Tramps uztraukts par nevainīga tumšādainā puiša slepkavību
foto: Ekrānuzņēmums
25 gadus vecais Ahmuds Arberijs tika aukstasinīgi nogalināts.
Pasaulē
2020. gada 12. maijā, 15:03

Tramps uztraukts par nevainīga tumšādainā puiša slepkavību

Jauns.lv

11.maijā ASV prezidents Donalds Tramps preses konferencē paziņoja, ka viņš ir satraukts par Ahmuda Arberija lietu, kas tikusi nofilmēta un sabiedrībā izraisījusi plašu rezonansi. Neapbruņots tumšādains vīrietis tika nošauts, kad viņš skrēja cauri mazai Džordžijas štata pilsētai.

Tramps uztraukts par nevainīga tumšādainā puiša sl...

"Manuprāt, tas ir šausmīgi. Lietu noteikti izskata daudzi cilvēki. Es par to esmu runājis ar vairākiem cilvēkiem," Tramps Baltā nama rožu dārzā paziņoja žurnālistiem.

"Es esmu redzējis bildi ar viņu uzvalkā, tā bija skaista. Viņš izskatās pēc brīnišķīga jauna puiša," sacīja prezidents.

25 gadus veco Ahmudu Arberiju 23.februārī nogalināja netālu no Bransvikas. Slepkavība tika nofilmēta un video tika ievietots sociālajos medijos. Tas izraisīja sašutumu par prokuroru nevēlēšanos izvirzīt apsūdzības Gregorijam Makmaiklam un viņa dēlam Trevisam.

Pilsoņu tiesības aizstāvji apgalvojuši, ka tas ir vēl viens piemērs tam, ka baltādainie varmākas uzbrūk nevainīgiem tumšādainiem cilvēkiem.

Kritiķi ir neizpratnē par to, kāpēc vietējām varasiestādēm bija nepieciešami vairāk nekā divi mēneši, lai arestētu aizdomās turamos, un mudina Džordžijas štata ģenerālprokuroru izskatīt lietas dīkstāvi.

Video, ko nofilmēja nezināms aculiecinieks, redzams, ka Arberijs skrien pa šauru divjoslu ceļu un apskrien baltu pikapu, kas piestājis labajā joslas pusē ar vadītāja pusē atvērtām durvīm. Kad Arberijis sasniedz mašīnas priekšpusi, atskan šāviens. Pēc mirkļa novērojama cīņa starp Arberiju un Trevisu, kuram rokās bija bise, bet tikmēr Gregorijs ar revolveri rokās stāvēja pikapa kravas nodalījumā. Dzirdami vēl divi šāvieni, līdz Arberijs paklūp un saļimst uz asfalta.

foto: Ekrānuzņēmums
25 gadus vecais Ahmuds Arberijs tika aukstasinīgi nogalināts.
25 gadus vecais Ahmuds Arberijs tika aukstasinīgi nogalināts.

Pagājušajā ceturtdienā Džordžijas štata policija vīriešus arestēja un nogādāja ieslodzījuma vietā. Lai arī incidents notika 23. februārī, viņi līdz šim atradās uz brīvām kājām, bet pēc slepkavības video nonākšanas internetā, pieauga sabiedrības spiediens par viņu apcietināšanu.

Slepkavas un Bransvikas prokurora skaidrojums par notikušo incidentu

Saskaņā ar "Times" publicēto policijas ziņojumu, Gregorijs Makmaikls, kurš ir bijušais policists un apgabala prokuratūras izmeklētājs, policijai paziņojis, ka incidents sācies tad, kad viņš no sava pagalma pamanījis Arberiju, kurš lielā ātrumā skrējis pa ielu.

foto: AP/Scanpix
Gregorijs Makmaikls ar dēlu Trevisu Makmaiklu.
Gregorijs Makmaikls ar dēlu Trevisu Makmaiklu.

Makmaikls policijai paziņoja, ka viņam Arberijs licies aizdomīgs, jo nesen kaimiņiem bija aplaupītas mājas. Tāpēc viņš kopā ar dēlu un vēl diviem vīriešiem sēdušies automašīnās un uzsākuši pakaļdzīšanos. Gregorijs bija bruņojies ar "Magnum" revolveri, bet Trevisam līdzi bijusi bise.

Gregorijs apgalvo, ka Arberijs uzsācis "vardarbīgu uzbrukumu", kas bijis vērsts pret viņa dēlu ar mērķi atņemt bisi, kas pamudinājis Trevisu izšaut. No policijas ziņojuma un video nav skaidrs, vai Gregorijs Makmaikls arī šāva uz Arberiju.

Medija "Times" rīcībā iepriekš bija nonākusi Bransvikas prokurora vēstule, kur viņš apgalvo, ka nav bijis pamata apcietināt Makmaiklus, jo viņi likumīgi nēsājuši ieročus. Viņiem bijušas visas tiesības dzīties pakaļ aizdomās turētajam zaglim un pielietot nāvējošu spēku, lai aizsargātu savas dzīvības.