foto: AFP/Scanpix
Venecuēlā pie Karakasas gaisa spēku bāzes svilpj lodes un izcēlusies vardarbība
Bolīvijas Nacionālās gvardes locekļi, kuri pievienojās Venecuēlas opozīcijas līderim un pašpasludinātajam prezidentam Huanam Gvaido, ieņem pozīcijas pie militārās bāzes Karakasā.
Pasaulē
2019. gada 30. aprīlis, 20:07

Venecuēlā pie Karakasas gaisa spēku bāzes svilpj lodes un izcēlusies vardarbība

Jauns.lv

Venecuēlas galvaspilsētas Karakasas gaisa spēku bāzes ārpusē dzirdami šāvieni. Opozīcijas līderis Huans Gvaido paziņojis, ka karavīri pievienojušies viņam, lai gāztu prezidenta Nikolasa Maduro režīmu.

Liecinieki aģentūrai "Reuters" pavēstīja, ka vīrieši militārās uniformās, kas notikuma vietā atradušies kopā ar Gvaido iesaistījušies apšaudē ar karavīriem, kuri atbalsta Maduro.

Venecuēlas opozīcijas līderis Huans Gvaido, kas pasludinājis sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju, otrdien paziņojis, ka sākusies līdzšinējā prezidenta Nikolasa Maduro gāšanas "pēdējā fāze", tikmēr valdība paziņojusi, ka situācija tiek kontrolēta.

Venecuēlas opozīcijas sadursmes ar Maduro režīmu

Venecuēlas opozīcijas līderis Huans Gvaido, kas pasludinājis sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju, otrdien paziņojis, ka sākusies līdzšinējā prezidenta Nikolasa Maduro ...

gallery icon
86

Gvaido nācis klajā ar tviterī ievietotu videoierakstu, kurā viņš redzams kopā ar vairākām militārpersonām un iepriekš aizturēto opozīcijas pārstāvi Leopoldo Lopesu.

Lopess pavēstījis, ka viņu atbrīvojuši "karavīri", kas atbalsta opozīciju.

"Venecuēlas tauta ir ievadījusi uzurpācijas izbeigšanas pēdējo fāzi," vēlāk ievietotajā tvitera ierakstā paziņojis Gvaido. "Šobrīd es tiekos ar Bruņoto spēku svarīgākajām militārajām vienībām, ievadot operācijas "Brīvība" pēdējo fāzi."

foto: AFP/Scanpix
Bolīvijas Nacionālās gvardes locekļi, kuri pievienojās Venecuēlas opozīcijas līderim un pašpasludinātajam prezidentam Huanam Gvaido, ieņem pozīcijas pie militārās bāzes Karakasā.

Aizsardzības ministrs Vladimirs Padrino Lopess pavēstīja, ka novērsts "niecīga mēroga" apvērsuma mēģinājums.

Viņš tā dēvēto apvērsuma mēģinājumu Gvaido labā raksturoja kā "mazu un nenozīmīgu".

Armija uz to reaģējusi nekavējoties, norādīja ministrs. Pēc viņa teiktā, 80% karavīru, kas tajā piedalījušies, tikuši "apkrāpti" un pēc savu komandieru pavēlēm atkāpušies.

Ministrs iepriekš paziņoja, ka situācija valsts armijas kazarmās un bāzēs ir normāla.

Aģentūras "Reuters" žurnālists novēroja, kā drošības spēki raida asaru gāzi uz Gvaido un aptuveni 70 militārās formās tērptu bruņotu vīriešu grupu netālu no Lakarlotas aviobāzes Karakasā.

Valsts televīzijas demonstrētajās ainās redzami karavīri un Gvaido atbalstītāji, kas nesteidzoties pastaigājas pa lielākoties tukšu armijas bāzi.

Pie Lakarlotas bāzes sapulcējies liels skaits Karakasas iedzīvotāju, lai izteiktu atbalstu Gvaido. Pūlim pievienojušies arī karavīri ar ziliem roku apsējiem. Kā Kolumbijas ziņu kanālam "NTN24" pavēstīja viens no karavīriem, apsēji simbolizē "jaunu sākumu".

Armijas komandieris Lakarlotas bāzē raidorganizācijai "Telesur" paziņoja, ka ziņas par bāzes pāriešu "dezertieru" rokās ir nepatiesas. Prezidentam Nikolasam Maduro lojālie spēki kontrolē bāzi, norādīja komandieris.

Tikmēr Maduro paziņojis par armijas vadītāju "totālu lojalitāti" viņam.

Savukārt Baltais nams aicinājis Venecuēlas bruņotos spēkus būt kopā ar valsts "likumīgajām institūcijām".

Gvaido par leģitīmu Venecuēlas valsts vadītāju atzinušas aptuveni 50 valstis, arī ASV un vairākas Latīņamerikas valstis.

1.maijā Venecuēlā ieplānoti protesti, kas, pēc Gvaido teiktā, būs lielākie valsts vēsturē un tie ir daļa no "pēdējās fāzes", lai viņš varētu stāties prezidenta amatā un izsludināt jaunas vēlēšanas.