foto: Valentin Sprinchak/TASS
Ar Mārtiņu Freimani kopā dziedājusī krievu rokzvaigzne Čičerina murgo par latviešu biatlonistēm Donbasa elektrības stabos
Krievijas estrādes zvaigzne Jūlija Čičerina kopā ar pašpasludinātās Doņeckas republikas aizsardzības ministru Vladimiru Kononovu (pa kreisi centrā).
Pasaulē
2018. gada 3. decembris, 11:49

Ar Mārtiņu Freimani kopā dziedājusī krievu rokzvaigzne Čičerina murgo par latviešu biatlonistēm Donbasa elektrības stabos

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Savulaik populārā Krievijas estrādes zvaigzne Jūlija Čičerina, kura 2010. gadā kopā ar grupu "Tumsa" iedziedāja Mārtiņa Freimaņa dvēseliski skaisto dziesmu "Maximum ti", tagad pieslējusies prokremliskajiem seperātistiem Austrumukrainā – Luhanskā un Doņeckā. Viņa nule sniegusi visnotaļ murgainu interviju interneta telekanālam „Cargrad”, kurā stāsta, ka latviešu biatlonistes sēž Donbasa elektrības stabos un apšauda „krievu pasaules” aizstāvjus.

„Tā ir kaut kāda krievu un pindosu (nicinošs amerikāņu apzīmējums krievu slengā) pretstāve. Tur visi kopā ar viņiem – ukropi (ukraiņi), norvēģi... Visi sabraukusī – arī francūži, latviešu biatlonistes. Visi sēž, arī nēģeri, kuri atbraukuši kā uz safari vienkārši apšaut vecenītes dārzos. Sēž elektrības stabos, dzer kafiju un gaida,” prātuļo Čičerina.

Pēc Ukrainas separātistu uzdarbošanās Austrumukrainā Čičerina kļuvusi par viņu atbalstītāju, uzstājas koncertos kaujinieku priekšā un pat ieguvusi pašpasludinātās Luhanskas republikas „pilsonību”. Par to Čičerina Ukrainā ietverta melnajā sarakstā un viņai par Ukrainas vienotības graušanu draud piecu gadu cietumsods.

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) viņai arī aizliedza uzstāties līdzjutēju festivālā Pasaules kausa izcīņas kultūras pasākumos šogad Krievijā. Iemesls – viņa slavina militārismu. Atbildot uz to, Čičerina FIFA nosauca par „futbolbanderiešiem”. Dziedātāja arī uzstājusies krievu armijas kontingentam Sīrijā un bijusi Krievijas prezidenta vēlēšanās Vladimira Putina „uzticības persona”, aicinot balsot par Putinu.

Čičerina ir arī kvēla "krievu pasaules" aizstāve. Piemēram, viņa proponē, ka ir divas lietas: Dievs debesīs un krievi uz zemes, kuri cīnās par Dievu un ir "ticības sargi".

Grupas „Tumsa” un Jūlijas Čičerinas pirmā satikšanās

gallery icon

Jāteic, ka Čičerinas daiļrade nav sveša arī latviešiem. 2012. gadā Rīgas koncerthallē „Godvil” notika dziedātājas Jūlijas Čičerinas viens no vērienīgākajiem koncertiem, kas iegāja vēsturē ar to, ka pirmo reizi dzīvajā tika izpildīta mūžībā aizgājušā Mārtiņa Freimaņa un Jūlijas Čičerinas dziesma „Maximum ti”. 2013. gadā „Arēnā Rīga” Rīgas svētku laikā notika krievu rokgrupas „Bi-2” koncerts, kurā piedalījās ne tikai Čičerina, bet arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris.

Publikācija ir sagatavota ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild izdevniecība SIA Izdevniecība Rīgas Viļņi.