foto: Igaunijas prezidentes kanceleja
Igaunijas prezidente apciemojusi Antarktīdu
Kaljulaidas vizītes mērķis ir pievērst uzmanību klimata krīzei.
Pasaulē
2020. gada 26. janvāris, 07:55

Igaunijas prezidente apciemojusi Antarktīdu

Jauns.lv

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida apmeklējusi Karaļa Džordža salu Antarktīdā, kur pievienojās jahtas "Admiral Bellingshausen" ekspedīcijai.

Igaunijas Jūras muzeja un bezpeļņas organizācijas "Thetis Ekspeditsioonid" rīkotā izglītojošā un populārzinātniskā ekspedīcija 11. jūlijā no Kronštates Krievijā devās ceļā, lai pieminētu 200. gadskārtu, kopš Sāremā dzimušais vācbaltu izcelsmes Krievijas impērijas jūrasbraucējs un kartogrāfs Fabiāns Gotlībs fon Belingshauzens atklāja Antarktīdu.

Kaljulaidas vizītes mērķis ir pievērst uzmanību klimata krīzei un parādīt iespējas, ko sniedz digitālā sabiedrība un elektroniskā pārvaldība.

“Kad admirālis Belingshauzens pirms 200 gadiem sāka savu ceļojumu, pasaules okeāni bija tīrāki un mūsu bažas par Zemi bija mazākas. Ūdens okeānos un gaiss mūsu atmosfērā nezina nacionālās robežas. Polārie apgabali, mūsu pasaules dzesētāji, ir īpaši jūtīgi pret klimata pārmaiņām. Tādēļ tie atrodas uz globālās sasilšanas frontes līnijas,” paudusi Kaljulaida.

“Kādu dienu pārmaiņas var pārkāpt robežu, no kuras atpakaļceļa nav, un krasās svārstības mūsu planētas klimatu un dzīves apstākļus var padarīt ļoti atšķirīgus no tiem, pie kuriem esam raduši. Klimata pārmaiņas attiecas uz visām pasaules valstīm, un arī risinājums jāatrod visiem kopā,” piebilda Igaunijas prezidente.

Antarktīdā jebkurā brīdī ir iespēja sazināties ar Kaljulaidu. Sakarus nodrošina kompāniju Iridium un Thales izstrādāta ierīce, kas ļauj Kaljulaidai digitāli parakstīt dokumentus jebkur pasaulē, arī vietās, kur nav fiksēta interneta savienojuma.