Pasaulē
2020. gada 5. jūlijs, 12:14

Ja spāņu zinātniekiem izrādīsies taisnība, Covid-19 pandēmijas vēsture būs jāpārraksta no jauna

Jauns.lv

Ja apstiprināsies tas, ko pagaidām vēl nerecenzētā publikācijā nesen aprakstījuši Spānijas ārsti, Covid-19 pandēmijas vēsturi vajadzēs pārrakstīt pavisam no jauna, vēstī austriešu izdevums "Der Standard".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Iepriekš tika lēsts, ka pirmie koronavīrusa infekcijas gadījumi parādījās 2019. gada novembrī Uhaņā - vēl pirms tam, kad 2019. gada beigas un 2020. gada sākumā par jauno infekcijas slimību uzzināja plašāka sabiedrība.

Taču tagad vienā no prestižākajām Spānijas augstskolām Barselonas universitātē veikts jauns atklājums. Zinātnieku komanda cienījamā spāņu virusologa Alberta Boša (Albert Bosch) vadībā izpētījusi, ka SARS-CoV-2 pēdas Barselonas notekūdeņos bijušas jau pagājušā gada martā. Tiesa, ir zinātnieki, piemēram, ģenētiķis Fernando Gonzaless, kuri pret šo atklājumu izturas skeptiski.

foto: imago images/Xinhua
Profesors Alberts Bošs.

"Ir pilsētas, kurās ārzemju tūristu ir vēl vairāk nekā Barselonā, taču tur, retrospektīvi pētot notekūdeņus, vīruss nav atrasts. Es sliecos piesardzīgi vērtēt šā pētījuma rezultātus un veikt neatkarīgu pētījumu," izdevumam "El Pais" sacījis zinātnieks.

Barselonas zinātnieku secinājums ir pārsteidzošs

Jaunais koronavīruss SARS-CoV-2 Eiropā varētu būt bijis jau ilgāk, nekā domāts iepriekš. Jaunākie pētījumi ir parādījuši, ka Itālijā tas bijis jau 2019. gada decembrī. Taču Barselonas universitātes zinātnieku atklājums ir vēl pārsteidzošāks. Viņi ir atklājuši vīrusa pēdas, pētot neapstrādātus notekūdeņu paraugus, datētus ar 2019. gada 12. martu, raksta "The Conversation". 

foto: ZUMAPRESS.com
Barselonas universitātes Bioloģijas fakultāte.

Pētījums nesen publiskots vēl oficiāli neizziņotu veselības zinātnes rakstu vietnē "MedRxiv". Patlaban raksts tiek gatavots publicēšanai zinātniskā žurnālā - to recenzē neatkarīgi eksperti. Kamēr šis recenzēšanas un vērtēšanas process nebūs pabeigts, raksta secinājumi ir vērtējami piesardzīgi.

Kā rit dzīve Barselonas, Malagas un citās Spānijas pludmalēs Covid-19 pandēmijas laikā 2020. gada jūnijā

gallery icon
61

Tā karantīnas laikā rit dzīve tūristu iemīļotajā Barselonā 2020. gada aprīlī

gallery icon
98

Nīderlandiešu gadījums - koronavīruss notekūdeņos 50 km no Amsterdamas

Pirmais ziņojums, ka SARS-CoV-2 atklāts notekūdeņos, pienāca no Nīderlandes šā gada marta sākumā. 5. martā Amersfortas (Amersfoort) notekūdeņu tīrīšanas iekārtā zinātnieki atklāja koronavīrusa ģenētisko materiālu, kaut arī tobrīd pilsētā, kas atrodas apmēram 50 kilometrus uz dienvidrietumiem no Amsterdamas, netika ziņots par nevienu slimības gadījumu.

Nīderlandieši savu pirmo Covid-19 infcēšanās gadījumu izziņoja 27. februārī un noskaidroja, ka pēc dažām dienām ar vīrusu inficējušies veselības aprūpes speciālisti valsts dienvidos, un tas ir signāls, ka Covid-19 ir sācis izplatīties sabiedrībā.

Notekūdeņu izpēte ir labi zināma metode, kas palīdz atklāt polioimelīta vīrusus un baktērijas, kas noturīgas pret antibiotikām, tāpat arī aizliegtu preparātu un recepšu medikamentu lietošanu. Kanalizācijas ūdeņu analīze var kalpot kā iepriekšējs brīdinājums par Covid-19 klātbūtni, uzskata nīderlandiešu zinātnieki. Tas, ka vīruss atklāts kanalizācijā vēl tad, kad Covid-19 izplatība ir neliela, liecina, ka notekūdeņu izpēte var būt efektīvs līdzeklis, ar kura palīdzību sekot vīrusa cirkulācijai sabiedrībā, norāda pētnieki.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās