foto: AFP/Scanpix
Francijā aizturēts "dzelteno vestu" līderis Ēriks Druē
"Dzelteno vestu" līderis Ēriks Druē.
Pasaulē
2019. gada 3. janvāris, 08:21

Francijā aizturēts "dzelteno vestu" līderis Ēriks Druē

Jauns.lv / LETA

Francijas policija trešdien aizturēja un ievietoja apcietinājumā vienu no "dzelteno vestu" protestu kustības līderiem Ēriku Druē par to, ka viņš bija organizējis demonstrāciju Parīzes centrā, to nepiesakot, pavēstīja ziņu avots prokuratūrā.

Druē, kuram jau draud prāva par ieroča nēsāšanu, tika aizturēts, kad viņš devās uz Elizejas laukiem, informēja ziņu avots policijā.

Vairāki desmiti demonstrantu trešdienas vakarā bija sapulcējušies pie "McDonalds" restorāna Triumfa arkas tuvumā, gaidot Druē ierašanos.

"Dzelteno vestu" kustība radās novembra vidū kā reakcija uz plānotu degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā kustībā pret Francijas prezidenta Emanuela Makrona politiku. Protestētāji valkā atstarojošās dzeltenās vestes, no kā arī aizgūts šīs protestu kustības nosaukums.

"Dzelteno vestu" protesti Parīzei nodarījuši katastrofālus postījumus

gallery icon
67

Šo protestu dalībnieki ir vairākkārt iesaistījušies sadursmēs ar policiju Parīzē un citās Francijas lielpilsētās.

Druē pirmoreiz tika aizturēts decembrī, un viņam 5.jūnijā draud prāva par "aizliegta D kategorijas ieroča nēsāšanu", informēja ziņu avots tiesu aprindās.

Francijas kreiso radikāļu līderis un ass Makrona kritiķis Žans Liks Melanšons tvterī ierakstīja: "Ēriks Druē atkal aizturēts, kāpēc? Varas ļaunprātīga izmantošana. Politizēta policija uzbrūk un vajā dzelteno vestu kustības līderus."

Francijā jau piekto nedēļas nogali notiek "Dzelteno vestu" protesti

Protestos Francijā sestdien piedalījušies aptuveni 66 000 cilvēku, tostarp aptuveni 4000 Parīzē, paziņojusi policija.

gallery icon
78

Piekāpjoties protestētājiem, valdība sākotnēji paziņoja par atteikšanos no iecerētās degvielas nodokļa paaugstināšanas, bet decembra vidū Makrons paziņoja par minimālās algas paaugstināšanu un piekāpšanos arī attiecībā uz izteikti nepopulāro nodokļu palielināšanu pensionāriem.

Kopš tā brīža protestu kustība ir sašķēlusies mērenajos, kas vēlas iesaistīties dialogā ar valdību, un radikāļos, kuri grib turpināt protestus. Demonstrāciju dalībnieku skaits ir samazinājies, tomēr tās turpinās.

Parīzē sākušās "dzelteno vestu" sadursmes ar policiju

gallery icon
21