foto: Vida Press
Apbrīnojamā Urugvajas valsts līdera "nabadzība". 21. gadsimta vispieticīgākais jeb trūcīgākais prezidents pasaulē
Urugvajas eksprezidents Hosē Alberto Muhika Kordano arī savas prezidentūras laikā braukāja ar savu vērtīgāko īpašumu – par 1945 dolāriem iegādātajā “Volkswagen Beetle”.
Pasaulē
2021. gada 24. janvāris, 07:02

Apbrīnojamā Urugvajas valsts līdera "nabadzība". 21. gadsimta vispieticīgākais jeb trūcīgākais prezidents pasaulē

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pasaulē par šī gadsimta visnabadzīgāko prezidentu tiek uzskatīts Dienvidamerikas valsts Urugvajas eksprezidents Hosē Alberto Muhika Kordano. Viņš brauca ar ceturtdaļgadsimtu vecu auto, dzīvoja lauku mājā, uz kuru ūdens bija jānes no pagalmā esošās akas, atteicās no savas rezidences un milzīgā apsargu un apkalpotāju štata. Tagad, kad pievēršam uzmanību kādas mūsu kaimiņvalsts vadītāja pasakainajām bagātībām, Jauns.lv atgādina, ka valsti sekmīgi var vadīt ne tikai no pilīm, bet arī būdiņām.

Patiesībā par nabadzīgāko prezidentu viņu gan īsti nevar nosaukt, jo Muhikas, kurš Urugvajas pirmā persona bija no 2010. līdz 2015. gadam, alga bija pat daudz lielāka nekā mūsu Egilam Levitam (5960 eiro bez piemaksām) – 12 500 ASV dolāru (10 278 eiro) mēnesī. Tikai viņš no tās paturēja desmit procentus jeb 1250 dolārus (mazliet vairāk par 1000 eiro), pārējo naudu ziedodams labdarībai. Savu pieticību viņš pamatoja: “Man ar šo naudu pilnībā pietiek. Jāpietiek, jo daudziem urugvajiešiem ienākumi ir daudz zemāki”. Tagad viņš attiecies arī no pienākošās senatora pensijas.

Hosē Muhikas leģendārā volksvāgena vabolīte:

Pats viņš ar kopā sievu Lūsiju Topolanski dzīvo necilā lauku saimniecībā netālu no valsts galvaspilsētas Montevideo, kur audzē puķes pārdošanai. Māja tik tiešām ir necila, jo saimniecībai ūdens jānes no akas pagalmā.

Daudzi lamā komunistu un sociālistu līderus, jo viņi, nonākot pie varas, nedzīvo pēc savas sludinātās ideoloģijas principiem, bet Muhika ir pierādījums tam, ka var dzīvot arī pēc komunistiskajiem augstajiem principiem. Tagad 85 gadus eksprezidents pēc savas pārliecības ir kreisais radikālis, kurš iedvesmojies no Kubas revolūcijas ideāliem un piedalījies savas valsts partizānu kustībā. Pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados, kad Urugvajā valdīja militārā hunta, viņš 14 gadus savas pārliecības dēļ pavadīja cietumā.

foto: Vida Press
Šī gadsimta pieticīgākais valsts pirmais pāris – Urugvajas eksprezidents ar kundzi Lūsiju Topolanski.

Muhikas dzīve mainījās 1985. gadā, kad Urugvajā militāro huntu nomainīja parlamentārā iekārta un viņš jau oficiāli varēja piedalīties valsts politiskajā dzīvē. Šī gadsimta sākumā, pirms kļuva par prezidentu, Muhika vadīja Urugvajas Lauksaimniecības un zvejniecības ministriju. Tagad gan viņa pārstāvētais politiskais spēks vairs nav pie valsts stūres – demokrātisko vēlēšanu ceļā par Urugvajas prezidentu ievēlēts labējās Nacionālās partijas līderis Luiss Lakalje Po.

Arī Muhikas sieva Lūsija Topolanski, ar kuru viņš apprecējās 2005. gadā, ir no “revolucionāru cilts” un piedalās valsts politiskajā dzīvē. Topolanski tāpat kā viņas vīrs ievērojamu ienākumu daļu ziedo labdarībai.

Pasaules nabadzīgākais prezidents Hosē Muhika:

Pati lielākā eksprezidenta bagātība, izņemot lauku fermu, ir viņa par 1945 ASV dolāriem (1598 eiro) pirktā 1987. gada izlaiduma “Volkswagen” vabolīte, ar kuru viņš braukāja arī būdams valsts pirmā persona un ceļā paņemdams stopētājus. Šis auto ir leģendārs, īpašs eksemplārs jaunāko laiku valsts vadītāju spēkratu autoparkā, izpelnoties ievērību ar savu pieticību. Eksprezidentam pat kāds par to piedāvājis miljonu ASV dolāru, bet Muhika attiecies auto pārdot, sakot, ka tad viņam nebūs ar ko pārvadāt savu mājas mīluli – suni, kuram ir tikai trīs ķepas. Šī volksvāgena vabolīte tad arī ir vienīgais vērtīgākais īpašums, kas parādās Muhikas deklarācijās.

Neskatoties uz savu pieticību, Urugvajas eksprezidents savos izteikumos ir diezgan šerps un pāris reizes pat izraisījis starptautiskus diplomātiskus skandālus. 2013. gadā kādas preses konferences laikā, domādams, ka mikrofoni ir izslēgti, viņš par kādreizējo Argentīnas prezidenti Kristīnu Kiršneri un viņas kungu izteicās: “Tā vecene ir vēl briesmīgāka nekā tas šķielacis”. Savukārt 2016. gadā Venecuēlas prezidentu Nikolasu Maduro viņš nosauca par “traku āzi”.

Vēl daudziem Muhikas prezidentūras laiks paliks atmiņā ar to, ka pēc viņa iniciatīvas valstī tika legalizēta marihuāna. 2013. gadā Urugvajas senāta apstiprinātais un pēc tam prezidenta parakstītais likums noteica, ka marihuānas tirdzniecības tiesības ir vienīgi valdībai, bet pircējiem jāreģistrējas īpašā datubāzē un jābūt vecākam par 18 gadiem. Par to pat marihuānas cienītāji Muhiku izvirzīja Nobela Miera prēmijai, ko, protams, viņam nepiešķīra. Likumā noteikts, ka urugvajieši paša vajadzībām drīkst audzēt līdz sešiem marihuānas kaņepju stādiem vai iestāties klubā, kur var audzēt līdz pat 99 augiem, vai arī iegādāties marihuānu aptiekās, tiesa, ne vairāk par 40 gramiem mēnesī.

foto: Vida Press
Urugvajas eksprezidents Hosē Alberto Muhika Kordano (otrais no labās) ar kundzi Lūsiju Topolanski 2019. gadā piedalās Argentīnas prezidenta Alberto Fernandesa inaugurācijas ceremonijā.