2020. gada 20. jūnijs, 06:45

Briti noskaitušies par jaunajām pēcbreksita pasēm un strīdas, kādā krāsā tā īsti ir

Jauns.lv

Daudzi briti sociālajos tīklos sūdzas par jaunajām pasēm, kas ieviestas, Apvienotajai Karalistei izstājoties no Eiropas Savienības.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kopš 1988.gada Lielbritānijā, līdzīgi kā tas pašlaik ir citās Eiropas Savienības valstīs, ieskaitot Latviju, pases bija bordo krāsā. Pēc "Brexit" valdība solījusi iedzīvotājiem atgriezties pie tradicionālās zilās pases krāsas. 

Šobrīd jaunās pases, kuras daudzi jau sauc par vienu no Lielbritānijas neatkarības simboliem, sākušas krist britu pastkastītēs. Lielais sūdzību skaits sociālajos tīklos liecina, ka vietējie nemaz nav apmierināti ar jauno dokumenta dizainu.

Kā apgalvo daudzi, pases krāsa nemaz neesot zila, bet gan melna, turklāt tā neesot labākās kvalitātes materiāla.

"Man šķita, ka "Brexit" notika tikai tāpēc, lai mēs varētu atgūt zilās pases," kāds ironizē "Twitter", "Bet pastkastītē iekrita šis. Tā ir melna." Vēl kāds brits papildina, ka pasei jau esot nodriskājušās malas.

Tikmēr citi norāda, ka jaunās pases ir tieši tādā pašā krāsā kā pases, kas izsniegtas līdz 1988.gadam - arī tās neesot bijušas zilas, bet gan vairāk ar melnu nokrāsu. Savukārt vēl kāds nofotografējis veco pasi uz melna fona un norāda - pase ir zila.

Lielbritānijas Iekšlietu birojs dokumentu maiņu raksturoja kā atgriešanos pie valsts “ikoniskajām zilajām pasēm”, tomēr amatpersonas atteikušās precīzi norādīt, kāda krāsa ir izmantota.

Tikmēr debatēs iesaistījušies arī eksperti. Līdsas universitātes krāsu zinātnes un tehnoloģiju profesors Stīvens Vestlands iepriekš "BBC" sacīja: "Es teiktu, ka tā ir melna. Ja uz to skatītos vairums cilvēku, viņi teiktu, ka tā ir melna."

Zilās pases Lielbritānijā pirmo reizi tika ieviestas 1921. gadā, bet 1988.gadā Eiropas Ekonomikas kopienas locekļi vienojās saskaņot valsts pasu dizainus bordo krāsā.

foto: PA Wire/PA Images
Britu vecā zilā pase un vēlāk ieviestā Eiropas Savienības standarta pase

Britu valdība par atgriešanos pie zilajām pasēm paziņoja 2017.gadā, gadu pēc tam, kad briti nobalsoja par izstāšanos no Eiropas Savienības.

Breksita atbalstītāji parlamenta laukumā svin Lielbritānijas izstāšanos no ES

Parlamenta laukumā uz svinībām pulcējās breksita atbalstītāji, bet izstāšanas pretinieki vienojas gājienā pa Vaitholu, lai "teiktu sirsnīgas ardievas" ES.

gallery icon
31

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās