foto: AFP/Scanpix
Zviedrijā, kur valda "individuālās atbildības" princips, jau divas dienas dramatiski liels mirušo skaits
Cilvēki bauda pavasari Zviedrijā, 22.aprīlī.
2020. gada 23. aprīlis, 14:30

Zviedrijā, kur valda "individuālās atbildības" princips, jau divas dienas dramatiski liels mirušo skaits

Jauns.lv

Zviedrijā ik dienas pieaug ar Covid-19 inficēto un arī mirušo skaits. Ja vakar valstī reģistrēts rekordliels upuru skaits (185), tad šodien statistika nav diži labāka - ar Covid-19 pagājušajā diennaktī miruši 172 cilvēki, bet infekcija atklāta līdz šim lielākajam skaitam pacientu - 682 gadījumos.

Kopumā Zviedrijā miruši jau 1 937 cilvēki, kuri saslimuši ar jauno koronavīrusu, bet inficējušies vairāk nekā 16 tūkstoši. Neskatoties uz augstāko mirstības līmeni visā Skandināvijā, Zviedrijā joprojām nav izsludināti nopietni Covid-19 ierobežojoši pasākumi. Tikmēr kaimiņos situācija ir krietni labāka - Norvēģijā upuru skaits sasniedzis 169, bet Somijā 149 cilvēkus.

Zviedrijā joprojām ir atļauta pulcēšanās līdz 50 cilvēkiem. Zviedrija piekopj “individuālās atbildības” praksi, ticot, ka brīvprātīgi pasākumi ir noturīgāka stratēģija Covid-19 apkarošanā, jo cilvēki tos pieņems ilgāk.

Pasaulē ir pauze, bet zviedri bauda dzīvi. Ainiņas Stokholmā marta beigās (2020. gads)

gallery icon
17

Zviedru veselības eksperti uzskata, ka slimība jau sasniegusi savu kulmināciju Stokholmas reģionā, kurā reģistrēta vairāk nekā trešā daļa visu Covid-19 gadījumu. Saskaņā ar oficiālajiem datiem Stokholmā reģistrēti 1 070 no visiem 1 937 nāves gadījumiem Zviedrijā. Eksperti prognozē, ka līdz 1.maijam šo infekciju būs pārslimojis katrs trešais Zviedrijas galvaspilsētas iedzīvotājs.

Zviedrijas valsts galvenā epidemiologa vietnieks Anderss Vallenstens ir pārliecināts, ka maksimums Stokholmā sasniegts jau pirms nedēļas, lai gan oficiālie dati uzrāda citu ainu. Speciālisti valstī vadās pēc Sabiedrības veselības aģentūras izstrādātā modeļa, kas uzrādot, ka augstākais Covid-19 infekciju skaits sasniegts 15.aprīlī, un tagad gaidāma slimības atkāpšanās. "Tomēr mums arī jāatceras, ka divas trešdaļas iedzīvotāju nav inficējušies un joprojām var saslimt," piebilda Vallenstens.

Pasaules Veselības organizācija ir brīdinājusi, ka joprojām nav skaidrs, vai pēc Covid-19 izslimošanas persona kļūst imūna pret atkārtotu vīrusa saķeršanu, bet tas ir tieši tas, uz ko cer Zviedrija.

foto: EPA/Scanpix
Cilvēki bauda pavasari Zviedrijā, 22.aprīlī.

Vallenstens sacīja, ka vēl ir pāragri prognozēt, kad Stokholmā bojāgājušo skaits sāks samazināties. Tā kā slimība līdz letālam iznākumam var ilgt pat vairākas nedēļas, nāves gadījumu skaits, visticamāk, samazināsies lēnāk, nekā infekciju skaits.

Vallenstens uzsver, ka Zviedrijas niecīgo ierobežojumu priekšrocība ir tā, ka ieteicamos ierobežojošos pasākumus izdodas ievērot ilgāk, nekā pilnīgu cilvēku izolēšanu. 

Zviedrijā nav stingru karantīnas vai pašizolācijas noteikumu, kādi ir lielā daļā Eiropas valstu. Bāri, restorāni, veikali un skolas joprojām ir atvērti. Tiesa, ir aizliegta vairāk nekā 50 cilvēku pulcēšanās, kā arī aprūpes namu apmeklējumi, bet sociālā distancēšanās ir vien ieteicama, nevis ar likumu noteikta.

Zviedrija uzstāj, ka tās stratēģija ir pareiza, jo cilvēkiem ilgtermiņā ir "jāsaprot un jāpieņem" ierobežojošie pasākumi, nevis jābūt spiestiem tiem pakļauties. "Ja visi uzņemsies atbildību, mēs kopā to pārvarēsim," saka zviedru premjerministrs Stefans Levēns. Amatpersonas ir pārliecinātas, ka Zviedrijas iedzīvotāji uzticas valdībai, kas nozīmē, ka viņi ievēro ieteikumus.

Ministri ir apsolījuši Covid-19 testu pieaugumu, lai vīrusu varētu pārbaudīt pirmajās frontes līnijās esošajiem cilvēkiem, piemēram, polistiem un veselības aprūpes darbiniekiem. "Ir runa par 50 000, iespējams, pat 100 000 testu nedēļā," sacīja Zviedrijas veselības ministre Lena Hallengrena.