foto: AFP/Scanpix
"Reportieri bez robežām" vēršas tiesā pret Saūda Arābijas princi par Hašogi slepkavību
Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans.
Pasaulē
2021. gada 2. marts, 23:11

"Reportieri bez robežām" vēršas tiesā pret Saūda Arābijas princi par Hašogi slepkavību

Jauns.lv / LETA

Starptautiskā žurnālistu tiesību aizsardzības organizācija "Reportieri bez robežām" (RSF) otrdien pavēstīja, ka vērsusies Vācijas tiesā, pieprasot, lai saistībā ar žurnālista Džamala Hašogi slepkavību tiktu izmeklēti Saūda Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana pastrādātie "noziegumi pret cilvēci".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kriminālprasībā apgalvots, ka notikusi Hašogi un vairāku desmitu citu žurnālistu sistemātiska vajāšana. Organizācija vēlas panākt, lai prokuratūra veic izmeklēšanu atbilstoši Vācijas starptautiskās jurisdikcijas likumiem.

Kā norāda RSF, tā ir savākusi liecības par uzbrukumiem žurnālistiem un centieniem žurnālistus apklusināt, kas tiek īstenoti valsts politikas ietvaros.

Šīs liecības pirmdien iesniegtas Federālajā Justīcijas tiesā Karlsrūē.

Ziņojumā sniegta informācija arī par 34 citiem žurnālistiem, kas Saūda Arābijā nonākuši cietumos, arī par blogeri Raifu Badavi, kas par "islāma aizvainošanu" ieslodzīts cietumā kopš 2012.gada.

"Mēs aicinām Vācijas prokuroru ieņemt stingru nostāju," paziņojumā norādīja RSF ģenerāldirektors Kristofs Deluārs. "Neviens nedrīkst atrasties virs starptautiskajām tiesībām, it īpaši ja ir runa par noziegumiem pret cilvēci."

Tiesa Karlsrūē apstiprināja, ka ir saņemta sūdzība, tomēr plašākus komentārus nesniedza.

Pagājušajā nedēļā tiesa Koblencā piemēroja universālās jurisdikcijas principu, notiesājot bijušo Sīrijas izlūkdienesta aģentu, kas tika atzīts par līdzvainīgu noziegumos pret cilvēci. Pasaulē tā bija pirmā šāda prāva saistībā ar valsts atbalstītu spīdzināšanas praksi, ko veikusi Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdība.

Pirmdien Karlsrūes tiesā iesniegtajā sūdzībā līdzās kroņprincim Mohammedam tiek apsūdzēts viņa palīgs Saūds al Kahtani, kas tiek turēts aizdomās par to, ka viņam bijusi tieša loma Hašogi slepkavības plānošanā un pašā slepkavībā, kā arī vēl trīs Saūda Arābijas amatpersonas.

ANO īpašā ziņotāja ārpustiesas nāvessodu jomā Aņēze Kalamāra otrdien RSF sūdzību raksturoja kā "svarīgu soli pareizajā virzienā", lai sauktu kroņprinci pie atbildības.

ASV dzīvojušais laikraksta "Washington Post" līdzstrādnieks un Saūda Arābijas režīma kritiķis Džamals Hašogi 2018.gada 2.oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni Hatidži Džengizu nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā.

Saūda Arābijas prokuratūra noliegusi, ka ar Hašogi slepkavību būtu saistīts kroņprincis Mohammeds bin Salmans.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Savukārt ASV nacionālo izlūkdienestu direktora pagājušajā nedēļā publiskotajā ziņojumā secināts, ka Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans apstiprināja operāciju, kuras rezultātā tika nogalināts Hašogi.