija ar Covid-19 izplatību Igaunijā aizvien pasliktinās. Aizvadītajā diennaktī inficēšanās ar jauno koronavīrusu atklāta vēl 1957 cilvēkiem, bet no vīrusa izraisītās slimības Covid-19 miruši deviņi cilvēki.