Pasaulē
2009. gada 13. novembris, 08:10

Āzijā briest aukstais karš starp Indiju un Ķīnu

Jauns.lv

Āzijā briest aukstais karš, par kura galveno fronti starp Indiju un Ķīnu ir kļuvušas Maldivu salas, raksta avīze "The Times".

Indija arhipelāga dienvidu Ganas salā atjauno britu karabāzi. Karabāzē tiks izvietotas izlūklidmašīnas, helikopteri un, iespējams, karakuģi, lai sekotu Ķīnas jūras spēkiem Indijas okeānā.

Salā plānots novietot arī radarus, kas iekļausies kopējā Indijas krasta apsardzes sistēmā. Neoficiālā informācija no Indijas amatpersonām liecina, ka Maldivu salu projekts ir atbildes reakcija uz Ķīnas būvēto Hambantotas ostu Šrilankā, ziņo britu laikraksts.

Ķīna un Indija arvien asāk konkurē par ekonomisko un militāro līderību, uzskata "The Times". Domstarpības lielvalstu starpā ir ne tikai par robežu Himalajos, bet arī par kontroli Indijas okeānā, Āfrikas un Āzijas resursiem un ekonomiskajiem tirgiem un pat par to, kuras valsts pārstāvis pirmais nosēdīsies uz Mēness.

Laikraksts atgādina, ka attiecības starp Deli un Pekinu tika sabojātas 1959.gadā, kad Indija sniedza patvērumu Tibetas garīgajam līderim Dalailamam. Pēdējo desmit gadu laikā abu valstu attiecības uzlabojās, pateicoties divpusējai tirdzniecībai. Tomēr šajā gadā Ķīna ir izdarījusi ievērojamu spiedienu uz Indiju.

Deli satrauc Ķīnas tālas darbības rādiusa flotes attīstība un ostu celšana Mjanmā, Šrilankā un Pakistānā. Savukārt Ķīnai uzskata, ka ASV un Indijas pagājušā gadā uzsāktā sadarbība kodolieroču jomā ir paredzēta Ķīnas spēka līdzsvarošanai.

"Vienošanās ne tikai atcēla amerikāņu kodolmateriālu un bruņojuma iegādes embargo Indijai, bet arī sagatavoja augsni Deli dalībai kopējās mācībās un amerikāņu ieroču iegādei," raksta laikraksts.

Ķīnas un Indijas ekonomiskā sāncensība visasāk izpaužas Āfrikā, konkurējot par derīgajiem izrakteņiem. Lielvalstis konkurē arī par Āfrikas valstu atbalstu Indijas iekļaušanai ANO Drošības padomē pastāvīgā locekļa kārtā, kas nav pieņemami Ķīnai.

Tomēr pēc būtības jautājums ir ideoloģisks: par to, kas ir labāks - Indijas tipa demokrātija vai Ķīnas autoritārisms. Abi attīstības modeļi konkurē par to, kurš kļūs par piemēru jaunattīstības valstīm.

LETA