foto: EPA/Scanpix
Netanjahu gatavs anektēt Jordānas ieleju
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.
Pasaulē
2019. gada 10. septembris, 21:55

Netanjahu gatavs anektēt Jordānas ieleju

Jauns.lv / LETA

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu otrdien solījis anektēt Jordānas ieleju Rietumkrastā, ja uzvarēs nākamnedēļ gaidāmajās vēlēšanās.

ASV miera plāns ir "vēsturiska iespēja piemērot Izraēlas suverenitāti apmetnēm Jūdejā un Samārijā," sacīja Netanjahu, runājot par Rietumkrastu.

Premjerministrs norādīja, ka sagaidīs ASV miera plāna prezentāciju, pirms to darīs, bet piebilda, ka var nekavējoties spert šādu soli.

Izraēla uzskata Jordānas ieleju par nozīmīgu faktoru Izraēlas drošībā.

Palestīniešu pašpārvaldes premjerministrs Muhameds Štajehs pirms Netanjahu paziņojuma brīdināja Izraēlu nespert šādu soli. Viņš sacīja, ka "palestīniešu teritorija nav Netenjahu vēlēšanu kampaņas daļa".

Lai gan Netanjahu agrāk ir paudis atbalstu divu valstu risinājumam Tuvo Austrumu konfliktam, pēdējā laikā viņš to pieminējis arvien retāk.

Šogad priekšvēlēšanu kampaņas ietvaros Netanjahu ir iestājies par Rietumkrasta ebreju kolonistu apmetņu anektēšanu. Taču atrodoties premjerministra amatā viņš pēdējos desmit gados nav spēris konkrētus soļus aneksijas īstenošanai.

Izraēla okupēja Austrumjeruzalemi un Rietumkrastu 1967.gadā, bet starptautiskā sabiedrība šo soli nav atzinusi un uzskata ebreju apmetnes okupētajās palestīniešu teritorijās par nelikumīgām.

Rietumkrastā līdzās gandrīz trīs miljoniem palestīniešu dzīvo arī simtiem tūkstošiem ebreju, kas tur apmetušies gadu gaitā.