foto: AFP/Scanpix
Bailes, panika un neziņa, kad viss būs galā: vēl viens stāsts par realitāti uz jūrā iesprūduša kuģa
Pasaulē
2020. gada 5. maijs, 04:31

Bailes, panika un neziņa, kad viss būs galā: vēl viens stāsts par realitāti uz jūrā iesprūduša kuģa

Jauns.lv

Uz kuģa “Greg Mortimer”, kur aprīļa sākumā pēc mēnesi ilgas pavadīšanas jūrā Dienvidamerikas piekrastē izdevās evakuēt un nogādāt mājās 132 tūristus, un kur Antarktīdas ceļojuma laikā ar Covid-19 inficējās 60% pasažieru un apkalpes, šobrīd valda šausminoša atmosfēra un uz klāja palikušie ir tuvu lūzumam.

“The Guardian” vēstī, ka pēc šķietami veiksmīga atrisinājuma, bija sagaidāms, ka kuģa apkalpe droši kuģos mājup, tomēr slimības šausmas un panika turpinās. Pēdējās dienās saspīlējums, kas valda uz klāja, sasniedza kulmināciju, jo izskanēja apgalvojumi, ka kuģa operators un kapteinis ir izdarījis spiedienu uz kuģa galveno ārstu, lai tas maldinātu Urugvajas varasiestādes par situāciju veselības jomā uz kuģa.

foto: REUTERS/SCANPIX
Pasažieru evakuācija.

Medijs apskatījis e-pasta vēstules, no kurām noprata, ka divi ar “Gred Mortiner” saistīti uzņēmumi – Maiami bāzētā apkalpes kompānija “CMI/Sunstone” un Austrālijas kruīzu operators “Aurora Expeditions” mudināja ārstu Maurisio Usmi mazināt slimības uzliesmojuma nopietnību. Ārsts no trešās kompānijas “Vikand”, kas arī saistīta ar kuģi, iespējams, arī ārstam ieteica maldināt par situāciju uz kuģa.

Medijs vēsta, ka kuģis šobrīd noenkurojies 20 kilometru attālumā no Urugvajas krastiem. 33 no 85 apkalpes locekļiem, tostarp pašam ārstam Usmem, ir apstiprināta Covid-19 saslimšana, bet vēl viens cilvēks ir miris.

Ārsts “The Guardian” stāstījis, ka arvien vairāk cilvēku inficējas. “Mēs esam pakļauti nāves riskam, kamēr paliekam uz kuģa, jo koronavīrusa klātbūtne ir kā bumba ar laika degli jūsos iekšā, kas jebkurā mirklī var eksplodēt,” viņš skaidrojis.

Usme un vēl astoņi apkalpes locekļi nolēmuši izmantot Maiami jūrniecības nozares jurista Luija Vuči pakalpojumus. Jurists pieļauj tiesāšanās iespējamību par to, ka cilvēki bezjēdzīgi inficējās ar Covid-19.

foto: EPA/Scanpix
Kuģa pasažieri.

Kuģis “Greg Mortimer” 15. martā devās ceļā no Ušvajas ostas Argentīnā. Tas notika četras dienas pēc tam, kad Pasaules Veselības organizācija (PVO) izsludināja pandēmiju. Pēc nedēļas jūrā cilvēkiem uz kuģa tika konstatēti jaunā koronavīrusa simptomi, taču tobrīd Argentīnas osta kruīza kuģiem jau bija slēgta, tāpēc tas devās uz Urugvaju.

Tuvojoties Montevideo, Usme aizpildīja standarta veidlapu, kurā ziņots par iespējamu infekcijas slimības klātbūtni uz kuģa. Ārsts tobrīd jau bija sadalījis kuģi sarkanajā, pelēkajā un dzeltenajā zonā, lai pasažieri būtu izolēti, novēroti vai atrastos karantīnā. “Mums uz kuģa nebija testēšanas komplektu, tāpēc man bija jāpieņem, ka ikviens, kas izrāda simptomus, ir pozitīvs,” skaidroja ārsts.

Ziņojumā, ko iesniegt Montevideo ostai, ārsts norādīja, ka uz klāja ir pacienti ar drudzi, kurus būtu jāpārbauda uz Covid-19, taču pirms dokumenta iesniegšanas viņš saņēma īpatnējus e-pastus. Vēstulē bija teikts, ka pastāv risks, ka situācija var radīt sabiedrības sašutumu un var likt ostas pārstāvjiem aizliegt kuģim piestāt un izlaist pasažierus. Tāpat tajā lūgts ņemt vērā, ka veids, kādā tiks aizpildīta šī dokumentācija, ietekmēs to, kā tas tiks uztverts. “Mēs nezinām, vai mums ir Covid-19”, bija teikts tekstā, uz kuru Usme atbildēja tā: “”Ētisku un morālu apsvērumu dēļ un esot atbildīgiem pret savu un to cilvēku veselību, kuri nav skarti, veselības deklarācijai jāatspoguļo pašreizējā realitāte.”

“Aurora” pārstāvji medijiem norādījuši, ka nepiekrīt situācijas raksturojumam, tomēr, ņemot vērā, ka starp dažām pusēm ir sākta tiesvedība, uzskata par nepareizu komentēt sīkāk. Savukārt CMI noliedza jebkādu spiedienu uz ārstu, sakot, ka viņam tika lūgts precīzi aizpildīt veidlapu.

Tomēr pēc Usmes aizpildītās veidlapas Urugvajas puse 28. martā neļāva kuģim izsēdināt pasažierus. Vien 11. aprīlī tika izveidots “sanitārais koridors”, pēc kā pirmā pasažieru grupa varēja izkāpt un doties mājās uz Austrāliju, bet dažas dienas vēlāk otra grupa nogādāta reisā uz ASV.

Šobrīd kuģis atrodas Dienvidamerikas krastos un Urugvajas puse neļauj apkalpei izkāpt krastā, iekams visi cilvēki vairāk nekā 14 dienas no vietas uzrādīs negatīvu Covid-19 rezultātu.

foto: EPA/Scanpix
Pasažieru evakuācija.

Kuģa noliktavas pārvaldnieks Pazs Medina sacījis, ka cilvēkiem uz kuģa ir ļoti bail, jo viens jau ir miris, bet vēl pieci ir smagi slimi. Kuģa apkalpe pieprasa, lai viņus evakuētu ar speciāla čarterreisa starpniecību, kā tika evakuēti pasažieri.

Ar kuģi saistītie uzņēmumi arī noraida pārmetumus, ka brauciens netika atcelts, lai arī bija izsludināta pandēmija. Viņi norāda, ka ceļojuma uzsākšanas laikā nebija aizdomu, ka kāds būtu inficēts ar Covid-19. Tāpat dienā, kad kuģis devās ceļā, reģionā, kur atrodas Ušvaja, tikai diviem cilvēkiem bija apstiprināts jaunais koronavīruss.

foto: AFP/Scanpix