foto: Shutterstock
Kad mati atkāpjas: kāpēc tas notiek un kā to aizkavēt
Vīru pasaule
2022. gada 6. novembris, 08:40

Kad mati atkāpjas: kāpēc tas notiek un kā to aizkavēt

Jauns.lv

Daudzi vīrieši piedzīvo nepatīkamu brīdi, kad pamana – galvas rota kļūst arvien plānāka. Kas pie tā vainīgs, vai matu izkrišanas process ir novēršams, un vai vispār ir vērts par to uztraukties?

Beļģu psihologs Žans Lurjē, kurš pētījis vīriešu bailes, ir noskaidrojis, ka pat darba zaudējums vīriešos rada mazāku satraukumu par matu trūkumu. Vīrieši matu zušanu pārdzīvo, daži pat krīt depresijā. Vienam no Londonas lielākajiem matu speciālistiem kāds pacients bija lūdzis sevi kastrēt, lai tikai saglābtu savus matus. Savukārt sievietes, kā izrādās, šādas pārmaiņas kungu izskatā uztrauc krietni mazāk nekā viņus pašus – 40 procenti sieviešu plikpaurus uzskata par seksuāli pievilcīgākiem, bet absolūtajam vairumam – 60 procentiem sieviešu – matu daudzums uz vīrieša galvas ir visai vienaldzīgs.

No ķiplokiem līdz pīļu mēsliem

Matu zudums kungus uztrauca jau sendienās, un viņi izmisīgi meklēja līdzekļus cīņai pret šo likstu. Tiesa, dažas tautas metodes matu ataudzēšanas jomā drīzāk ir ņirgāšanās par plikgalvjiem. Dažādās variācijās iesaka smērēt gan zirgu, gan pīļu, vistu un citu radījumu mēslus uz galvas. Efekta gan tam  nav nekāda.

Ir pieejamas tautas metodes ar mazāku ņirgāšanās devu – skalot galvu ar nātru tēju, apstrādāt ar ko kairinošu, piemēram, pipariem, maltiem ķiplokiem vai nātrēm, lai veicinātu asinsriti. Viens no ieteikumiem – katru dienu vismaz trīs mēnešus no vietas regulāri desmit minūtes masēt galvu. Lai gan savs racionālais grauds šajā domu gājienā ir, taču nav nācies satikt nevienu, kam šī terapija būtu līdzējusi tikt pie matiem.

Galvas masāža, sevišķi, ja to veic mīļotā sieviete, ir tīkama un noņem spriedzi, taču ar izkritušo matu ataugšanu tai ir visai nosacīta saistība. Drīzāk otrādi, ir zinātniski pētījumi, kas pierāda, ka aizmigušos matu folikulus vieglāk pamodināt, ja tiem nedaudz trūkst skābekļa.

Vēl uzjautrinošāks ir it kā no tautas gudrībām ņemtais ieteikums apstrādāt galvu ar rīcineļļas spirta izvilkumu, citiem vārdiem sakot – ar šņabi nedaudz atjauktu rīcineļļu, kas īsi pirms ziešanas matos kārtīgi jāsakrata. Patiesībā rīcineļļa palīdz vien tiem, kam uz galvas ir mati. Tā ieeļļo un aizķepina zvīņas, kas klāj matus, tāpēc tie pēc šādas apstrādes šķiet biezāki un veselīgāki.

Dzīvi vien saknītēs

Matus veido nedzīvas pārragotas šūnas, un labi, ka tā – citādi no frizētavām skanētu šausmu kliedzieni un bārddziņi bez anestēzijas nespētu darboties.

Dzīvās šūnas, kas nodrošina matu augšanu, atrodas mata sīpola jeb folikula apakšējā daļā zem ādas. Tieši no šo matu sīpoliņa ir atkarīgs matu augšanas ātrums, biezums, izkrišana.

Pilnīgi normāli, ka cilvēkam dienā izkrīt 30–100 matu. Ja apmēram tikpat daudz sāk augt no jauna, viss ir kārtībā. Savukārt, ja izkrītošo matu skaits pārsniedz jauno matu skaitu, tuvojas plikgalvība.

Tas var notikt dažādu iemeslu dēļ – matu folikulus var būt skārusi sēnīte, cilvēks var saslimt ar perēkļveida apoplēciju – autoimūnu slimību, kad leikocīti uzbrūk folikuliem un neļauj augt matam. Mati var izkrist arī pēc ķīmijterapijas vai apstarošanas, ko lieto audzēju ārstēšanai, kā arī hormonālu traucējumu dēļ.

Tomēr 90 procentiem vīriešu matu izkrišanas iemesls ir tā sauktā androgēnā apoplēcija jeb vīrišķā tipa plikgalvība.

Jau grieķu ārsts un filozofs Hipokrats 4. gadsimtā pirms mūsu ēras ievēroja, ka einuhiem ir ne vien smalkākas balsis, bet arī matiem klātas galvas. Tātad matu izkrišana ir tieši saistīta ar vīrietību un vīrišķo dzimumhormonu testosteronu. Ja precīzāk – ar testosterona atvasinājumu dehidrotestosteronu jeb DHT un tā iedarbību uz matu folikuliem.

Lai neiestājas "ledus laikmets"

Labā ziņa ir tā, ka ir izpētītas visas četras mata folikula darbības fāzes, molekulu līmenī izprasts mata augšanu bloķējošais mehānisms, izstrādātas zāles pret plikgalvību un joprojām turpinās pētījumi.

Līdzīgi kā četri gadalaiki darbojas arī matu folikuli. Pirmajā, pavasarim līdzīgajā anagēna fāzē mats aug. Tā ilgst 3–5 gadus, un ir normāli, ja 90–95  procenti matu ir šajā fāzē.

Otrajā – katagēna fāzē, ko var pielīdzināt vasarai, augšana apstājas. Mata sīpoliņš pārstāj radīt mata šūnas un tuvojas ādas virsmai. Šī fāze ilgst 2–3 nedēļas.

Trešajā – telogēna fāzē mati izkrīt. Šī rudenim atbilstošā fāze ilgst 2–3 mēnešus. Ceturtajā – ziemai līdzīgajā fāzē mata sīpoliņš atpūšas, it kā aizmieg. Ja matu sīpoliņa aizmigšanas fāze ievelkas, tad mata sīpoliņš sklerotizējas un cerības, ka to atkal varēs atmodināt matu augšanai, zūd. Mata izkrišanas brīdī vajadzētu sākt atkal aktivizēties cilmes šūnām un atkal iedarbināt pirmo fāzi. Bet, ja ieilgusī “ziema” pārvēršas “ledus laikmetā”, cerības uz matu ataugšanu ir pielīdzināmas nullei.

Normāli katram mata sīpoliņam vajadzētu iziet 20 šādus ciklus, taču, ja dehidrotestosterons DHT traucē šūnu dalīšanos folikulā, tad mati aug plānāki, īsāki, ātrāk izkrīt un mata aizmigšanas fāze kļūst arvien garāka.

Zāles bloķē DHT

Ātrums, ar kādu mati pamet vīriešu galvas, ir vidēji 10 procenti katrā desmitgadē, taču ir individuālas atšķirības atkarībā no iedzimtības. Matu folikulu šūnām ir dažāda jutība pret DHT. Vieniem vīriešiem šis testosterona vielmaiņas produkts gandrīz nemaz neietekmē matu augšanu, citiem šūnas būs pret to jutīgākas. Arī uz vienas galvas būs dažāda jutīguma šūnas – uz robežas ar pieri un pakausi matu folikuli būs vairāk pakļauti DHT bremzējošajai ietekmei, citās zonās – mazāk.

To visu zinot, izstrādātas zāles, kas bloķē DHT iedarbību uz matu saknītēm. Ja vēl šīs saknītes nav sklerotizējušās, tad ar šo pasākumu var ataudzēt matus arī tajās vietās, kur to jau kādu laiku nav bijis. Tomēr jāatceras – šīs zāles jālieto ilgstoši. Ja atkal DHT paliks nebloķēts, mati tieksies “pamest” galvu. Tāpēc, tiklīdz sajusta pastiprināta matu izkrišana un ir vēlme to apturēt, ir jāvēršas pie zinoša matu ārsta. Katrā individuālajā gadījumā ir ļoti smalka robeža starp pārdozēšanu un nepietiekamu devu – zinošs speciālists var būt labs palīgs matu saglabāšanā. 

Fakti pat matiem:

  • Matu augšanas ātrums ir atkarīgs no vecuma, individuālajiem faktoriem, mata garuma. Īsi mati aug ar ātrumu 2 cm mēnesī, pēc tam ātrums samazinās – sasniedzot 30 cm garumu, augšanas ātrums samazinās divas reizes.
  • Katru dienu zaudējam 30–100 matu.
  • Uz galvas cilvēkam ir 1–1,5 miljoni matu.
  • Vīriešu galvas mati dabiski izretinās ar vidējo ātrumu – 10 procenti matu katru desmitgadi.
  • Katrs trešais vīrietis vecumā līdz 30 gadiem ir saskāries ar matu izkrišanas problēmu.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Veselības akadēmija" saturu atbild SIA "Izdevniecība "Rīgas Viļņi"