Cik nopietna ir cūku gripa
2009. gada 30. aprīlis, 10:29

Cik nopietna ir cūku gripa

Jauns.lv

Pasaule ir pietuvojusies jauna gripas paveida pandēmijas draudiem. Meksikā jaunais gripas paveids prasījis 159 cilvēku dzīvības.

Eiropiešu tūristi ar maskām Meksikā. Vietējie par tādām lietām neliekas ne zinis.


ASV apstiprināts viens nāves gadījums, bet par inficēšanās gadījumiem tiek ziņots no daudzām pasaules valstīm.

Cik cilvēki miruši un cik inficējušies?

Visi līdz šim konstatētie nāves gadījumi ir bijuši Meksikā, kur no 159 aizdomīgajiem nāves gadījumiem 26 laboratoriski apstiprināta gripas H1N1 jaunā apakštipa esamība. Viens nāves gadījums apstiprināts arī ASV. Meksikā pastāv aizdomas par 1600 inficētajiem, bet 64 saslimšanas gadījumi apstiprināti ASV. Daži saslimšanas gadījumi laboratoriski apstiprināti Kanādā, Jaunzēlandē, Lielbritānijā, Spānijā, Vācijā un Izraēlā, kur saslimuši cilvēki, kas nesen atgriezušies no Meksikas.

Kāpēc tikai Meksikā ir nāves gadījumi?

Neviens par to nav drošs. Būtu jāņem vērā fakts, ka mediķi šobrīd apkopo informāciju par iepriekš saslimušiem pacientiem un šobrīd netiek ziņots par jauniem saslimšanas gadījumiem. Meksikas mediķi veic pētījumu slimnīcās, kur, protams, tiek konstatēti visnopietnākie gadījumi. ASV saslimušie atklāti, pārsvarā ambulatori veicot analīzes cilvēkiem ar gripai līdzīgiem simptomiem, līdz ar to amerikāņiem slimība atklāta pārsvarā vieglākā stadijā. Gripas eksperti prognozē, ka, veicot dziļākas pārbaudes, arī ASV noteikti tiks konstatēti nāves gadījumi. Vienīgā problēma ir tā, ka cilvēki no elpceļu saslimšanām mirst regulāri un diagnoze bieži vien netiek noteikta.

Kas izraisa nāves gadījumus gripas slimnieku vidū?

Sezonālā gripas uzliesmojuma laikā katru gadu pasaulē mirst 250 000-500 000 cilvēku, kuru nāvi nosaka dažādi faktori. Pārsvarā no gripas mirst gados veci cilvēki, bet dažkārt mirst arī pilnīgi veseli pieaugušie un bērni. Dažkārt gripa padara cilvēkus uzņēmīgus pret bakteriālām infekcijām.

Kāda tipa gripa izraisījusi uzliesmojumu, un kā tā izplatās?

Jaunatklātais vīruss ir A tipa gripas vīrusa H1N1 paveids. Cilvēku H1N1 ir parastā gripa, kas izplatās katru gadu, bet jaunais vīruss ir putnu, cūku un cilvēku H1N1 vīrusu ģenētiska kombinācija. Novērojumi liecina, ka vīrusam ir attīstījusies spēja izplatīties starp cilvēkiem. Parastais cūku vīruss H1N1 izplatās starp cūkām un tikai ļoti retos gadījumos ar to ir saslimuši cilvēki, kas nekad iepriekš nav nodevuši vīrusu tālāk kādam citam cilvēkam. Jaunais vīruss nevienai cūkai nav atklāts. Gripas vīrusi izplatās kā pilienu infekcija - ar šķavām, klepu vai netīrām rokām. Pasaules Veselības organizācija (PVO) noliedz iespēju, ka ar jauno vīrusu varētu inficēties, lietojot uzturā cūkgaļu.

Cik nopietns ir jaunais uzliesmojums?

PVO šo uzliesmojumu ir pasludinājusi par "starptautiska mēroga sabiedrības veselības ārkārtas situāciju" un paaugstinājusi pandēmijas draudu līmeni. Gripas H1N1 jaunais paveids rada nopietnāko plaša mēroga pandēmijas risku kopš 2003.gada, kad putnu gripas uzliesmojumā 15 valstīs nomira 257 cilvēki un 421 inficējās.

Kā jaunais vīruss atšķiras no parastās gripas?

Cūku gripas simptomi līdzinās parastai gripai - pēkšņs drudzis, muskuļu sāpes, kakla sāpes un sauss klepus, bet tā var izraisīt ar spēcīgu vemšanu un caureju. Jaunie gripas paveidi var izplatīties strauji tāpēc, ka nevienam nav dabiskas imunitātes un vakcīnas izstrāde aizņem vairākus mēnešus. Šis jaunais paveids ir mulsinošs tāpēc, ka tas ir H1N1 apakštips. H1N1 pasaulē satopams kopš 1918.gada, kad "spāņu gripas" pandēmija pasaulē prasīja vismaz 40 miljonu cilvēku dzīvības. Ja jaunais gripas paveids līdzinās iepriekš izplatītajiem apakštipiem, tad cilvēkiem ir pret to kaut kāda imunitāte un vīruss nevar izraisīt pandēmiju. Bet jaunajā apakštipā sastopami ģenētiski elementi no dzīvnieku vīrusiem, un tas var būt pietiekami ģenētiski unikāls, lai radītu pandēmijas draudus.

Cik slikta var izvērsties situācija?

1968.gada "Honkongas" gripas pandēmija pasaulē prasīja aptuveni viena miljona cilvēku dzīvības. 1957.-1958.gada pandēmijā nomira aptuveni divi miljoni cilvēku. 1918.gada pandēmijā nomira saskaņā ar dažādiem datiem no 40-100 miljoniem cilvēku. Tomēr PVO norāda, ka mūsdienās cilvēce ir daudz labāk sagatavota, lai pārdzīvotu gripas pandēmiju. Ir pieejamas vakcīnas un antivīrusu zāles, kā iepriekšējo pandēmiju laikā nebija. 1918.gadā vispirms aprīlī tika fiksēts neliels uzliesmojums. Ziemeļu puslodes vasaras laikā vīruss pazuda, bet augustā atgriezās plašā apmērā. PVO un ASV Slimību kontroles un profilakses dienests (CDC) norāda, ka ir iespējams gan šāds notikumu scenārijs, gan pavisam citāds.

Vai ir pieejams pietiekami daudz zāļu un vakcīnu?

Lielākā daļa pasaules valstu jau putnu gripas uzliesmojuma laikā sāka veidot pretvīrusu zāļu "Tamiflu" (oseltamivirs) un "Relenza" (zanamivirs) uzkrājumus. Vecāka veida gripas zāles amantadīns un remantadīns mūsdienās vairs pret gripu neiedarbojas īpaši efektīvi, izņemot dažreiz kombinācijās ar jaunākām zālēm. Pret jauno paveidu nav izstrādātas vakcīnas, un medicīnas eksperti uzskata, ka sezonālās gripas vakcīna nenodrošina nekādu aizsardzību pret jauno vīrusu. PVO un CDC sadarbojas ar zāļu ražotājiem, lai sāktu jaunās vakcīnas izstrādi, taču šis process aizņems vismaz vairākus mēnešus.

Ko darīt?

Regulāri jāmazgā rokas. Tas ir pierādīts labākais līdzeklis, kā aizsargāties pret baktērijām un infekcijām, ieskaitot gripu. Eksperti uzskata, ka sejas maskas, īpaši ķirurgu maskas, kas tagad bieži redzamas uz cilvēku sejām Meksikā, nodrošina ļoti maz aizsardzības. Gripas vīrusi ar siekalu vai gļotu pilieniem var palidot, bet ne tālāk par 1-2 metriem. Taču tie var nosēsties uz virsmām un pēc tam ar netīrām rokām nonākt mutē, acīs vai degunā.

LETA / REUTERS