foto: Jānis Puķītis, LNVM
Muzejā izstāda neizdotos pieclatniekus ar Kārli Ulmani
Kārļa Ulmaņa attēls bija uz 50 latu banknotēm, bet vēlmi redzēt sevi uz pieclatniekiem pārtrauca okupantu iebrukums.
Vīru pasaule
2023. gada 12. marts, 08:13

Muzejā izstāda neizdotos pieclatniekus ar Kārli Ulmani

Kas Jauns Avīze

Nacionālajā vēstures muzejā apskatāmas Latvijas monētas, kas tā arī nenonāca apgrozībā – pieclatnieku spiedņi un modeļi ar Kārļa Ulmaņa attēlu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tos Rīgā nogādāja Lielbritānijas Karaliskās monētu kaltuves “The Royal Mint” muzeja krājuma glabātāja Sāra Tailija speciāli izstādei “100 gadi: lits, lats, krona”.

1941. gadā bija iecerēts laist apgrozībā jauna parauga sudraba piecu latu monētas ar prezidenta Ulmaņa attēlu. 1939. gadā Finanšu ministrija vērsās pie Lielbritānijas Karaliskās monētu kaltuves, kurā jau līdz tam kala Latvijas sudraba monētas, un lūdza izgatavot visu nepieciešamo (ģipša modeļus, modeļu kopijas metālā, spiedņus un monētu sagataves) jaunā veidola pieclatniekam.

Monētas bija paredzēts kalt Rīgā, Valstspapīru spiestuvē un naudas kaltuvē. 1940. gada jūnijā Latviju okupēja PSRS, un pasūtījums netika pabeigts. Sagatavotie spiedņi un darba procesā izmantotie monētas metāla modeļi joprojām glabājas kaltuves “The Royal Mint” muzejā un ar tā laipnu atļauju eksponēti izstādē.

Būs apskatāms arī “The Royal Mint” muzejā glabāts 1932. gada spiednis, ar kura palīdzību sudraba pieclatnieku jostā iespiests moto “Dievs, svētī Latviju!”.

“100 gadi: lits, lats, krona” ir Baltijas valstu numismātu kopīgi veidota ceļojošā izstāde, veltīta visu trīs valstu naudas izveides jubilejām, Rīgā tā papildināta ar liecībām no Nacionālā vēstures muzeja un būs skatāma līdz 28. maijam.