foto: AFP/Scanpix
Pēc saņemtās kritikas Francijas valdība sola paātrināt vakcinācijas kampaņu
Francija palielinās, paātrinās un vienkāršos savu vakcinācijas stratēģiju.
Pasaulē
2021. gada 5. janvāris, 12:51

Pēc saņemtās kritikas Francijas valdība sola paātrināt vakcinācijas kampaņu

Jauns.lv / LETA

Francijas valdība otrdien solījusi paātrināt kampaņu iedzīvotāju vakcinēšanai pret jauno koronavīrusu.

Francijas veselības ministrs Olivjē Verāns paziņoja, ka pirmdien vakcinēti vairāk nekā 2000 cilvēku un drīzumā Francija panāks savas kaimiņvalstis vakcinēšanas tempā.

Līdz 1.janvārim Francijā bija vakcinēti tikai nedaudz vairāk par 500 cilvēkiem, kamēr Vācijā bija vakcinēti jau aptuveni 200 000. Francijas valdība par to izpelnījās asu kritiku.

foto: AFP/Scanpix
Francija palielinās, paātrinās un vienkāršos savu vakcinācijas stratēģiju.

Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien tikās ar premjerministru Žanu Kasteksu un citām amatpersonām, lai apspriestu kavēšanos vakcinācijas procesā.

"Līdz ceturtdienai mēs ievērojami palielināsim skaitļus," solīja Verāns.

Francija tagad "palielinās, paātrinās un vienkāršos" savu vakcinācijas stratēģiju, intervijā radiostacijai RTL sacīja ministrs.

Viņš pavēstīja, ka līdz janvāra beigām sāksies to cilvēku vakcinācija, kas vecāki par 75 gadiem un nedzīvo pansionātos. Šajā grupā ietilpst aptuveni pieci miljoni cilvēku.

Vakcinēti tiks arī ugunsdzēsēji un aprūpētāji, kas vecāki par 50 gadiem.

Verāns sacīja, ka Francija saņem aptuveni 500 000 kompāniju "BioNTech" un "Pfizer" izstrādātās Covid-19 vakcīnas devu nedēļā.

Tiklīdz Eiropas Savienība apstiprinās ASV farmācijas uzņēmuma "Moderna" izstrādāto Covid-19 vakcīnu, Francija mēnesī saņems arī 500 000 devu šīs vakcīnas.

Taču vakcinācijas kampaņu Francijā apgrūtina arī sabiedrībā valdošā skepse par Covid-19 vakcīnām.

Vakcinēties pret jauno koronavīrusu vēlas tikai 40% Francijas iedzīvotāju, kamēr Lielbritānijā vakcinēties gatavi 77%, liecina aptauja, ko pagājušajā nedēļā veica pētījumu centrs "Ipsos" sadarbībā ar Pasaules Ekonomikas forumu.

Verāns atklāja, ka Francijā aptuveni desmit cilvēkiem apstiprināta vai pastāv aizdomas par inficēšanos ar jauno koronavīrusa paveidu, kas ir daudz lipīgāks.

Ministrs sacīja, ka varasiestādes uzmanīgi seko līdzi šim paveidam.

Francijā pirmdien tika reģistrēti 4022 jauni Covid-19 gadījumi, līdz ar to kopējais inficēto skaits sasniedzis 2,66 miljonus.

Francijā pēc inficēšanās ar jauno koronavīrusu miruši 65 415 cilvēki, tostarp 380 nāves gadījumi reģistrēti pirmdien.