Nobela Miera prēmija piešķirta Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizācijai
"Nesenie notikumi Sīrijā, kur atkal ir izmantoti ķīmiskie ieroči, ir uzsvēruši nepieciešamību pastiprināt centienus likvidēt tādus ieročus," tā piebilda Nobela prēmijas žūrija.
Pasaulē

Nobela Miera prēmija piešķirta Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizācijai

Jauns.lv

Šā gada Nobela Miera prēmija piešķirta Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizācijai (OPCW), piektdien paziņoja Norvēģijas Nobela komiteja.

Nobela Miera prēmija piešķirta Ķīmisko ieroču aizl...

Organizācijai Miera prēmija piešķirta "par tās plašajiem centieniem" atbrīvot pasauli no ķīmisko ieroču arsenāliem, norādīja komiteja.

"OPCW konvencijas un darbs ir definējis ķīmisko ieroču izmantošanu kā starptautisko tiesību tabu," paskaidroja Norvēģijas Nobela komiteja. "Nesenie notikumi Sīrijā, kur atkal ir izmantoti ķīmiskie ieroči, ir uzsvēruši nepieciešamību pastiprināt centienus likvidēt tādus ieročus," tā piebilda.

Pašlaik OPCW pārrauga Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu. Nesen arī Sīrija pauda piekrišanu pievienoties organizācijai, kas, kā gaidāms, oficiāli notiks pirmdien, un OPCW inspektori ir devušies riskantā misijā uz pilsoņu kara novārdzināto valsti, lai apstiprinātu un iznīcinātu Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma rīcībā esošos indīgo gāzu un nervu sistēmu ietekmējošo vielu krājumus.

Hāgā bāzētā OPCW ir ar ANO atbalstu 1997.gadā izveidota starpvaldību organizācija, kura seko tam, kā tiek ievērota Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencija, kas paredz pilnīgu tāda veida ieroču likvidāciju. Organizācijā ir 189 dalībvalstis.

Līdz šim Albānija, ASV, Indija, Irāka, Krievija un Lībija, kā arī valsts, kas tiek identificēta vien kā "Dalībvalsts"  - domājams, ka tā ir Dienvidkoreja -, ir  paziņojušas par saviem ķīmisko ieroču krājumiem un ir iznīcinājušas vai sākušas to iznīcināšanu.

Tomēr Norvēģijas Nobela komitejas priekšsēdētājs Tūrbjerns Jāglanns norādīja, ka dažas valstis nav ievērojušas noteiktos termiņus, kas "īpaši attiecināms uz ASV un Krieviju".

Pērn Nobela Miera prēmiju saņēma Eiropas Savienība par to, ka ES un tās priekšteči ir "vairāk nekā sešas desmitgades devuši ieguldījumu, lai [panāktu] mieru un samierināšanos, demokrātiju un cilvēktiesības".

Nobela Miera prēmija  ir piektā no šogad piešķirtajām Nobela prēmijām. Pirmdien tika paziņots Nobela prēmijas  ieguvējs medicīnā, otrdien - fizikā, trešdien - ķīmijā, bet ceturtdien - literatūrā. Savukārt nākampirmdien tiks paziņots Nobela piemiņas prēmijas ieguvēju ekonomikā.

Svinīgā Nobela prēmiju  pasniegšanas ceremonija notiks 10.decembrī - Nobela nāves gadadienā - Stokholmā, bet Miera prēmiju pasniegs Oslo. Laureāti saņems astoņu miljonu Zviedrijas kronu (647 tūkstošu latu) vērtu naudas prēmiju.

Zviedru fiziķis Alfrēds Nobels  1896.gadā ar savu testamentu nodibināja Nobela prēmijas par izciliem sasniegumiem fizikā, ķīmijā, medicīnā, literatūrā un miera nostiprināšanā. Nobela piemiņas prēmiju ekonomikā 1968.gadā nodibināja Zviedrijas centrālā banka.

Nodibinot savā vārdā nosauktās prēmijas, Nobels vēlējās kaut nedaudz mazināt ļaunumu, ko nodarījis viņa izgudrotais dinamīts. Prēmijas tiek izmaksātas no procentiem, kurus ienes Nobela mantojumā atstātais kapitāls.

BNS, Foto: EPA/LETA