Pasaulē
2009. gada 6. decembris, 21:03

Atēnās atkal izcēlušās policijas sadursmes ar demonstrantiem

Jauns.lv

Apritot gadam kopš plašajiem grautiņiem Atēnās, kas izcēlās, kad policists nošāva 15 gadus vecu pusaudzi, Grieķijas galvaspilsētas ielās svētdien izgājuši tūkstošiem demonstrantu. Daļa demonstrāciju dalībnieku situši veikalu un banku logus un aizdedzinājuši atkritumu urnas, un policijai vairākkārt nācies laist darbā asaru gāzi.

Cietis arī Atēnu universitātes rektors Hrists Kits. Kā paziņojusi policija, rektors savainots, kad protestētāji mēģinājuši ieņemt universitātes centrālo ēku. Kits nogādāts slimnīcā, bet viņa ievainojumi neesot bīstami, vēsta mediji.

Svētdien galvaspilsētā vien kārtību uzrauga aptuveni 6000 policisti. Atēnās protestu laikā aizturēti apmēram 40 cilvēki.

Cerot novērst pagājušā gada nogales grautiņus, kuros tika nodarīti postījumi miljoniem eiro apmērā, policija iepriekšējā naktī rīkoja plašu operāciju pret kādu iespējamo anarhistu mītni, kur tika atrastas degvielas kannas, āmuri un gāzmaskas. Kopumā naktī tika apcietināti aptuveni 130 cilvēku.

Jau sestdien galvaspilsētas rajonā, kur pagājušā gada decembrī tika nošauts Aleksandrs Grigoropuls, protestētāji bija aizdedzinājuši divas automašīnas. Par mašīnu dedzināšanu aizturēti 12 cilvēki, tai skaitā vairāki itālieši un albāņi, savukārt Keracini rajonā pie Pirejas pēc iebrukuma pašvaldības ēkā apcietināts vēl 41 cilvēks.

Sadursmes starp protestētājiem un drošības policiju izcēlušās arī Salonikos, kur aizdedzināta "Starbucks" tīkla kafejnīca.

Kapsētā, kur apglabāts Grigoropuls, uz piemiņas brīdi bija pulcējušies viņa tuvinieki. Zēna māte vērsusies pie piemiņas demonstrāciju dalībniekiem un aicinājusi viņus atturēties no vardarbības.

Tādu pašu aicinājumu izteikusi arī Grieķijas jaunā sociālistu valdība, apzinoties, cik ļoti tās konservatīvajiem priekštečiem pirms gada nāca par sliktu vardarbīgie protesti.

Pirmdien Grieķijā paredzētas skolēnu un studentu demonstrācijas. Grigolopula nāves gadadienā jaunieši jau bija ieņēmuši desmitiem skolu un augstskolu.

20.janvārī sāksies tiesas prāva pret policistu, kas tiek apsūdzēts Grigolopula nogalināšanā. Kā policists skaidrojis izmeklētājiem, viņš rīkojies pašaizsardzības nolūkā, jo aptuveni 30 cilvēku liela jauniešu grupa, kuras vidū bijis arī sašautais Grigoropuls, sākusi policistus apmētāt ar degbumbām un citiem priekšmetiem, vienlaikus izkliedzot draudus likumsargus nogalināt. Policists apgalvo, ka pusaudzi nogalinājusi lode, kas raidīta brīdinājuma šāvienā un trāpījusi viņam rikošetā, atsitoties pret bruģi.

Sākotnēji bija paredzēts sākt prāvu jau decembrī, bet Grieķijas tiesu varas iestādes nolēma to atlikt un vienlaikus arī pārcelt uz nelielo Amfisas pilsētiņu 185 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Atēnām.

LETA


Tēmas