Mašīnas bagāžnieks uzkarst visvairāk! Ekspertu padomi, kā vasarā saglabāt pārtiku svaigu
foto: Shutterstock
Vasarā vislabāk lietot aukstumsomu, kurā drošāk transportēt temperatūras jutīgus produktus no veikala uz mājām. Temperatūras jutīgus produktus (dzesētos un saldētos produktus) neliec bagāžniekā, jo šī mašīnas zona uzkarst daudz vairāk.
Noderīgi ikdienā

Mašīnas bagāžnieks uzkarst visvairāk! Ekspertu padomi, kā vasarā saglabāt pārtiku svaigu

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Vasarā pārtikas drošība kļūst īpaši svarīga – karstums, spontāni pirkumi un nepareiza produktu uzglabāšana var novest pie pārtikas izšķērdēšanas un pat veselības riskiem.

Lai palīdzētu saglabāt pārtiku drošu un samazināt nevajadzīgus tēriņus, "Lidl" kvalitātes speciālisti ir sagatavojuši vērtīgus padomus, kas noderēs ikvienam – gan ikdienas iepirkumos, gan gatavojoties vasaras svinībām.

Vasara ir laiks, kad baudām sauli, dārza ballītes un svaigus sezonas labumus, vienlaikus tas ir ļoti izaicinošs periods no pārtikas drošības viedokļa. Mēs mēdzam iepirkties par daudz, aizmirstam par produktu drošas uzglabāšanas noteikumiem, un diemžēl, tā nākas lielu daļu nopirktās pārtikas izniekot, to izmetot. Ievērojot šos vienkāršos, bet efektīvos padomus, tu ne tikai samazināsi pārtikas izšķērdēšanu un ietaupīsi naudu, bet arī palīdzēsi samazināt negatīvo ietekmi uz vidi, veicinot ilgtspējīgāku un atbildīgāku dzīvesveidu.

Gudra un pārdomāta iepirkšanās

  • Racionālai pārtikas iegādei, un arī savu tēriņu kontrolei jau pirms došanās uz veikalu pārdomā un sagatavo reāli nepieciešamo produktu sarakstu. Vienalga, vai tas ir pirkums vienai dienai, dārza ballītei, vai visai nākamajai nedēļai – pārdomāta iepirkšanās ļaus samazināt nevajadzīgi nopirktās pārtikas daudzumu.
  • Veikalā plāno savu veikala maršrutu tā, lai temperatūras jutīgākos un saldētos produktus nopirktu pašus pēdējos, lai tie pēc iespējas īsāku laiku atrastos neatbilstošā temperatūrā.

Droša pārtikas transportēšana

  • Vasarā vari iegādāties aukstuma somu, kurā drošāk transportēt temperatūras jutīgus produktus no veikala uz mājām.
  • Temperatūras jutīgus produktus (dzesētos un saldētos produktus) neliec bagāžniekā, jo šī mašīnas zona uzkarst daudz vairāk!

Produktu izvēle un iepakojums

  • Pirms temperatūras jutīgo produktu iegādes apskaties, vai to fasējumā nav bojājumi. Tā kā šie produkti parasti ir fasēti vakuumā, vai izmantojot īpašas ātrās sasaldēšanas metodes, šos produktus jāatver un jāatkausē tikai pirms to pagatavošanas.
  • Saldēto produktu ražotāji izmanto īpašu ātrās sasaldēšanas metodi, kur temperatūrās līdz -40C sasaldētajos produktos neveidojas lieki ūdens kristāli un nezūd garšas kvalitāte. Tāpēc pērc tos droši!

Saldēšana un uzglabāšana mājās

  • Mājās sasaldējot svaigos produktus izmanto vai vakuuma iepakotāju, vai slēdzamos maisiņus. Jo ciešāk iepakots produkts, jo mazāka tam būs saskare ar gaisu un mitrumu, tā samazinot produkta iespēju sabojāties.
  • Svaigās ogas, sēnes vai gaļu labāk uzreiz sadali mazākās, vienai pagatavošanas reizei piemērotās porcijās, un tad liec saldētavā. Tā nodrošināsi nepieciešamā produktu daudzuma atkausēšanu maltītes pagatavošanas dienā.
  • Nesasaldē svaigos produktus to derīguma termiņa pēdējā dienā. Labāk pagatavo no tiem maltīti un tad to ātri sasaldē.
  • Neliec karstus ēdienus ledusskapī. Ledusskapja iekšējai temperatūrai ceļoties pat par vienu grādu, samazināsies uzglabāšanas laiks pārējiem produktiem, kā arī ledusskapis tērēs vairāk enerģijas nepieciešamās temperatūras nodrošināšanai.

Pareiza atkausēšana un temperatūras kontrole

  • Saldēto produktu atkausēšanu drošāk ir veikt ledusskapī, nevis uz palodzes, karstajā vasaras saulē!
  • Saldētās mīdijas ir kļuvušas par iecienītu produktu pagatavošanai mājās, taču to uzglabāšanā obligāti ir jānodrošina temperatūra diapazonā no +2C līdz +7C. Nepareizās temperatūrās uzglabātas mīdijas, vārot neatvērsies un diemžēl vairs nebūs lietojamas uzturā.

Smaržu kontrole ledusskapī

  • Vasarā tik iemīļotais arbūzs labi uzsūc apkārtējās smaržas, tāpēc ledusskapī esošos sierus vai zivis labāk iefasē hermētiski, samazinot aso smaržu izdalīšanos ledusskapī.