Stīvens Hokings aicina vairīties no citplanētiešiem
Pasaulē
2010. gada 26. aprīlis, 16:06

Stīvens Hokings aicina vairīties no citplanētiešiem

Jauns.lv

Par to, ka citplanētieši eksistē, nav tikpat kā nekādu šaubu, taču cilvēkiem nevajadzētu mēģināt ar viņiem sazināties un tieši otrādi - visiem spēkiem censties izvairīties no kontakta, uzskata britu zinātnieks Stīvens Hokings.

Kāds Lielbritānijas iedzīvotājs, kurš, kā pats apgalvo, redzējis citplanētiešu kuģi, pieredzēto attēlojis zīmējumā. Britu Nacionālā arhīva 2009.gada augustā izplatītais attēls.

Televīzijas kanāla "Discovery Channel" raidījumā pasaulslavenais astrofiziķis norādījis, ka ir absolūti racionāli uzskatīt, ka kaut kur citur pastāv saprātīga dzīvības forma, taču cilvēkiem vajadzētu piesargāties no citplanēti­ešiem, jo tie varētu ļaunprātīgi izmantot Zemes resursus un doties tālāk. "Ja citplanētieši pie mums ierastos, iznākums varētu būt līdzīgs Kolumba Amerikas atklāšanai, kas pamatiedzīvotājiem nebeidzās pārāk labi," brīdināja Hokings.

Pēc viņa domām, cilvēkiem vajadzētu nevis aktīvi censties komunicēt ar ārpuzemes dzīvību, bet gan darīt visu iespējamo, lai izvairītos no kontakta. "Pietiek paskatīties uz mums pašiem, lai saprastu, ka saprātīga dzīvības forma var attīstīties par kaut ko tādu, ko mēs nevēlētos sastapt."

Televīzijas raidījumā tiek tēlots iespējamais visums ar citlanētiešiem, kas ceļo milzīgos kosmosa kuģos, meklējot resursus, jo viņu pašu planētas resursi ir izsmelti. "Tik attīstīti citplanētieši, iespējams, kļūtu par nomadiem, kas cenšas iekarot un kolonizēt ikvienu planētu, ko tie var sasniegt," norādīja Hokings.

Runājot par ārpuzsemes dzīvības pastāvēšanas iespēju, Hokings atzina, ka nav pamata uzskatīt, ka citplanētiešu nav. "Manam matemātiskajam prātam šķiet, ka skaitļi vien liek domāt, ka [pieņemt citplanētiešu eksistenci] ir pilnīgi racionāli. Īstais izaicinājums ir saprast, kādi tad citplanētieši patiešām varētu būt."

Pēc zinātnieka domām, visumā varētu dzīvot gan starojošas astoņkājiem līdzīgas būtnes, gan baros dzīvojuši zālēdāji, gan spilgti dzelteni plēsēji, kas nogalina savus upurus ar dzeloņainām astēm.

Cilvēce jau ir vairākas reizes mēģinājusi sazināties ar ārpuszemes civilizācijām. 2008.gadā Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) raidīja kosmosā Bītlu dziesmu "Across the Universe", lai nosūtītu miera vēsti citplanētiešiem. Dziesma 2439.gadā varētu sasniegt Polārzvaigznes reģionu.

1972. un 1973.gadā kosmosā tika palaistas zondes "Pioneer 10" un "Pioneer 11" ar plāksnēm, uz kurām tika attēlots kails vīrietis un sieviete, kā arī simboli, kas norāda uz Zemes un Saules atrašanos vietu. Savukārt 1977.gadā tika nosūtītas kosmosa zondes "Voyager 1" un "Voyager 2" ar fonogrammas diskiem, kurās bija ierakstītas Zemes skaņas un attēli.

kasjauns.lv/LETA/Foto: LETA/AFP

­