Pasaulē
2019. gada 19. februāris, 14:41

Eksperts brīdina, ka Zviedrijai nevajadzētu repatriēt džihādistus no Sīrijas

Jauns.lv / LETA

Zviedrijas terorisma jomas eksperts Magnuss Ranstorps pirmdien brīdināja, ka Zviedrijai nebūtu jāatsaucas ASV prezidenta Donalda Trampa aicinājumam uzņemt atpakaļ džihādistu grupējuma "Islāma valsts" Zviedrijas izcelsmes karotājus, kas ir sagūstīti Sīrijā, skaidrojot, ka džihādisti, viņu laulātās draudzenes un bērni Zviedrijas drošībai radīs nopietnus draudus desmitgadēm ilgi.

Nedēļas nogalē Tramps draudēja, ka 800 ārvalstu karotāji, kas šobrīd atrodas Sīrijā cietumos kurdu kontrolētajās teritorijās, tiks atbrīvoti, ja Eiropas valstis, no kurām viņi ieradušies Tuvajos Austrumos, nevienosies par repatriāciju.

Vairāki apcietinātie ārvalstu karotāji, kā arī viņu laulātās draudzenes apliecinājuši, ka vairs nepiekrīt džihādistu ideoloģijai un labprāt atgrieztos izcelsmes valstīs kopā ar bērniem.

foto: AFP/Scanpix
Kad šie bērni atgriezīsies no Sīrijas, viņu identitāte uz mūžu būs saistīta ar viņu laiku kopā ar "Islāma valsti".

"Galvenā problēma ir tā, ka Zviedrijā nav spēkā atbilstoši likumi, un tāpēc mēs viņus [šeit pagaidām] nevarēsim tiesāt," intervijā tīmekļa medijam "The Local" sacīja Ranstorps.

Draudus Zviedrijai rada ne tikai paši džihādisti, bet arī viņu partneres un bērni, brīdināja eksperts.

"Sievietes nav nevainīgi upuri, un tur ir arī lielā "Islāma valsts" bērnu grupa. Daži no šiem bērniem tika uz turieni aizvesti, bet daudzi tur ir dzimuši," skaidroja Ranstorps.

"No astoņu deviņu gadu vecuma viņi ir sūtīti uz ideoloģiskās apstrādes nometnēm, kur viņi apguvuši tuvcīņas tehniku un to, kā rīkoties ar ieročiem. Daži no viņiem iemācījušies, kā slepkavot."

"Kad šie bērni atgriezīsies, viņu identitāte uz mūžu būs saistīta ar viņu laiku kopā ar "Islāma valsti" un to, ka viņiem ir "Islāma valsts" tēvs vai "Islāma valsts" māte," viņš sacīja, norādot, ka Zviedrijas psihiatrijas sistēma "nav piemērota, lai ar to tiktu galā".

"Ja viņi paliek ar saviem vecākiem ekstrēmistiem, var rasties aizkavēti efekti tālākā nākotnē 15-20 gadus no šā brīža."

Zviedrijas iekšlietu ministrs Mīkaels Dambergs pirmdien ziņu aģentūrai TT sacīja, ka Zviedrijai nav plānu nekavējoties repatriēt Zviedrijas izcelsmes "Islāma valsts" dalībniekus.

"Islāma valsts" vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.