foto: AFP/Scanpix
Sīrija paziņojusi par Izraēlas raķešu notriekšanu
Bojāgājušo raķešu triecienos neesot.
Pasaulē
2019. gada 12. jūnijs, 13:39

Sīrija paziņojusi par Izraēlas raķešu notriekšanu

Jauns.lv / LETA

Sīrijas pretgaisa aizsardzības sistēma notriekusi Izraēlas raķetes, kas trešdien bija nomērķētas uz valsts dienvidiem, vēstīja Sīrijas valsts plašsaziņas līdzekļi.

Savukārt Lielbritānijā bāzētās nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" ("Syrian Observatory for Human Rights", SOHR) vadītājs Rami Abderrahmans paziņojis, ka trāpīts Bašara al Asada režīmu atbalstošā Libānas grupējuma "Hezbollah" pozīcijām.

Uzbrukums sākts agri trešdienas rītā pret Tallas al Haras sektoru netālu no Golānas augstienēm, vēstīja Sīrijas valsts ziņu aģentūra SANA.

Konkrētu mērķi SANA neprecizēja, bet norādīja, ka bojāgājušo triecienos neesot.

SANA arī apsūdzēja Izraēlu par "elektroniska kara" vešanu un Sīrijas radaru darbības traucēšanu.

"Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" paziņoja, ka triecienu mērķis bija šiītu kustības "Hezbollah" pozīcijas divās vietās, bet upuru triecieniem neesot.

Raķetes tika mērķētas uz Tallas al Haras pakalnu Sīrijas dienvidos esošajā Daraas province, kur "Hezbollah" ir izvietojusi radarus un Asada režīmam ir pretgaisa aizsardzības sistēmas baterijas, norādīja nevalstiskā organizācija, kas informāciju iegūst no saviem avotiem Sīrijā.

Tāpat raķetes tika mērķētas uz libāņu kaujinieku barakām pamestajā Kuneitras pilsētā Sīrijas kontrolētajā Golānas augstieņu demilitarizētās zonas pusē.

Pilsēta drupās ir jau vairāk nekā 40 gadu kopš Izraēlas spēku iebrukuma, kas beidzās ar 1974.gada Apvienoto Nāciju Organizācijas panākto vienošanos.

Kopš Sīrijas konflikta sākuma Izraēla ir veikusi simtiem gaisa triecienu pret Asadam lojāliem spēkiem un režīma sabiedrotajiem Irānu un "Hezbollah".

Šomēnes Izraēla jau veica 24 stundu gaisa triecienus pret vairākām režīma spēku pozīcijām, nogalinot 15 kaujiniekus, paziņoja "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Janvārī tā vērsās pret Irānas pozīcijām Sīrijā, paziņojot, ka tā ir atbilde uz Irānas raķešu triecieniem no valsts iekšienes. Šajā triecienā gāja bojā 21 cilvēks, galvenokārt irāņi.

Izraēla paziņojusi, ka centīsies novērst tās ienaidnieces Irānas militāru nostiprināšanos Sīrijā, kur Irāna astoņus gadus ilgušajā karā atbalsta Asada režīmu. Dzīvību Sīrijas kara laikā zaudējuši vairāk nekā 370 tūkstoši cilvēki, bet miljoniem cilvēku bijuši spiesti pamest mājas.

Izraēlas un "Hezbollah" starpā bijuši vairāki kari. No tiem pēdējais notika 2006.gadā.