foto: 15min.lt/Scanpix
Kā Lietuvā izdevās tik ievērojami samazināt Covid-19 izplatību?
Dažbrīd diennakts gadījumu skaits Lietuvā pietuvojās pat četriem tūkstošiem.
Pasaulē
2021. gada 25. janvāris, 06:11

Kā Lietuvā izdevās tik ievērojami samazināt Covid-19 izplatību?

Jauns.lv

Pagājušā gada nogalē Lietuvā bija rekordaugsts Covid-19 izplatības līmenis - ik dienas atklāja vairākus tūkstošus jaunu infekcijas gadījumu. Vairākās dienās jaunatklāto saslimušo skaits pat tuvojās četriem tūkstošiem. Lai gan situācija joprojām ir nopietna, pēdējā laikā jaunu saslimušo ir ievērojami mazāk. Jauns.lv skaidroja, kādā veidā kaimiņvalstij izdevies tik būtiski samazināt Covid-19 izplatību.

Lietuvas Veselības ministrijas pārstāve Lina Zimnickiene Jauns.lv norādīja: kaut arī situācija valstī joprojām ir nopietna, vairums Covid-19 pandēmijas rādītāju uzlabojas.

Piemēram, samazinās dienā atklāto jauno infekciju skaits, slimnīcu noslodze un ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu daudzums.

Kā panākti uzlabojumi?

Viņa skaidroja, ka situācijas uzlabojumi saistīti ar ierobežoto klātienes kontaktēšanos - Lietuvā aizliegts tikties dažādu ģimeņu un mājsaimniecību locekļiem.

Tāpat samazināta cilvēku mobilitāte - iedzīvotājiem nav atļauts pamest savu pašvaldību bez attaisnojama iemesla.

Vairums ļaužu Lietuvā atbildīgi ievērojot noteiktos ierobežojumus un, uzlabojoties epidemioloģiskai situācijai, būs iespējams mazināt karantīnas ierobežojumus.

Mīkstina kontaktēšanās ierobežojumus vientuļiem cilvēkiem

Zimnickiene pavēstīja, ka saistībā ar ierobežojumiem pagājušajā nedēļā valdība lēma mīkstināt vairākus Covid-19 karantīnas laikā noteiktos ierobežojumus.

Tika atļauts savā starpā kontaktēties mājsaimniecībām, kurās nav vairāk par vienu locekli vai kurās dzīvo kāds cilvēks ar īpašām vajadzībām, šai nolūkā pat dodoties uz citām pašvaldībām. Šāds lēmums pieņemts, domājot par vientuļo cilvēku psiholoģisko veselību.

Daļa bērnu varēs atgriezties skolā

Vēl valdība lēma, ka visu klašu skolēniem, kuriem ir problēmas un grūtības mācīties no mājām, tiks ļauts atgriezties skolās.

Tas attiecas uz ģimenēm, kurām nav pietiekamu resursu vai kuras nespēj nodrošināt piemērotus apstākļus bērniem, lai mācītos mājās.

Lietuvā stingra karantīna

Jauns.lv jau ziņoja, ka karantīna Lietuvā tika izsludināta novembra sākumā, bet decembra vidū valdība to pagarināja līdz 31.janvārim, nosakot vēl stingrākas prasības. Šai laikā slēgta liela daļa veikalu un apturēta daudzu pakalpojumu sniegšana, kā arī stingri ierobežota cilvēku pulcēšanās un pārvietošanās starp pašvaldībām.

Gandrīz 4000 jaunu Covid-19 infekciju dienā

Decembra nogalē Lietuvā ik dienas atklāja ļoti lielu Covid-19 saslimušo un arī mirušo cilvēku skaitu. Piemēram, 29.decembrī  Lietuvā ar jauno koronavīrusu bija inficējušies vēl 3934 cilvēki, savukārt 75 ļaudis bija miruši.

Savukārt pēdējā laikā jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits ir ievērojami sarucis. Pagājušajās nedēļās vairākas dienas tas pat nokritās zem 1000 gadījumiem dienā.