Pasaulē
2019. gada 11. jūlijs, 15:15

Tiesa atļauj SPD izslēgt Saracinu, kurš neglaimojoši izteicies par islāmu

Jauns.lv / LETA

Vācijas sociāldemokrātiem (SPD) ir tiesības izslēgt no savām rindām bijušo Berlīnes senatoru Tilo Saracinu par viņa izteikumiem, kas vērsti pret islāmu, ceturtdien atzinusi partijas arbitrāžas tiesa.

Tiesas atzinums dod tiesības Šarlotenburgas-Vilmersdorfas vietējai SPD nodaļai izslēgt Saracinu, kurš izpelnījies pretrunīgus vērtējumus, paužot savu viedokli par islāmu.

Tiesa partiju informējusi, ka tās prasība tiks apmierināta, pavēstīja SPD ģenerālsekretārs Larss Klingbeils.

"Es nepārprotami atbalstu šo lēmumu," norādīja Klingsbeils. "Mēs redzam, ka mūsu skaidrā nostādne ir apstiprināta. Ar saviem paziņojumiem Saracins ir pārkāpis partijas principus un nodarījis tai kaitējumu. Rasistiskiem uzskatiem SPD nav vietas."

Šis ir jau trešais SPD mēģinājums izslēgt Saracinu. Iepriekšējie mēģinājumi 2010. un 2011.gadā bija neveiksmīgi.

Tomēr arbitrāžas tiesas lēmums var nebūt noslēdzošais vārds šajā lietā, jo Sracinam ir tiesības to pārsūdzēt un apelācijas process var vēl stipri ieilgt.

Viņa advokāts jau paziņojis, ka partijas iekšējās tiesas lēmums tiks apstrīdēts, vajadzības gadījumā ejot pat līdz Konstitucionālajai tiesai.

"Mēs mēģināsim lietu nodot visām SPD zemes un federālajām arbitrāžas instancēm, turklāt, ja nepieciešams, visām parastajām civiltiesu instancēm - Berlīnes apgabala tiesai, Apelācijas tiesai, Federālajai Augstākajai tiesai un tad - Federālajai Konstitucionālajai tiesai," norādīja advokāts Andreass Kēlers."

"Tās vēl ir sešas instances un vēl daudzi gadi prāvošanās," piebilda advokāts. "Līdz tam doktors Saracins joprojām būs vērīgs un apzinīgs SPD biedrs."

Saracins, kurš savās grāmatās asi kritizējis imigrāciju, noraida apsūdzības rasismā. Viņš norāda, ka vienīgi aprakstījis pakāpenisko Vācijas sabiedrības sairumu, kas notiek, valstī pieaugot musulmaņu skaitam.

Pirms tiesas Saracins norādīja, ka jūtas "ļoti labi".

Tikmēr pret imigrāciju noskaņotā eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" (AfD) aicinājusi Saracinu stāties tās rindās.

Tēmas