foto: ZUMAPRESS.com
Pasaule nosoda Mjanmas militāro apvērsumu
Protestētājai sejas maska ar gāztās Su Či portretu.
Pasaulē
2021. gada 2. februāris, 10:30

Pasaule nosoda Mjanmas militāro apvērsumu

Jauns.lv / LETA

ASV un citu pasaules valstu valdības pirmdien nosodīja Mjanmā notikušo militāro apvērsumu un aicināja atjaunot demokrātiju.

ASV prezidents Džo Baidens, lietojot Mjanmas agrāko nosaukumu Birma, aicināja starptautisko sabiedrību "sanākt kopā vienā balsī, lai piespiestu Birmas armiju nekavējoties atteikties no varas, kuru tā sagrābusi".

"Savienotās Valstis pēdējo 10 gadu laikā atcēla sankcijas pret Birmu, balstoties uz progresu demokrātijas virzienā," teica Baidens savā paziņojumā.

"Šī progresa atcelšana padarīs nepieciešamu nekavējoties pārskatīt mūsu sankciju likumus un pilnvaras, kam sekos attiecīga rīcība."

Pirms šī apvērsuma ASV un vairākas citas Rietumu valstis 29.janvārī aicināja Mjanmas armiju "ievērot demokrātijas normas" pēc tam, kad Mjanmas armijas komandieris Mins Auns Hlains draudēja atcelt valsts konstitūciju.

Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons nosodīja apvērsumu un Mjanmas valdības vadītājas Aunas Sanas Su Či aizturēšanu, tviterī ierakstot, ka "vajag respektēt tautas balsojumu un atbrīvot civilos līderus". Lielbritānija arī izteica oficiālu protestu Mjanmas vēstniekam.

"Mēs ar dziļām bažām esam atzīmējuši notikumu attīstību Mjanmā. Indija vienmēr ir bijusi nelokāma savā atbalstā demokrātiskās pārejas procesam Mjanmā. Mēs ticam, ka vajag atbalstīt likuma varu un demokrātisko procesu," paziņoja Indijas Ārlietu ministrija.

Ķīna, kas regulāri ir pret ANO iejaukšanos Mjanmā, aicināja visas puses "atrisināt domstarpības". "Ķīna ir draudzīgs Mjanmas kaimiņš un cer, ka dažādās puses Mjanmā pienācīgi atrisinās savas domstarpības atbilstoši konstitucionālajam un likumīgajam ietvaram, lai aizsargātu politisko un sociālo stabilitāti," preses konferencē sacīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Vans Veņbiņs.

Krievijas Ārlietu ministrija aicināja uz "situācijas mierīgu atrisinājumu, atbilstoši spēkā esošajam likumam, ar politiskā dialoga atjaunošanu". 

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs stingri nosodīja Mjanmas valdības vadītājas Su Či, prezidenta Vina Mjinta un citu politiķu aizturēšanu. "Šī notikumu attīstība ir nopietns trieciens demokrātiskajām reformām Mjanmā," paziņoja ANO ģenerālsekretāra preses sekretārs Stefans Dižarriks.

ANO Drošības padome sasauks ārkārtas sesiju otrdien, lai apspriestu situāciju Mjanmā.

Eiropadomes prezidents Šarls Mišels stingri nosodīja apvērsumu un sacīja, ka "ir jārespektē" novembrī notikušo parlamenta vēlēšanu iznākums. Vēlēšanās ar lielu balsu pārsvaru uzvarēja valdošā partija Nacionālā Demokrātijas līga (NLD).

Japāna aicināja Mjanmas armiju atbrīvot Su Či un atjaunot demokrātiju.

"Mēs aicinām armiju respektēt likuma varu, atrisināt strīdus ar likumīgiem mehānismiem un nekavējoties atbrīvot visus nelikumīgi aizturētos civilos līderus un pārējos," sacīja Austrālijas ārlietu ministre Marisa Peina.

Turcijas valdība nosodīja militāro apvērsumu un aicināja atbrīvot aizturētos politiķus.