Pasaulē
2021. gada 11. marts, 11:12

Toreiz un tagad. FOTO: 10 gadi, kopš Fukušimu izpostīja cunami

Jauns.lv

Ceturtdien, 11. martā, aprit tieši desmit gadi, kopš Japānas piekrasti skāra milzīgs cunami vilnis, kas radās pēc deviņu magnitūdu stiprās zemestrīces. Cunami izraisīja avāriju Fukušimas atomelektrostacijā (AES), un tā tika atzīta par vienu no nopietnākajām kodolkatastrofām cilvēces vēsturē. 

Japāna atrodas seismiski ļoti aktīvā reģionā, zemestrīces - vājākas un stiprākas - tur ir norma, tāpēc krīzes situācijām jau no mazotnes apmāca ne vien iedzīvotājus, bet arī pielāgo ēkas, dažādas elektrosistēmas. Pēc zemestrīces AES tika saņemts signāls, tāpēc automātiski tika atslēgti kodolreaktori un uzsākta ārkārtas dzesēšanas procedūra, tomēr gigantiskais vilnis caursita aizsargbarjeras, applūdināja visu, ko varēja applūdināt, un sabojāja dzesēšanas sistēmas, kas noveda pie pārkaršanas un radioaktīvo materiālu nonākšanas vidē. 

Valsts amatpersonas nekavējoties evakuēja skarto teritorijas rādiusu, ko radiācijas izplatības dēļ nācās vairākkārt paplašināt. Galu galā divu līdz trīs diennakšu laikā savas mājas nācās pamest vairāk nekā 150 000 cilvēku. 

Nu ir pagājuši desmit gadi, tomēr katastrofas apvidus Fukušimas prefektūrā aizvien ir neapdzīvots, jo cilvēki baiļojas atgriezties. Tāpat katastrofas seku likvidēšana šajā vietā nebūt nav galā. 

To, kā Fukušimā un tās apkārtnē izskatījās pēc postošā cunami, un kā izskatās tagad, kad aizvadīta desmitgade, skaties fotogalerijā! 

Toreiz un tagad. 10 gadi kopš Fukušimas posta

Ceturtdien, 11. martā, aprit desmit gadi, kopš Japānas piekrasti skāra milzīgs cunami vilnis, kas radās pēc deviņas magnitūdas stiprās zemestrīces. ...

gallery icon
14

Kopā zemestrīcē un cunami pēc Japānas atbildīgo amatpersonu aplēsēm dzīvību zaudēja 15 899 cilvēki, 6157 tika ievainoti, bet 2529 pazuduši bezvēsts. 2015. gadā aptuveni 230 tūkstoši cilvēku aizvien dzīvoja prom no savām stihijas skartajām mājām - daļa uzturējās pagaidu mītnē, bet daļa pārcēlās prom pavisam.

Jānorāda, ka iepriekš tik nopietna kodolnelaime bija notikusi tālajā 1986. gadā, kad avarēja Černobiļas AES.

Atgriešanās spocīgajā Fukušimā: 6 gadi pēc katastrofas

Fukušimas atomelektrostacijas apkārtnē apstājies laiks.

gallery icon
46