foto: action press/ Vida Press
Vācu kuģa kapteinei, kura no noslīkšanas jūrā izglābusi simtiem bēgļu, draud 20 gadu cietumsods
Vācu kuģa kapteine Pia Klempa.
2019. gada 12. jūnijs, 13:23

Vācu kuģa kapteinei, kura no noslīkšanas jūrā izglābusi simtiem bēgļu, draud 20 gadu cietumsods

Jauns.lv

Vācu kuģa kapteine Pia Klempa, kura 2017.gadā palīdzējusi no noslīkšanas glābt vairāk nekā 1000 imigrantus, tuvākajā laikā Itālijā stāsies tiesas priekšā. Kā stāsta sievietes advokāts, viņai par imigrantu pārvadāšanu draudot pat līdz 20 gadiem cietumā, ziņo medijs "Deutsche Welle".

35 gadus vecā sieviete tika aizturēta 2017.gada vasarā, Itālijas pilsētas Sicīlijas ostā. Viņa uz sava civilā glābšanas kuģa "Iuventa" toreiz uzņēmusi vairākus simtus imigrantu, kuri nedrošās laivās bija devušies ceļā cauri Vidusjūrai uz Eiropu.

Sieviete un vēl pāris cilvēki tiek apsūdzēti nelegālā imigrantu pārvadāšanā. Tāpat Klempai uzlikts liegums kuģot Itālijas ūdeņos.

Kā Klempa pavēstījusi vācu izdevumam "Basler Zeitung", neglābjot cilvēkus viņa būtu pārkāpusi starptautiskos likumus: "Mēs tikai sekojām starptautiskajiem nosacījumiem, sevišķi tiem, kuri valda jūrā, kur augstākā prioritāte ir cilvēku dzīvību glābšanai."

Jau vairāk nekā 60 000 cilvēku ir parakstījuši petīciju pret kapteines un pārējo apkalpes locekļu tiesāšanu. Kā stāsta pati apsūdzētā, viņa nepieciešamības gadījumā ir gatava vērsties arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Klempas uzņēmību Otrā pasaules kara kontekstā iezīmējis arī kara veterāna Harija Leslija Smita dēls Pīters Skots Smits: "Kādā citā gadsimtā Pia Klempa būtu paglābusi ebrejus no nāves. Tas, ka viņai tagad draud 20 gadi cietumā par cilvēku glābšanu jūrā, norāda uz Eiropas Savienības liekulību un noziegumiem pret cilvēci, ļaujot Itālijai radīt šo šovinisko tiesas prāvu."

Zināms, ka Itālijā pret nelegālajiem imigrantiem lielāko cīņu ir izvērsis iekšlietu ministrs Mateo Salvīni. "Ostas ir un paliks SLĒGTAS," tviterī paziņoja Salvīni, kamēr viņa vadītā ministrija izplatīja astoņas lapaspuses garu skaidrojumu par likumiem, kas regulē glābšanas operācijas un kurus tā dēvētie glābšanas kuģi neievēro.

Ministrs, kurš vada pret imigrāciju noskaņoto partiju "Līga", atkārtoti atteicies ielaist ostās nevalstisko organizāciju kuģus, kam ilgstoši nācies dreifēt, kamēr tajos esošos nelegālos imigrantus nav piekritušas uzņemt citas Eiropas valstis.

Tā izskatās uz bēgļu pilnā kuģa "Lifeline", kas iestrēdzis Vidusjūrā nevienas valsts nepieņemts

gallery icon
22

Sicīlijas ostā iepeld kuģis ar 900 bēgļiem

Sicīlijas ostā trešdien ienācis Itālijas krasta apsardzes kuģis ar vairāk nekā 900 migrantiem, kaut gan pirms pāris dienām Itālija atteicās ...

gallery icon
29

Lai gan ministrijas dokumentā atzīts, ka palīdzības sniegšana tiem, kuru dzīvības ir apdraudētas, ir "prioritāte", Salvīni brīdinājis, ka pret tiem, kas "atklāti ignorē starptautiskos, Eiropas un nacionālos glābšanas noteikumus," ir jāvērš "sankcijas".

Viņš norādījis, ka nedrīkst nenovērtēt arī risku, ka starp jūrā uzņemtajiem nelegālajiem imigrantiem var slēpties personas, kas saistītas ar terorismu."Glābšanas kuģu ieiešana Itālijas teritoriālos ūdeņos kaitē Itālijas valsts kārtībai un drošībai," atzīts dokumentā.