foto: REUTERS/SCANPIX
Protestus Vācijā rīko Kremlim draudzīgie aktīvisti
Naidpilns protests pret pandēmijas laika ierobežojumiem Berlīnē.
Pasaulē
2020. gada 24. maijs, 04:32

Protestus Vācijā rīko Kremlim draudzīgie aktīvisti

Kas Jauns Avīze

Vācijā izvēršas protesti pret pandēmijas laika ierobežojumiem. Kaut arī lielākā daļa rēķinās ar sabiedrības kopējo labumu, haosam pietiek ar dažiem tūkstošiem. "Deutsche Welle" izpētījis, kas stāv aiz šīm akcijām.

Tās ir noritējušas Berlīnē, Minhenē, Frankfurtē pie Mainas, Ķelnē, Dortmundē. Ķelnē, kurā mīt vairāk nekā miljons iedzīvotāju, pulcējās aptuveni 5000 protestētāju, tajā pašā laikā ar koronavīrusu šeit inficējušies ap 2400 cilvēku. Tomēr saslimušie ir klusi, kamēr šie aktīvisti ļoti skaļi.

Vienojas visu krāsu ekstrēmisti

Šī ir tā reize, kad vienojas gan kreisie, gan labējie radikāļi, sazvērestību teoriju piekritēji, pretvakcinācijas aktīvisti, kas bieži noliedz pašu vīrusa eksistenci, un arī ekonomiski cietušie, kaut arī Vācijas valdība sniedz ievērojamu palīdzību.

Liela daļa sludina, ka pandēmiju sarīkojis "Microsoft" dibinātājs Bils Geitss ar mērķi visus vakcinēt un čipēt vienlaikus – tad varēšot ar mikročipa palīdzību cilvēkus kontrolēt un vadīt viņu uzvedību. Šī jaunā sazvērestības teorija un vēl 5G nāves stari ir likuši aizmirst stāstus, ka "Wi-Fi" un mobilie telefoni izraisa vēzi.  

Daudzi gan protestē aizsargmaskās (tostarp sarkanās, ar sirpi un āmuru), bet vienlaikus bieži skan aicinājums “noņemt uzpurņus”. Vācijā ieviesta prasība nēsāt maskas sabiedriskajā transportā un veikalos, bet sazvērnieki epidemioloģisko drošību dēvē par “valsts varas patvaļu”. Dažs to salīdzina ar nacistu varas uzurpāciju 1933. gadā, un tas nekas, ka daudziem mītiņotājiem tuvas ir tieši šīs idejas. Piedevām izplatījies vēstījums, ka maskas aktivizē koronavīrusu.

Maskavas aģitbrigāde

Štutgartē protestu organizēja grupa "Querdenken 711" Mihaela Balvega vadībā – līdzīgi Latvijas Tautas varas frontei viņš aicina vāciešus beidzot pamosties un “mēģināt noņemt visus ierobežojumus”.

Līderu vidū netrūkst Maskavai draudzīgu aktīvistu. Berlīnē uz pirmajām demonstrācijām marta beigās aicināja Anzelms Lencs, izdevējs, dramaturgs un propagandists, publicējas žurnālā Rubikon, kas izplata sazvērestības teorijas un simpatizē Kremlim. Viņa domubiedrs Ulrihs Gellermans, slejas autors Kremļa propagandas portālā "Sputnik Deutschland", apgalvo, ka raksta par velti.

Kamēr pašā Krievijā arī noteikti pandēmijas laika ierobežojumi, Kremļa propagandas kanāli "RT Deutsch" un "Sputnik Deutschland" Vācijā plaši atspoguļo centienus radīt haosu un sēt neuzticību pret valsti.

Iespēja neonacistiem

Berlīnes protestos piedalījies Vācijā mazzināmais, bet Krievijas valsts propagandistu atbalstītais labējais radikālis Jurgens Elzasers. Izdevums "Der Spiegel" vēsta, ka panākumi viņiem ir – pieaug klientu skaits sazvērestības teoriju izplatīšanas kanāliem, piemēram, "KenFM" par 75 tūkstošiem.

Tiesa, Vācijas televīzijas ziņas tomēr skatās miljoni, kancleres Angelas Merkeles kurss guvis rekordlielu atbalstu, par kristīgajiem demokrātiem gatavi balsot ap 40 procentu.

Drošības dienesti ir nobažījušies, ka karantīnas nemieri kļūst agresīvāki, tajos piedalās arī atklāti neonacisti un pārējiem dalībniekiem pret to nav nekādu iebildumu, piemēram, pret Nacionāldemokrātiskās partijas bijušo priekšsēdētāju Udo Foigtu.

Tīringenes federālās zemes iekšlietu ministrs Georgs Maiers norāda, ka kritika ir normāla parādība, taču uztraukumu rada “ekstrēmistu centieni sagrābt kontroli pār protestiem”.

Pagaidām pārsvars ierobežojumiem

Patlaban pēc sabiedriskās raidorganizācijas ARD pasūtījuma infratest dimap veiktā aptaujā atklājies, ka 56% vāciešu ir skeptiski pret ieceri atcelt ierobežojumus, kas liedz pulcēšanos un likuši slēgt daudzus uzņēmumus. Turpretim 40% tuvāko nedēļu laikā cer uz tālāku ierobežojumu mīkstināšanu, trīs procenti nezina, kā būtu jārīkojas, viens procents nav atbildējis.

Tie, kas vēlas ierobežojumu mīkstināšanu, sliecas paust atbalstu liberālajai Brīvo demokrātu partijai un Kremlim draudzīgajai eiroskeptiķu partijai Alternatīva Vācijai.

Ko murgo Latvijā

Latvijā epidemioloģiskās drošības pretiniekiem nekas vairāk par klaunādi ar dažiem aktīviem dalībniekiem un pāris desmitiem skatītāju pie Brīvības pieminekļa 1. maijā nav izdevies. Mūsu valstī šā strāvojuma priekšgalā ir Tautas varas fronte, islāmists Roberts Kļimovičs, struktūrūdens tirgotājs Jānis Pļaviņš, enerģiju eksperts Andris Ciekurs, Krievijai draudzīgais aģitators, sazvērestības teoriju vēstnesis Sandris Točs. 

Kopīgiem spēkiem viņi atmasko Bila Geitsa un Sorosa baisos plānus un vēršas pret vakcināciju. Reizumis Facebook lasāmie šīs grupas viedokļi ir visai pārsteidzoši, piemēram, māksliniece Aija Zariņa masku nēsāšanu raksturojusi kā sātanismu un apokalipses ceļu.

Eksperts brīdina: krīzi izmanto ekstrēmisti

Eiropas Savienības pretterorisma jautājumu koordinators Žils de Keršovs brīdinājis bloka dalībvalstis, ka ekstrēmisti izmanto pandēmiju, lai izplatītu savu propagandu, un iespējami arī uzbrukumi. Kreisie ekstrēmisti pandēmijā vaino valdības un kapitālismu. Labējie ekstrēmisti un islāmisti var uzskatīt uzbrukumus medicīnas darbiniekiem un iestādēm par ļoti efektīviem, jo tie radītu milzīgu šoku sabiedrībā.

Piemēram, ASV Federālā izmeklēšanas biroja aģenti martā aizturēšanas laikā nošāva teroristu, kurš gatavojās uzspridzināt slimnīcu, kurā ārstē Covid-19 pacientus. Sākotnēji viņš plānojis uzbrukt afroamerikāņu skolai, mošejai vai sinagogai. Pašreiz vairums ekstrēmistu, šķiet, izmanto krīzi, lai izplatītu propagandu, jo cilvēki vairāk laika pavada internetā, norādījis Keršovs.