foto: REUTERS
Franču tauta nevēlas uzturēt savu pirmo lēdiju
Petīciju par to, ka Brižita Makrona nav jāuztur par valsts līdzekļiem, parakstījuši jau vairāk nekā 150 000 franču.
2017. gada 8. augusts, 08:08

Franču tauta nevēlas uzturēt savu pirmo lēdiju

Kasjauns.lv

Francijas prezidenta Emanuela Makrona centieni savu sievu Brižitu oficiāli iecelt valsts pirmās lēdijas statusā cieš sakāvi un asu reakciju no iedzīvotāju puses. Proti, jau vairāk nekā 150 000 franču parakstījuši petīciju, ka Brižita Makrona nav jāuztur par valsts līdzekļiem.

Petīcijas autors ir kāds franču mākslinieks, kurš uzskata, ka nav nekādu jēdzīgu argumentu un nekāda pamatojuma tam, ka Brižitas Makronas darbošanās prezidenta sievas statusā būtu atalgojams pasākums. Tas nozīmējot vienkārši saņemt naudu par... statusu, vēsta "EuroNews". 

Šūmēšanās par naudu Makrona sievai notikusi taisni tajā brīdī, kad pats Emanuels Makrons izpildīja savu priekšvēlešanu laikā doto solījumu panākt, ka Francijas deputāti un ministri nedrīkst pieņemt darbā savas sievas, draudzenes vai pavisam tuvus radiniekus. Likumprojektu franču nācija pieņēma ar sajūsmu, jo pēdējo gadu laikā valsti pāršalkuši vairāki skandāli, kas saistīti ar politiķu negodprātību, dāsni atalgojot sievas par faktiski "nekā nedarīšanu".

Petīcijā pret Makronas uzturēšanu teikts, ka prezidenta sievai nevajadzētu būt citādākam statusam nekā deputātu un ministru kundzēm, raksta ārvalstu mediji. 

Turklāt pirms ievēlēšanas amatā Makrons publiski pauda, ka viņa sieva Brižita Elizejas pilī būs vien sabiedriskā kārtā un algu par pirmās lēdijas godu nesaņems. Taču tad kļuva zināms, ka par valsts naudu tiek algoti vismaz trīs viņas padomnieki un palīgi.

Emanuels Makrons un viņa sieva Brižita prezidenta kampaņā un sadzīvē

Francijas prezidenta amata kandidāts Makrons (39) un viņa sieva, par pašu 24 gadus vecākā Brižita. Abi samīlējās, kad Makrons bija ...

gallery icon

Francijas pirmās lēdijas Brižitas Makronas elegantais stils

gallery icon

Kāds ir šis neparastais mīlasstāsts:

Makronam nonākot mediju starmešu gaismās, daudziem interesēja: kā gan sanācis, ka jauns vīrietis iemīlas un apprec faktiski mātes vecuma sievieti? 

Izrādās, Makrons savā mīļotajā ieskatījies jau laikā, kad viņam bija puikas gadi - 15. Tas noticis privātā vidusskolā, kurā savulaik Brižita pasniedza franču literatūru un teātri. Jauniņais Emanuels pie šīs skolotājas apguva arī praktisku aktiermākslu, un abi saskatījušies brīdī, kad noritējis darbs pie jaunas ludziņas tapšanas. 

Zīmīgi, ka Makrona klasē mācījusies arī Brižitas meita.

Radoša cilvēka karjera nebija pa prātam Makrona vecākiem, un viņi savu dēlu aizsūtīja mācīties uz citu - elitāru - skolu Parīzē, kur zēnu sagatavoja ierēdniecībai. 

Taču Makrons un Brižita jau bija iemīlējušies un turpināja sarakstīties. Brīdī,  kad jaunietim bija 18, sieviete izšķīrās no sava vīra un sāka baudīt mīlestību ar savu kādreizējo skolnieku.

Medijiem abi savas attiecības komentē skopi. Brižita ir izteikusies: "Neviens nekad neuzzinās, kad mūsu stāsts kļuva par mīlasstāstu. Tas pieder tikai mums. Tas ir mūsu noslēpums," par abu mīlestību ziņo "The Independent".