foto: Aculiecinieka foto
Tanzānija no Eiropas paņem 27 miljonus cīņai ar Covid-19, uzreiz paziņo, ka valstī pandēmijas nav, un aicina dzert vērmeļu uzlējumu
Pārpildītie Tanzānijas prāmji ir vieta, kur Covid-19 varētu izplatīties visstraujāk. Valstī tiek uzsvērts, ka nekādi drošības pasākumi nav jāīsteno.
Pasaulē
2021. gada 8. februāris, 06:30

Tanzānija no Eiropas paņem 27 miljonus cīņai ar Covid-19, uzreiz paziņo, ka valstī pandēmijas nav, un aicina dzert vērmeļu uzlējumu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Sestā lielākā Āfrikas valsts Tanzānija janvāra beigās no Eiropas Savienības (ES) Solidaritātes fonda saņēma 27 miljonus eiro cīņai ar Covid-19 un uzreiz pēc to saņemšanas vairāk nekā 56 miljonus iedzīvotāju lielās valsts prezidents Džons Magufuli paziņoja, ka valstī koronavīruss likvidēts. Nav jau tā, ka Tanzānijas valsts galva vispār nedomātu par Covid-19 ierobežošanu. Viņš aicina pret to dzert Madagaskarā brūvētu vērmeļu uzlējumu un lūgt dievus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jā, ir vēl viena Tanzānijas valstsvīra ideja savā valstī neielaist Covid-19. Pēc viņa ieskata slimību melnajā kontinentā ievazā baltādainie, kuri ir vakcinējušies pret Covid-19. Tātad būtu jāslēdz robežas un valstī nevajadzētu ielaist nevienu bālģīmi, kurš ir vakcinējies pret Covid-19, jo vakcīna arī it kā esot slimības pārnēsātāja.

Tikmēr Tanzāniju kā pagaidu mītnes vietu, lai paglābtos no pandēmijas uzliktajiem ierobežojumiem, izvēlējušies simtiem pret Covid-19 skeptiski noskaņoto eiropiešu, kuri Indijas okeāna krastos bauda tādu pašu dzīvi kā pirms krīzes, it nemaz nesatraucoties par Covid-19 ierobežojumiem. Arī daži latvieši pašlaik Tanzānijā pārlaiž šo “grūto laiku”.

Palīdzēja lūgšanu spēks?

foto: REUTERS/SCANPIX
Tanzānijas prezidents Džons Magufuli aicinājis pret Covid-19 dzert vērmeļu uzlējumu un neuzticēties balto cilvēku izgudrotajā vakcīnām

Tomēr uzticamu datu par to, cik lielā mērā Covid-19 izplatījies Tanzānijā, nav. Tā jau kopš pagājušā gada pavasara nepublicē datus par saslimstību ar Covid-19.

Par šādu tanzāniešu vieglprātīgu attieksmi pret ļauno sērgu ne pa jokam sadusmojusies gan Pasaules Veselības organizācija (PVO), gan ASV un ES. PVO aicina Tanzāniju nopietni attiekties pret pandēmijas briesmām, ASV saviem pilsoņiem iesaka nedoties uz šo valsti, bet ES ir nikna par to, ka Tanzānija faktiski ir izkrāpusi naudu Covid-19 ierobežošanai.

Tanzānija ir viena no tām retajām pasaules valstīm, kura pandēmijas uzliesmojumu “neņem galvā”. Tanzānijas veselības ministre Dorotija Gvajima paziņojusi, ka cilvēki valstī ir “pilnīgā drošībā”, ja vien ievēros elementārus higiēnas pasākumus.

Savukārt Tanzānijas ķīmisko preparātu dienesta vadītājs Fideliče Mafumiko aicinājis tautu pret vīrusu cīnīties, lietojot homeopātiskos līdzekļus, un uzskata, ka nekāda vakcīna nav vajadzīga.

Prezidents Magufuli pašpārliecināti sacījis: “Cilvēki beidzot uzzina taisnību par to, ka mēs Tanzānijā esam pilnīgā drošībā. Te neviens nenēsā maskas. Koronavīruss ir tālu no mums. Mēs to esam likvidējuši. Mēs lūdzāmies, vērsāmies pie dieva, un viņš mūs uzklausīja”.

Prezidents ir pārliecināts, ka tauta izdziedējusies ar lūgšanām un, lai būtu vēl drošāk, nolemts Madagaskarā iepirkt vērmeļu uzlējumu, kas pasargājot no Covid-19.

Neuzticēties baltajiem!

Janvāra beigās PVO Āfrikas direktors Matšidiso Moeti gan paziņoja, ka organizācijas speciālisti ir satraukušies par to, ka kontinents nespēj tikt galā ar pandēmiju un aicināja Tanzāniju sniegt informāciju par Covid-19 izplatību.

Uz to Magufili atbildēja, ka Covid-19 vakcīna ir bīstama un pandēmijas izplatībā vainoja baltos cilvēkus: “Ja baltais cilvēks izdomātu (drošu) vakcināciju, tad viņš jau sen būtu izgudrojis vakcīnu pret HIV, tuberkulozi, malāriju un vēzi”. Viņš aicinājis neuzticēties “baltajiem”, kuru to tik vien vēlas kā iegūt Tanzānijas un visas Āfrikas bagātības.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Eiroparlamenta deputāts Deivids Makallisters no Vācijas izteicis neizpratni, kā Tanzānijai izdevies no ES saņemt 27 miljonu lielo palīdzību pandēmijas ierobežošanai. “Mēs runājam par Eiropas nodokļu maksātāju naudu,” uzsvēra eiroparlamentārietis.

Savukārt ASV Slimību kontroles un profilakses centrs mēneša sākumā aicināja atturēties no jebkādiem braucieniem uz Tanzāniju. Risks šajā valstī inficēties esot “augsts un strauji pieaug”.

Prezidents atlaiž visus Covid-19 apkarotājus

foto: Aculiecinieka foto
Tanzānija jau kopš pērnā gada pavasara pārstāja publicēt datus par saslimstību ar Covid-19, tā paziņojusi, ka uzvarējusi koronavīrusu un valstī netiek ievēroti nekādi drošības vai piesardzības pasākumi.

Lai arī valsts paziņojusi, ka tikusi galā ar koronavīrusu, tā it nebūt nav. Tikko Tanzānijas opozīcijas partijas “Alianse par demokrātiskām pārmaiņām” līderis Malims Seifs Šarifs Hamads paziņojis, ka viņš ar sievu inficējies ar Covid-19 un abi nokļuvuši slimnīcā.

Pēdējo reizi Tanzānija oficiāli par Covid-19 infekciju paziņoja pagājušā gada aprīlī, laikā, kad bīstamā infekcija tikai sāka izplatīties. Toreiz tika vēstīts, ka valstī ir konstatēti 509 saslimšanas gadījumi, bet 21 cilvēks miris no koronavīrusa.

Kāds Jauns.lv lasītājs, kurš pašlaik dzīvo Tanzānijā, raksta: “2020.gada pavasarī Tanzānija kopā ar pārējām valstīm izsludināja karantīnu, kura bija spēkā līdz pat maijam. Tika veikti testi, oficiāli tika paziņots par 509 saslimušajiem. Pēc tam acīmredzot kaut kas mainījās. Prezidents atlaida visus, kuri bija iesaistīti Covid-19 pasākumā un oficiāli pasludināja, ka Tanzānija vīrusu ir uzveikusi. Pirms tam bija aicinājums visiem ticīgajiem, visu reliģiju pārstāvjiem, trīs dienas lūgties, lai pieveiktu vīrusu. Līdz pat šai dienai oficiālā nostāja ir: “Ievērot higiēnu, mazgāt rokas, aktīvs dzīvesveids, veselīga pārtika, dabīgie tautas līdzekļi pret saslimšanu””.