foto: AP/Scanpix
Valstī, kurā infekcijas nemaz neesot, ar Covid-19 simptomiem mirst mūķenes un priesteri
Tanzānija 2020.gada maijā
Pasaulē
2021. gada 5. marts, 06:55

Valstī, kurā infekcijas nemaz neesot, ar Covid-19 simptomiem mirst mūķenes un priesteri

Jauns.lv

Pēdējo divu mēnešu laikā pēc Covid-19 slimībai raksturīgu simptomu parādīšanās Tanzānijā mirušas 60 mūķenes un 25 priesteri, atsaucoties uz vietējo katoļu baznīcu, ziņo BBC.

Baznīca jau iepriekš ir brīdinājusi iedzīvotājus nopietnāk ievērot piesardzības pasākumus valstī, kas jau kopš pagājušā gada sākuma ir pārstājusi apkopot un publicēt datus par Covid-19 izplatību.

Kad Tanzānijā 2020.gada 16.martā tika diagnosticēts pirmais Covid-19 gadījums, Tanzānijas prezidents Džons Magufuli aicināja cilvēkus nevis palikt mājās, bet doties uz baznīcu un lūgties, un pret Covid-19 lietot Madagaskarā brūvētu vērmeļu uzlējumu.

"Koronavīruss, kas ir sātans, nevar izdzīvot Kristus miesā. Tas uzreiz sadeg," pērnā gada martā no Tanzānijas galvaspilsētas Dodomas baznīcas altāra teica dievbijīgais kristietis Magufuli.

foto: REUTERS/SCANPIX
Tanzānijas prezidents Džons Magufuli

"Mums ir bijušas vairākas vīrusu slimības, tostarp AIDS un masalas. Ekonomikai ir jābūt pirmajā vietā. Dzīvei ir jāturpinās," komentējot no ierobežojumiem brīvo dzīvesveidu, teica prezidents.

Magufuli jau novembrī paziņojis, ka valsts ir uzveikusi Covid-19, bet pagājušajā mēnesī veselības ministrija paziņoja, ka neplāno vakcinēt cilvēkus pret šo slimību.

Tomēr Tanzānijas katoļu baznīcas pārstāvis mācītājs Čārlzs Kitima norāda, ka Covid-19 draudi Tanzānijā joprojām pastāv.

"Katram no mums ir jāpārliecinās, ka mēs veicam visus nepieciešamos piesardzības pasākumus un sargājam sevi un citus, īpaši vecāka gadagājuma cilvēkus un tos, kuriem ir sliktāks veselības stāvoklis," viņš sacīja.

Baznīca nevar pateikt, vai garīdznieku nāvi ir izraisījis koronavīruss, jo viņiem nav veikti testi, lai gan visiem pirms nāves bijuši izteikti Covid-19 simptomi, tostarp elpošanas problēmas.

“Cilvēkus šeit nepārbauda. Tas ir liels izaicinājums. Baznīcai ir aptuveni 500 veselības centru visā valstī, bet mums nav ļauts veikt Covid-19 testus, un mums nemaz nav aprīkojuma, lai to darītu," stāsta baznīcas pārstāvis.

Zināms, ka Tanzānija ir sestā lielākā Āfrikas valsts. Tajā dzīvo vairāk nekā 56 miljoni iedzīvotāju.

Kitima piebilst, ka daudzi cilvēki neievēro piesardzības pasākumus arī tāpēc, ka par to pārkāpšanu netiek piemērots nekāds sods. Šī ir jau otrā reize šogad, kad baznīca brīdina par pandēmijas draudiem Tanzānijā. Pirmā reize bija janvārī, kad tika novērots mirstības pieaugums.

Tanzānija kopš pagājušā gada maija ir pārtraukusi publicēt jebkādu Covid-19 statistiku. Pēdējā reizē - 29.aprīlī - Tanzānijā bija reģistrēti 509 Covid-19 gadījumi. Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir lūgusi valsti atsākt publicēt datus par saslimšanu, kā arī pārskatīt savu nostāju attiecībā uz vakcīnām.

Jauns.lv arī ziņoja par to, ka Tanzānija janvāra beigās no Eiropas Savienības (ES) Solidaritātes fonda saņēma 27 miljonus eiro cīņai ar Covid-19 un uzreiz pēc to saņemšanas Magufuli paziņoja, ka valstī koronavīruss likvidēts.