Par to uzņemta Holivudas filma. Virsseržants Jānis Laķis par Kītingas kauju Afganistānā
2020. gada 23. jūlijs, 11:13

Par to uzņemta Holivudas filma. Virsseržants Jānis Laķis par Kītingas kauju Afganistānā

Marika Džule

Jauns.lv

Vīru runa tiekas ar virsseržantu Jāni Laķi, kurš 9Vīru redaktoriem Aldim Miesniekam un Sandrim Metuzālam komentē Holivudas filmu "Priekšpostenis" ("The Outpost"). 2009. gadā Kītingas kaujā Afganistānā kopā ar ASV karavīriem piedalījās arī divi Latvijas karavīri. Par šiem notikumiem uzņemta mākslas filma.

Uzzini arī, kāpēc Jānis Laķis skatās multfilmu "Bembijs" un apmeklē teātri, kāpēc jaunajā kara drāmā netiek attēlots un pieminēts otrs latviešu karavīrs un kāpēc Jānis Laķis nevēlas komentēt komandieru bojāeju ne šobrīd, ne arī agrāk.

2009. gada 3. oktobrī otrajā Operacionālās sadarbības padomnieku grupā dienošie Latvijas karavīri – tolaik vēl kaprālis Dāboliņš un virsseržants Laķis plecu pie pleca kopā ar ASV 361. kavalērijas Bravo rotas karavīriem piedalījās vienā no smagākajām un ilgākajām kaujām Afganistānā – kaujā Kītingas priekšpostenī Afganistānā netālu no Pakistānas robežas.

Ap pulksten 05:00 pēkšņi sākās neparasti intensīvs un spēcīgs talibu uzbrukums ar mērķi ielauzties bāzē. Kauja ilga trīspadsmit stundas, un tajā dzīvību zaudēja astoņi ASV karavīri.

Sākoties uzbrukumam, postenī izvietotie Afganistānas karavīri aizbēga, bet abi Latvijas karavīri palika cīnīties kopā ar amerikāņiem. Postenī palikušo Latvijas un ASV karavīru skaits bija vairāk nekā piecas reizes mazāks par uzbrucēju – aptuveni 400 talibu kaujiniekiem.

Karavīriem izdevās noturēt posteni pusotru stundu, kad caur pozīcijām, kuras bija pametuši Afganistānas armijas karavīri, postenī ielauzās kaujinieki. Neskatoties uz smagajiem zaudējumiem, latviešu un ASV karavīriem, cīnoties vairāk nekā desmit stundas, izdevās atspiest talibu kaujiniekus no posteņa un nostiprināties.

,

Neatsveramu palīdzību karavīriem uz zemes sniedza ASV gaisa spēku uguns atbalsts. Pārējie papildspēki spēja ierasties tikai vēlu naktī.

Virsseržantu Jāni Laķi, filmā atveido aktieris Aleksandrs Aleksievs, kurš iepriekš filmējies 2014. gada filmā "Džeks Raiens: Ēnu aģents" (Jack Ryan: Shadow Recruit).

Filmā spēlē arī populārais ASV aktieris Orlando Blūms, kurš iepriekš bijis redzams virknē labi zināmu Holivudas grāvēju tostarp "Karību Jūras Pirāti", (Pirates of The Carribean: The Curse of The Black Pearl), "Debesu Karaļvalsts" (Kingdom of Heaven) un "Gredzenu Pavēlnieks" (Lord of The Rings: Return of The King).

Filma "Priekšpostenis" ("The Outpost") Latvijas kinoteātros skatāma no 24.07.2020