foto: REUTERS/SCANPIX
Brazīlijas tiesa palielina bijušā valsts prezidenta cietumsodu
Lulam citā korupcijas un naudas atzmazgāšanas lietā bija piespriests 12 gadu cietumsods, kas vēlāk tika samazināts līdz astoņiem gadiem un 10 mēnešiem.
Pasaulē
2019. gada 28. novembris, 09:32

Brazīlijas tiesa palielina bijušā valsts prezidenta cietumsodu

Jauns.lv / LETA

Tiesa Brazīlijā trešdien paturēja spēkā spriedumu, ar kuru bijušais valsts prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva ir atzīts par vainīgu korupcijā un naudas atmazgāšanā, un palielināja viņam piespriesto cietumsodu no 12 gadiem un 11 mēnešiem līdz 17 gadiem.

Reģionālā federālā tiesa Portualegri pilsētā palielināja sodu, kas Lulam jūnijā tika piespriests saistībā ar namu, ko viņš izmantoja Atibajas pilsētā pie Sanpaulu.

Prokurori prāvas gaitā paziņoja, ka šo namu renovēja Brazīlijas būvfirma "Odebrecht" un divas citas kompānijas apmaiņā pret kontraktiem ar valsts naftas kompāniju "Petrobras".

Lula vēl var pārsūdzēt šo spriedumu.

Lulam citā korupcijas un naudas atzmazgāšanas lietā bija piespriests 12 gadu cietumsods, kas vēlāk tika samazināts līdz astoņiem gadiem un 10 mēnešiem.

Abas lietas ir saistītas ar plašo korupcijas skandālu "Lava Jato" ("Automazgātava"), kurā ir iepīta "Petrobras" un desmitiem uzņēmēju un politiķu.

Lula 8.novembrī tika atbrīvots no cietuma, kur viņš bija pavadījis 19 mēnešus, pēc Augstākās tiesas lēmuma atcelt spriedumu, kurš lika notiesātiem noziedzniekiem doties uz cietumu jau pēc pirmās apelācijas noraidīšanas.

Saskaņā ar šo Augstākās tiesas lēmumu Lula varēs palikt brīvībā, līdz būs izsmeltas visas viņa iespējas pārsūdzēt notiesājošo spriedumu. 

Lula, kurš bija Brazīlijas prezidents no 2003.gada janvāra līdz 2010.gada decembrim, 2017.gada jūlijā tika atzīts par vainīgu naudas atmazgāšanā un kukuļņemšanā un viņam tika piespriests deviņu gadu un sešu mēnešu cietumsods. 2018.gada janvārī reģionāla apelāciju tiesa palielināja sodu līdz 12 gadiem un vienam mēnesim. 

Lula 2018.gada aprīlī sāka izciest šo cietumsodu par korupciju, kas Lulam tika piespriests par to, ka viņš bija pieņēmis dārgu dzīvokli no būvuzņēmuma OAS par palīdzību šai firmai iegūt pasūtījumus no valsts naftas kompānijas "Petrobras". Apelāciju tiesa vēlāk samazināja sodu līdz astoņiem gadiem un 10 mēnešiem.

Lula ieslodzījuma dēļ nevarēja kandidēt pērn notikušajās prezidenta vēlēšanās, kurās būtu gaidāma viņa uzvara, un līdz ar to uzvarēja galēji labējais kandidāts Žairs Bolsonaru, kurš 1.janvārī tika inaugurēts prezidenta amatā.