Pasaulē
2010. gada 4. oktobris, 15:22

Nobela prēmiju medicīnā saņem mākslīgās apaugļošanas ieviesējs Roberts Edvardss

Jauns.lv

Šī gada Nobela prēmija medicīnā piešķirta britam Robertam Edvardsam, atzīstot viņa nopelnus ārpusdzemdes apaugļošanas (IVF) attīstībā, pirmdien paziņoja Nobela prēmijas komisija.

"Viņa ieguldījums iezīmē pavērsienu mūsdienu medicīnas attīstībā," teikts Zviedrijas Karolinska institūta Nobela padomes paziņojumā.

"Viņa sasniegumi padarījuši par iespējamu neauglības ārstēšanu," norāda padome, piebilstot, ka neauglība ietekmē vairāk nekā desmit procentus no pāriem visā pasaulē.

Ārpusdzemdes jeb "in vitro" apaugļošanā tiek paņemta sievietes olšūna, un laboratorijas apstākļos tā tiek apaugļota ar spermu. Pēcāk olšūna sāk dalīties, un tai tiek ļauts attīstīties par embriju sākumstadijā. Tālāk embrijs tiek ievietots sievietes dzemdē. Ja viss norit veiksmīgi, tas attīstās par mazuli.

Darbu pie IVF attīstīšanas Edvardss sāka 1950.gados, un "viņa pūliņi 1978.gada 25.jūlijā beidzot vainagojās ar panākumiem, kad pasaulē nāca pirmais "mēģenes bērns"", savu lēmumu pamato Nobela prēmijas komisija.

Kopš Luīzes Braunas piedzimšanas ar IVF palīdzību pasaulē nākuši aptuveni četri miljoni cilvēku. "Ir radusies jauna medicīnas nozare, un Roberts Edvardss šo procesu vada jau no pamatatklājumiem līdz pat pašreizējai, veiksmīgai IVF terapijai."

Mūsdienās ar bērniņa nākšanu pasaulē vainagojas 20%-30% gadījumu, kad olšūna tikusi apaugļota ar IVF metodi.

"Ilgtermiņa pētījumi ir pierādījuši, ka IVF bērni ir tikpat veselīgi kā citi bērni," atzīst komisija.

Kā jau LETA ziņoja, ar Nobela prēmijas piešķiršanu medicīnā pirmdien sākas tradicionālā Nobela prēmiju piešķiršanas nedēļa, kad sabiedrības galvenā uzmanība būs piesaistīta prestižajai Nobela Miera prēmijai, kuru pagājušajā gadā visiem par pārsteigumu saņēma ASV prezidents Baraks Obama.

Nobela prēmijas miera veicināšanā un literatūrā ir sabiedrības visgaidītākie apbalvojumi, kas ik gadu tiek piešķirti reizē ar apbalvojumiem medicīnā, fizikā, ķīmijā un ekonomikā.

Nobela Miera prēmijas ieguvējs tiks paziņots 8.oktobrī Oslo, bet prēmiju laureāti medicīnā, fizikā, ķīmijā un ekonomikā tiks paziņoti Stokholmā 4., 5., 6. un 11.oktobrī.

Prestižās prēmijas laureāti saņem arī desmit miljonus zviedru kronu (767 tūkstošus latu), kurus vienas balvas ietvaros savstarpēji var sadalīt līdz trim uzvarētājiem.

Nobela Miera prēmija tiks pasniegta 10.decembrī Oslo, bet pārējo prēmiju ieguvēji tajā pašā dienā tiks apbalvoti Stokholmā.

LETA