100 Labi Padomi: vai hiacinte no podiņa augs dobē?

100 Labi Padomi: vai hiacinte no podiņa augs dobē?

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Iznācis žurnāla 100 Labi Padomi aprīļa numurs.

Šogad ļoti gaidu Lieldienas – laikam tāpēc, kā tās ir tik vēlu. Jau kopš bērnības man ļoti patīk šie svētki. Atceros, cik ļoti gaidīju olu krāsošanu! Tas bija milzīgs notikums, pat piedzīvojums. Vispirms vajadzēja iet dekoru medībās – plūkt nesen no zemes izlīdušās lapiņas un puķītes un iztēloties, kādus nospiedumus tās atstās uz sīpolu mizās vārītajām olām. Pēc tam sekoja lielā tīšana un olu vārīšana, tomēr pats interesantākais bija brīdis, kad olas bija izvārītas un varēja tās attīt. Ai, cik ilgi bija jāgaida, kamēr tās atdzisīs! Dažreiz olas bija tik skaistas, bet citkārt lika vilties, jo nemaz nelīdzinājās tam, ko biju iztēlojusies. Parasti katram bija citas krāsas diegs, lai var zināt, kuram kura ola. Tās bija gluži kā sacensības, kuram tad būs padevusies tā skaistākā un interesantākā. 

Ja Lieldienas iekrita aprīlī, mūsmājās tie bija divtik lieli svētki, jo tad svinējām arī dzimšanas dienu manai omei. Savukārt Otrajās Lieldienās braucām ciemos pie vecātēta – mammas tēta – un mammas brāļiem. Arī tur netrūka nedz olu kauju, nedz kārtīgas izsmiešanās un jautrības. Reiz olu kaujas tik ļoti iekarsa, ka mammas brālis netīšām devās cīņā ar jēlu olu. Kāda mums, bērniem, bija smiešanās, kad tā izšķīda uz visām pusēm!

Arī tagad, pēc daudziem gadiem, mūsmājās Lieldienu olas krāsojam sīpolu mizās, bet dekoru medībās dodos kopā ar dēlu. Viņš arī ir sajūsmā par šo nodarbi, tāpat kā par olu krāsošanu, un arī viņš ar nepacietību gaida, kura oliņa būs izdevusies visskaistākā. Lieldienās dodamies ciemos pie vecākiem, kur neizpaliek ne Lieldienu zaķa atstāto olu meklēšana, ne olu kaujas. Un pēc tam, protams, garda maltīte.

Ticu, ka līdzīgi Lieldienas svin daudzās ģimenēs un ka šīs tradīcijas neaizvietos šokolādes zaķi un mākslīgas olas – tāpat kā mājās gatavotu maltīti, kas vislabāk garšo, kad visa ģimene apsēžas pie viena galda. Kad visi noliek malā telefonus un bauda kopā būšanu un sarunas.

Arī aprīļa 100 labos padomos stāstām par Lieldienu svinēšanu – kādās rotaļās iet un kā nokrāsot visskaistākās olas.

* Ar ko īpaša Lokstenes svētnīca

* Viss par ceriņu kopšanu aprīlī

* Vai hiacinte no podiņa augs dobē

* Kāpēc audzēt krāšņās skaistules – jaukās anemones

* Kādus darbus jau var darīt lecektī un ko tajā stādīt

* Krāšņumaugi, ko nevajadzētu stādīt savā dārzā

* Vai salātus var audzēt uz palodzes

* Kā pēc sezonas pareizi uzglabāt ziemas apģērbu

* Kuriem augiem patīk pelni, bet kam tos nevajag

* Eksotiskais zīdkoks tavā dārzā

* Pagatavo krāšņu olu trauciņu Lieldienu brokastīm

* Aktrise Sigita Pļaviņa par prieku darboties un sevi pilnveidot

* Ar ko nokrāsot skaistākās olas, un kā svinēt Lieldienas

* Dzīvnieks un pavasaris – kas jāņem vērā

* Kāpēc vērts doties pastaigā pa Randu pļavas taku

* Pašām garšīgākajām Lieldienām – kolosālas receptes iesaka Kristīne Reihmane

* Iemācies pagatavot nātru salātus, zupa un pesto

* Lai top! Krāsnī cepta vimba un vimbu frikadeļu zupa

* Nebaidies no ņjokiem – tas ir pavisam vienkārši pagatavojams gads kartupeļu ēdiens

* Grilēšanas sezona ir klāt! Piedāvājam labākās marinādes zivij un gaļai

* Trīs veidi, kā pasniegt cūkas fileju

* Gribi notievēt? Tad ir jāēd! Un viss, kas jāzina par pārtraukto gavēšanu

* Kā pamanīt un neielaist Laimas slimību

* Dermatologs skaidro, vai jāsatraucas par jaunu dzimumzīmīti

* Kāpēc mums tik ļoti gribas citiem patikt

* Kuras pavasara puķes var izmantot veselības stiprināšanā un dziedniecībā

* Vai ar meniska plīsumu var sadzīvot, vai tomēr jāoperē

* Kā veidot stilu sievietēm pēc piecdesmit