0dienas
6stundas
32minūtes
13sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Sabiedrība

VIDEO: "Tas nelabi smako un staipās!" Reaģējot uz kritiku, Austrumu slimnīca skaidro, kā tiek nokomplektētas pacientu maltītes

Anna Klāra

Jauns.lv

Onkoloģijas pacients Armands paudis sašutumu - viņam Latvijas Onkoloģijas centrā pasniegta maltīte, kas staipoties, smakojot un garšojot tik savādi, ka neesot saprotams, kas vispar likts uz šķīvja. SIA “Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca” Jauns.lv skaidro, ka ir bijuši gadījumi, kad ēdināšanas pakalpojumu sniedzējam nācies piemērot sodu.

VIDEO: "Tas nelabi smako un staipās!" Reaģējot uz ...

"Es nespēju vārdiem aprakstīt to, ko man tikko atnesa pusdienās onkoloģijas slimnīcā. Es nezinu, kas tas ir. Visticamāk pēdējais vakarēdiens. Es nevēlos izklausīties iedomīgs vai izlepis, bet šis ēdiens nav ēdams! Tas nelāgi smako un ir staipīgs. Tā ir necieņa pret produktiem, kas tikuši izmantoti!" mikroblogošanas vietnē "X" norāda Armands.

foto: Ekrānšāviņš
Rīgas Austrumu slimnīcā pasniegts ēdiens. Zivs spuriņas gabals, zivs, rīsi, bietes un burkāni.
Rīgas Austrumu slimnīcā pasniegts ēdiens. Zivs spuriņas gabals, zivs, rīsi, bietes un burkāni.

Arī Baiba dalījusies ar līdzīgu novērojumu, publicējot līdzīgu "staipekli", kas viņai ticis pasniegts slimnīcā jūlijā. Savukārt Marana dalījusies ar slimnīcā pasniegtas zupas foto, norādot, ka "tas viņai bija pamatīgs pārbaudījums".

foto: Ekrānšāviņš
Marana dalījusies ar "savdabīgas" zupas attēlu.
Marana dalījusies ar "savdabīgas" zupas attēlu.

Inetu pārsteidzis redzētais, jo viņai pirms četriem gadiem slimnīcas traumatoloģijas nodaļā bijusi visnotaļ pozitīva pieredze. "Tur pat veģetārie ēdieni bija pieejami," norāda sieviete. Bet Ilze norāda, ka viņas pieredze pirms gada infektoloģijas nodaļā bijusi līdzīga Armanda pieredzei. "No rīsiem tecēja ūdens, kartupeļi bija cieti, buljons ūdeņains, un tad vēl bija nenosakāmi ēdieni, kurus tu ēd un tev nav ne jausmas, vai tas maz ir ēdams."

Dienā tiek izdalītas aptuveni 4000 porcijas

Austrumu slimnīcas pārstāvji norāda, ka minētie apraksti par ēdiena kvalitāti slimnīcā nonākuši arī viņu redzeslokā, un viņi pauž nožēlu, ka pacientiem bija jāsaskaras ar nepatīkamu pieredzi. "No Austrumu slimnīcas puses atvainojamies par nepatīkamo pieredzi, veiksim apstākļu noskaidrošanu un pārrunas ar ēdināšanas ārpakalpojuma sniedzēju," norāda slimnīcā.

"Lai gan atsauksmes par slimnīcas ēdiena kvalitāti ir dažādas un dažkārt diametrāli pretējas, jāatzīst, ka ēdināšanas pakalpojuma jautājums visu laiku ir Austrumu slimnīcas valdes, ārstniecības un aprūpes atbildīgo amatpersonu dienaskārtībā," norāda Austrumu slimnīca. Tā skaidro, ka vidēji dienā pacientiem tiek izdalītas aptuveni 4000 ēdiena porcijas, kuras ik dienu apskata Uztura un dietoloģijas centra uztura māsas. "Protams, šādu ēdiena kvalitātes kontroli nav iespējams veikt katra stacionāra klīnikās un nodaļās, un attiecīgi visās četrās ēdienreizēs katram pacientam. Bet šādas kvalitātes kontroles un uzraudzība no Austrumu slimnīcas puses tiek veikta katru dienu, un par katru konstatēto pārkāpumu tiek ziņots," skaidro slimnīca.

"No Austrumu slimnīcas puses, veicot pacientu ēdināšanas kvalitātes kontroli, jāatzīst, ka ir bijuši gadījumi, kad bijām spiesti atbilstoši ēdināšanas pakalpojuma līgumā paredzētajam piemērot sodu par pārkāpumiem ēdiena piegādes procesā. Taču sodu uzlikšana nekad nav bijusi brīnumlīdzeklis, jo mērķis tomēr ir panākt pacientu apmierinātību ar ēdiena kvalitāti," norāda ārstniecības iestādē.

Austrumu slimnīca skaidro, ka jau šobrīd notikuši kvalitātes uzlabojumi. Piemēram, Uztura un dietoloģijas centra speciālisti ir izstrādājuši diētas attiecīgo slimību pacientiem, kuras tiek nodrošinātas, pacientiem ārstējoties kādā no slimnīcas stacionāriem; ikdienā notiek kvalitātes kontroles procesi un tiek apstrādātas pacientu sūdzības. "Jāņem vērā arī tas, ka bieži vien ārstnieciskā diēta var paredzēt īpašus ēdiena pagatavošanas nosacījumus, piemēram, ēdiena pagatavošanu bez sāls vai īpaši smalki sasmalcinātas sastāvdaļas," skaidro slimnīcā.

Pārtikas produktu cenu kāpuma dēļ cieš arī kvalitāte

Austrumu slimnīcā pacientiem ik dienas tiek nodrošinātas četras ēdienreizes, un atkarībā no diētas, piemēram, “Pamatdiētas” ēdināšanas pakalpojums tiek nodrošināts par 9,25 eiro bez PVN, bet “Veģetārās diētas” ēdināšanas pakalpojums par 7,61 eiro bez PVN (mērķim atvēlētais finansējums). "Lieki piebilst, ka nodrošināt ēdināšanas pakalpojumu, ņemot vērā pārtikas produktu cenu kāpumu, energoresursu izmaksas un loģistiku, ir izaicinoši, un neizbēgami cieš arī kvalitāte," vēsta Austrumu slimnīca.

"Tomēr mums ir svarīgs ēdināšanas kvalitātes jautājums, un tas būs dienaskārtībā arī nākotnē. Piemēram, raugoties stratēģiski un uzklausot Ukrainas slimnīcu vadītāju pieredzi par ēdināšanas nodrošināšanu kara apstākļos, ir svarīgi nodrošināt gan autonomu ūdens apgādi, gan neatkarīgu ēdināšanu, kas nav atkarīga no ārpakalpojuma sniedzējiem, bet ko pašlaik nepieļauj normatīvais regulējums," norāda slimnīcas pārstāvji.

Austrumu slimnīcā ēdināšanas pakalpojumus nodrošina personu apvienība “Aleks un V Concord Service Group CNC”. Līguma termiņš ir no 2022. gada 28. decembra līdz 2027. gada 27. decembrim, un tas ir noslēgts, vadoties pēc zemākās cenas principa.