foto: EPA/Scanpix
ES piemēro sankcijas Krievijas un Sīrijas amatpersonām par ķīmisko ieroču izmantošanu
Krievijas pilsoņi, kas britu varasiestādēm pazīstami kā Ruslans Baširovs un Aleksandrs Petrovs, bet kas žurnālistu veiktās izmeklēšanas rezultātā identificēti kā Krievijas militārā izlūkdienesta GRU līdzstrādnieki Anatolijs Čepiga un Aleksandrs Miškins.
Pasaulē
2019. gada 21. janvāris, 18:03

ES piemēro sankcijas Krievijas un Sīrijas amatpersonām par ķīmisko ieroču izmantošanu

Jauns.lv / LETA

Eiropas Savienība (ES) piemērojusi sankcijas Krievijas militārā izlūkdienesta GRU vadītājam un vēl astoņām Krievijas un Sīrijas amatpersonām par ķīmisko ieroču izmantošanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

ES paziņojumā teikts, ka Krievijas pilsoņi - GRU vadītājs, vietnieks un divi GRU aģenti - ir atbildīgi par uzbrukumā bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam izmantotās vielas glabāšanu, transportēšanu un izmantošanu.

Sergejs un Jūlija Skripaļi pagājušā gada 4.martā Anglijas pilsētā Solsberijā tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Dubultaģenta Skripaļa un viņa meitas saindēšana Lielbritānijā, kas izraisīja starptautisku skandālu

Dubultaģenta Skripaļa un viņa meitas saindēšana Lielbritānijā, kas izraisīja starptautisku skandālu

gallery icon
88

ES "melnajā sarakstā" iekļautajiem piemērots aizliegums iebraukt ES teritorijā un iesaldēti visi ES esošie līdzekļi.

Sankcijas piemērotas arī vienai Sīrijas iestādei, ka nodarbojas ar ķīmisko ieroču izstrādi un ražošanu.

Kremlis pirmdien jaunās ES sankcijas nosodīja, tās dēvējot par nepamatotām.

Krievija jau agrāk noraidījusi Lielbritānijas apsūdzības, ka divi GRU aģenti Solsberijā Skripaļu dzīvesvietā pielietojuši ķīmisko ieroci "Novičok".

"Mēs esam pazīstami ar šīm bēdīgi slavenajām fotogrāfijām, kurās šie divi pilsoņi redzami Apvienotajā Karalistē. Bet vienlaicīgi ir daudzas Krievijas pilsoņu fotogrāfijas Apvienotajā Karalistē, un tās nav uzskatāmas par pierādījumiem," Kremļa preses sekretāra Dmitrija Peskova teikto citē ziņu aģentūra TASS.

ES pirmo reizi par ieceri apstiprināt jaunas sankcijas paziņoja oktobrī. Tobrīd ES skaidroja, ka sankcijas attieksies uz "cilvēkiem un iestādēm", kas saistīti ar ķīmisko ieroču lietošanu, neatkarīgi no to valstiskās piederības.

Ķīmisko ieroču uzbrukumu sekas Sīrijā

gallery icon
24

Sankcijas attieksies arī uz visiem, kas palīdz veikt ķīmiskos uzbrukumus vai iedrošina tādus veikt.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās