foto: Valery Sharifulin/TASS
Žurnālisti pārskaita 5 eiro uz Dmitrija Peskova sievas kontu Šveicē - un tie tur arī "iekrīt"
Tatjana Navka un Dmitrijs Peskovs kādā pieņemšanā.
2019. gada 7. februāris, 05:50

Žurnālisti pārskaita 5 eiro uz Dmitrija Peskova sievas kontu Šveicē - un tie tur arī "iekrīt"

Jauns.lv

Krievijas žurnālisti no izpētes centra "Dosjē" secinājuši, ka prezidenta Vladimira Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova sievai Tatjanai ir aktīvs konts bankā Šveicē. Tas tā nedrīkstētu būt saskaņā ar pašas Krievijas likumiem attiecībā uz amatpersonu līdzekļu caurspīdīgumu, vēsta medijs "Meduza".

Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs ar sievu Tatjanu Navku

gallery icon
19

Putina runasvīrs Peskovs ar daiļslidotāju Tatjanu Navku apprecējās 2015.gadā. Navkas konts Šveices bankas filiālē "Internationale à Luxembourg" tika atvērts pat vēl pirms abu kāzām, proti, 2014.gada 20.februārī. Žurnālistu rīcībā bija nonākuši dokumenti par šāda ārvalstu konta atvēršanu, un tika nolemts pārbaudīt, vai Navkas konts joprojām ir aktīvs. Jāpiebilst, ka informāciju žurnālistiem piegādājuši anonīmi avoti, un nav zināms, vai par atklājumu ir informētas arī Krievijas nodokļu iestādes. Krievijā likums aizliedz ierēdņiem un ierēdņu sievām turēt kontus ārvalstīs. Pirms Tatjana Navka precējās ar Peskovu, viņa dzīvoja ASV, kur turēja piecu banku kontus. Tie visi tika deaktivizēti pēc laulībām ar amatpersonu Peskovu, ko publiski apliecināja arī Kremlis. "Viņai patiešām nav ārvalstu kontu, viņa pilnībā atbilst spēkā esošajiem tiesību aktiem," Kremļa paziņojumu vēsturi citē "Meduza". Tādam pašam liktenim būtu bijis jāpiemeklē arī kontu Šveices bankā.

Bet žurnālisti nolēma pārliecināties, vai naudas sūtījums Tatjanas Navkas maku tiešām nesasniedz, un nācās secināt, ka sasniedz gan. Žurnālisti uz norādīto kontu pārskaitīja piecus eiro, un banka ziņoja, ka transakcija notikusi veiksmīgi, nauda ir ieskaitīta Navkai piederošajā kontā. 

Savukārt organizācijas "Transparency International" Krievijas pārstāvniecībā skaidro, ka Krievijas amatpersonas savus ārvalstu kontus sākušas slēgt tikai tagad, lai gan aizliegums juridiski ir spēkā jau kopš 2013.gada. Tas esot saistīts ar to, ka tikai tagad Krievijas iestādes apmainās ar informāciju ar ārvalstu kolēģiem. "Transparency International" ģenerāldirektora vietnieks Iļja Šumanovs skaidro, ka informācija par Navkas kontu, visticamāk, Krievijas varaiestādēm ir zināma vai arī būs zināma jau drīzumā. 

Vienlaikus dažas stundas pēc "Dosjē" žurnālistu atklājuma prezidents Putins parakstīja likumu, kas ļauj Ģenerālprokuratūrai pārbaudīt informāciju par to, vai valsts amatpersonām un viņu tuvākajiem ģimenes locekļiem ir bijuši konti ārzemēs un vai tajos atrodami naudas uzkrājumi.

Smalkais pulkstenis - sievas dāvana

Tatjana Navka ir 43 gadus veca nopelniem bagāta krievu daiļslidotāja. 1994.gadā viņa kļuva par Baltkrievijas pilsoni, bet 2002.gadā atkal kļuva par Krievijas pilsoni. Kopš gadsimtu mijas viņa dzīvoja ASV, Ņūdžersijā, kur arī apprecējās ar krievu daiļslidotāju Aleksandru Žuļinu. Abu laulībā piedzima meita Saša, taču savienība tika šķirta 2009.gadā. 

2014.gadā piedzima Navkas un Dmitrija Peskova meita Nadja, drīz pēc tam Peskovs ar Navku apprecējās. 51 gadu vecajam Peskovam no iepriekšējām divām sievām ir četri bērni. 

Krievijas varas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs vairākkārt norādījis, ka tāda dzīve, kādu atļaujas Navka un Peskovs, nevarētu būt pa kabatai godīgam preses sekretāram. Tā, piemēram, Navaļnijs izpētījis, ka abu ceļojumi ir neticami šiki - ar jahtām gar Itāliju, kā arī savās kāzās viņš bija redzams ar 670 000 dolāru vērtu luksusa pulksteni uz rokas. Pats Peskovs apgalvoja, ka to viņam uzdāvināja Navka.