Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
112

Vai tiešām pārbauda durvis? Video atklāj, kā noziedznieki nozog koplietošanas mašīnas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Koplietošanas automašīnu zādzību tēma kļuva aktuāla pēc tam, kad kādai rīdziniecei tika piestādīts iespaidīgs rēķins par automašīnas remontu, kuru viņa, pēc visa spriežot, neapdomīgi atstāja atvērtu, aplikācijā līdz galam nenoslēdzot braucienu. Bet kā zaglis uzzināja par viņas kļūdu?

Vai tiešām pārbauda durvis? Video atklāj, kā nozie...

Iepriekš Jauns.lv vēstīja par negadījumu - rīdziniece Anna Miesniece sacēla trauksmi sociālajā tīklā "Facebook". Viņa apgalvoja, ka 23. augustā, atgriežoties mājās, pabeigusi braucienu aplikācijā ar nomātu automašīnu. Tomēr nākamajā rītā pamostoties konstatēja, ka brauciens turpinās. Viņa centās braucienu noslēgt, taču viņai tas neizdevās, jo auto bija kustībā. Anna vērsās "Bolt" atbalsta dienestā un mēģināja zvanīt uz kontaktnumuru, kas bijis atslēgts. Nākamajā dienā viņas konts tika bloķēts. Vēlāk "Bolt" pārstāvji ar viņu sazinājās, informējot, ka mašīna atrasta un sākta izmeklēšana. Bet pēc mēneša Anna saņēma e-pasta vēstuli ar aprēķiniem par automašīnas remontu 8737,45 eiro vērtībā.

Vēlāk "Bolt Drive" vadītājs Latvijā Edvīns Kažoks paziņoja, ka kliente droši vien aizmirsusi pareizi pabeigt braucienu un slēgt automašīnu, kā dēļ tā kļuvusi par vieglu zagļa guvumu. Bet kā viņš uzzināja par šādu sievietes kļūdu? Vai tā ir tikai sagadīšanās? Daži cilvēki ir pārliecināti, ka nē - vienkārši tie, kas vēlas braukt bez maksas, pārbauda visas koplietošanas mašīnas. Šo versiju apstiprina arī citas koplietošanas kompānijas - "CarGuru" - īpašnieks. Vladimirs Reskājs sociālajos tīklos publicējis video, kurā redzams, kā kāds cilvēks, vienkārši garāmejot, pieiet pie automašīnas "Tesla" un pārbauda, vai automašīnas durvis ir aizvērtas.

"Esmu šeit redzējis diskusiju - vai tiešām ir cilvēki, kas staigā pa ielām un rausta īres mašīnu rokturus? Jā, tādi ir. Lūk, viens no šādiem gadījumiem, kas tika uzņemts video no kādas mūsu "Teslas"." Uz komentētāja jautājumu, kāda starpība starp koplietošanas auto un parasto, ja gan vienu, gan otru var uzskatīt par zādzību, Reskājs atbild, ka atšķirība ir: "Ja esat pieķerts izbraukumos, var teikt, ka esat sajaucis mašīnas vai vēlējies iznomāt, bet sistēma ir "uzkārusies" utt.".

Pēc Vladimira Reskāja teiktā, "CarGuru" bijuši vairāki desmiti gadījumu, kad viņu mašīnas ņemtas bez atļaujas. Vienu policija pārtvērusi jau tuvu robežai. "Ņemot vērā, ka cilvēks, kurš bija aizmirsis aizvērt automašīnu, ātri noreaģēja un paziņoja mums, mēs ātri reaģējām un nesodījām šo cilvēku. Tie bija mūsu izdevumi."