foto: Donat Sorokin/TASS/Scanpix
Djatlova pārejas incidents: pēc 60 gadiem atklāj noslēpumainās tūristu bojāejas iemeslus
Pasaulē
2020. gada 11. jūlijs, 19:29

Djatlova pārejas incidents: pēc 60 gadiem atklāj noslēpumainās tūristu bojāejas iemeslus

Jauns.lv

Deviņu tūristu grupas bojāejas iemesls Sverdlovskas apgabalā 1959. gadā bija sniega lavīna. Par to sestdien preses konferencē Maskavā informēja Ģenerālprokuratūras pārvaldes priekšnieka vietnieks Andrejs Kurjakovs.

"Visu bojāgājušo tūristu miesas bojājumi ir raksturīgi alpīnistu miesas bojājumiem, kas nonāk lavīnā." Pēc viņa teiktā, pārbaudē veikta visu tūristu traumu salīdzinošā analīze, vēsta "Korespondent.net".

Visi izņemot trīs no bojāgājušajiem nosaluši, bet pārējiem konstatētas lauztas ribas. "Ja no augšas un visām pusēm ir sniegs (trīs četri metri sniega, kas ir apmēram puse tonnas), tad miesas bojājumiem jābūt no otras puses. Tad nu viņi no otras visiem arī bija. No valsts institūciju viedokļa pārbaude ir pabeigta un secinājumi izdarīti, un pēc šiem secinājumiem ir veikti pasākumi. Formāli tās ir beigas. Jautājums ir slēgts," paziņojis Ģenerālprokuratūras pārstāvis.

Urālu Federālā universitāte rosinājusi tūristiem atteikties no ekspedīcijām uz notikuma vietu: "Ņemot vērā ekspertīzes rezultātus, iespējamo nogāžu bīstamību un klimata īpatnības, universitāte iesaka tūristiem atturēties no pārgājieniem uz apsekoto teritoriju."

Par Djatlovas pārejas incidentu nodēvēta tūrisma grupas bojāeja Otortena kalnā 1959. gada februārī. Toreiz, nezināmos apstākļos, bojā gāja deviņi Urāla Politehnikuma institūta slēpotāji: pieci studenti, trīs inženieri un tūristu bāzes vadītājs.

Grupas vadītājs bija piektā kursa students Igors Djatlovs. Saskaņā ar oficiālajiem medicīnas ekspertīzes datiem, lielākā daļa tūristu nosaluši, bet dažiem konstatētas nopietnas traumas, kas izraisījušas nāvi.

Tika izstrādātas dažādas negadījuma versijas. Tai skaitā – sniega nobrukums uz telts, ieslodzīto bēgļu uzbrukums, bojāeja no pamatiedzīvotājiem vai strīds starp tūristiem.

Lēmums par 1959. gada krimināllietas slēgšanu bez precīza nāves iemesla un baumas par lietas slepenību noveda pie dažādām spekulācijām un pieņēmumiem par grupas bojāejas patiesajiem iemesliem.

Piemēram, dažos no apģērba paraugiem atrastas radiācijas pēdas. Dokumentālajā filmā, kas izrādīta 2014. gadā telekanālā "Discovery Channel", filmas veidotāji pieļāva, ka tūristus nogalinājis sniega cilvēks.

Daļēji pēc negadījuma motīviem 2013. gadā uzņemta amerikāņu režisora Renija Hārlīna Taina filma. 

Tēmas