Urugvaja legalizē viendzimuma laulības, kā arī liedz precēties 12-14 gadu vecumā
Nelielā Dienvidamerikas valsts Urugvaja pēdējo sešu gadu laikā ieturējusi liberālu kursu geju un lesbiešu tiesību jomā.
Pasaulē
2013. gada 11. aprīlis, 10:18

Urugvaja legalizē viendzimuma laulības, kā arī liedz precēties 12-14 gadu vecumā

Jauns.lv

Urugvajas parlaments trešdien apstiprināja viendzimuma laulību legalizāciju, tādējādi Urugvaja kļuvusi par otro Latīņamerikas valsti, kur atļautas homoseksuāļu laulības.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viendzimuma laulību legalizēšanu atbalstīja 71 no 92 parlamenta apakšpalātas deputātiem.

Urugvajas parlamenta augšpalāta - Senāts - pagājušajā nedēļā apstiprināja likumprojektu, kurā laulība definēta kā "divu dažādu vai viena dzimuma cilvēku" savienība.

"Rīt mums būs taisnīgāka, daudz vienlīdzīgāka sabiedrība ar plašākām tiesībām ikvienam," norādīja valdošo koalīciju pārstāvošais deputāts Sebastians Sabini.

Latīņamerikā viendzimuma laulības kopš 2009.gada var noslēgt Mehiko, bet kopš 2010.gada - Urugvajas kaimiņvalstī Argentīnā.

Nelielā Dienvidamerikas valsts Urugvaja pēdējo sešu gadu laikā ieturējusi liberālu kursu geju un lesbiešu tiesību jomā, pieņemot likumu par civilajām savienībām, ļaujot viendzimuma pāriem adoptēt bērnus, ļaujot dzimuma maiņas operācijas veikt no 18 gadu vecuma un homoseksuāļiem dienēt armijā.

Trešdien apstiprinātais likums paredz arī citas izmaiņas, kas attieksies kā uz homoseksuāļiem, tā heteroseksuāļiem. Tas paredz, ka minimālais vecums laulību noslēgšanai tiks palielināts līdz 16 gadiem abiem dzimumiem. Līdz šim sievietes laulībā varēja stāties no 12 gadiem, bet vīrieši - no 14.

Jaunais likums spēkā stāsies 90 dienu laikā kopš tā pieņemšanas.

LETA

Tēmas